Vrtić Zašto djeca obožavaju plišance? 26. listopada 2021.

Kako pravilno održavati i čistiti plišane igračke?

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svima nam omiljene plišane igračke potrebno je redovito prati i održavati na adekvatan način, što mnogim mamama zadaje prave muke. No, bez brige, jer u nastavku teksta vam donosimo niz savjeta kako prati plišance, na koliko stupnjeva, možete li ih prati u perilici rublja i na koliko stupnjeva, kako izgleda pranje plišanaca na suho, kako ubiti grinje i još puno toga

U moru raznoraznih edukativnih i kreativnih igračaka koje danas postoje, sigurni smo da vaši mališani imaju i svog omiljenog plišanca. Plišane igračke zaista su najbolji prijatelji djece svih dobnih skupina, a nerijetko se događa da svog omiljenog plišanca zadržimo za uspomenu i u odrasloj dobi. Djeca igračke gotovo svakodnevno ljube, grle, trpaju u usta, vuku po podu, igraju se s njima u zemlji, pijesku... a kako biste bili sigurni da će ti isti plišanci biti bezopasni za vašeg mališana, odnosno lišeni bakterija, potrebno ih je adekvatno održavati. Stoga vam donosimo savjete kako ih prati, čistiti i sušiti, bilo to čišćenje na suho, u perilici ili ručno.

Idealno bi bilo oprati plišane igračke svaka dva do tri tjedna. Čak i ako igračke nisu prljave na prvi pogled, budite sigurni da se za njih svakodnevno lijepi prljavština za koju biste voljeli da je podalje od vašeg djeteta. Idealno vrijeme za pranje plišanih igračaka je proljeće, kada u zraku nema puno vlage pa plišance možete ostaviti da se suše na zraku, no to nije pravilo. Suha i dobro zagrijana prostorija također će poslužiti za sušenje plišanaca.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ono što trebate napraviti prije samog pranja plišanaca jest provjeriti etiketu koja će vam otkriti sastav i odgonetnuti smije li plišanac u perilicu rublja, na koliko stupnjeva, možete li ga sušiti u sušilici i slično. Neke plišane igračke mogu se bez problema oprati, dok su druge napravljene od osjetljivijih materijala i mogu se vrlo lako uništiti. Pojedine igračke uopće se ne bi smjele prati u vodi, dok su druge poprilično izdržljive i otporne na visoke temperature. Provjeravanjem etikete bit ćete sigurni da omiljena igračka vašeg mališana neće završiti u smeću te ćete izbjeći i pokoju suzu.

Pranje plišanih igračaka u perilici rublja

Prije nego što ubacite plišanca u perilicu, provjerite ima li na sebi plastične ili metalne dodatake koji bi mogli oštetiti perilicu ili se uništiti tijekom samog pranja. Isto vrijedi i za plišance koji ispuštaju zvukove. Pokušajte ukloniti plastičnu kutiju s baterijom koja se nalazi unutar plišanca, a ukoliko je to nemoguće, igračku operite ručno. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ukoliko je dijete sklono alergijama koristite poseban prašak za pranje odjeće. Predlažemo da perilicu uključite na 30 stupnjeva ili na program za pranje osjetljive odjeće, a nakon pranja plišanca odložite na ručnik  namjestite program za osjetljivo pranje. Nakon što je pranje gotovo, plišanu igračku izvadite iz perilice, namjestite je u njen prvobitni oblik ako je to potrebno i stavite je na zrak da se osuši. Pliš će nakon pranja izgledati čudno, no vremenom će vratiti prvotni izgled.

Pranje plišanih igračaka na ruke

Ručno pranje plišanaca potrebno je u slučajevima kada igračka ima zalijepljene dijelove poput nosa, oči i usta, obložena je plastikom ili metalom, sadrži naljepnice te postoji opasnost da se skine boja ili izgubi sjaj. Također je poželjno oprati na ruke sve plišane igračke koje su punjene piljevinom, rižom, slamom, pamučnom vunom i slično te plišance koji su izuzetno mekani i skloni deformaciji i istezanju.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

U posudu ulijte toplu vodu i dodajte malo deterdženta za pranje odjeće ili za suđe. Zatim plišanca umočite nekoliko puta pa ga isperite u čistoj vodi i pustite da se suši na zraku. Ukoliko plišanac na dijelovima ima skorene mrlje prljavštine, slobodno ga očistite četkicom. U tom slučaju će vam pomoći i sprej ili sapun za mrlje na odjeći, ali obavezno nakon toga igračku isperite vodom.

Suho pranje plišanih igračaka

Ako vaš plišanac ne smije u vodu, odnosno u sebi ima uređaj za zvuk koji se ne može izvaditi, poslužite se trikom sa sodom bikarbonom koja ubija bakterije. Ukoliko je riječ o manjoj plišanoj igrački, plišanca ubacite u plastičnu vrećicu zajedno s pola šalice sode bikarbone, zavežite je i dobro protresite nekoliko minuta. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ukoliko je plišanac većih dimenzija i nemate dovoljno veliku vrećicu u koju biste ga odložili, poslužite se prozirnim celofanom i na isti način zavežite kako se soda bikarbona ne bi prosipala. Višak sode bikarbone možete skinuti s plišanca pomoću mekane četkice ili se jednostavno poslužiti usisavačem.

Uništavanje bakterija i grinja s plišanih igračaka

Čak i ako plišanci nisu prljavi, svejedno postoji opasnost od patogenih bakterija i grinja koje se vole nastaniti u toplim mjestima poput pliša, često u velikom broju. No nemojte paničariti. Ako plišance ne možete oprati u perilici na minimalno 60 stupnjeva, stavite ih u vrećicu i potom odložite u zamrzivač na minimalno 24 sata, kako biste bili sigurni da ste ubili sve mikroorganizme. Kako bi vaši plišanci ostali čisti što je duže moguće, predlažemo da ih ne držite na policama ili krevetu gdje će po njima padati prašina, već da ih čuvate u kutijama ili košarama s poklopcem. 

Svako dijete ima svog omiljenog plišanca - svog vjernog prijatelja koji mu pruža utjehu i oslonac, s kojim dijeli sretne i tužne trenutke, s kojim odrasta i koji je uvijek tu uz njega. Zato u suradnji s Plodinama pozivamo vas i vaše mališane da zajedno proslavimo Svjetski dan plišanaca na proslavi koja će se održati u subotu, 6. studenog, od 10 do 13 sati, ispred trgovine Plodine u Family Mallu. Pozivamo i velike i male da dođu sa svojim najdražim plišancem da se zajedno zabavimo uz slatkiše, tortu, darove i puuuno iznenađenja. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.