Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 08. travnja 2019.

Kako odabrati igračku s kojom će se dijete uistinu igrati?

Foto: Freepik

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Koliko je puta tvoje dijete okruženo igračkama reklo: "Mama, meni je dosadno"? Kako bi izbjegla takva pitanja, igračke je potrebno birati pametno i u skladu s djetetovom dobi

Mališani se uvijek vesele novoj igrački, bez obzira na to koje su dobi. No roditelji se često nerviraju kada izdvoje novac za igračku koju dijete, nakon što se s njome poigra dva ili tri puta, ostavi sa strane jer mu više nije zanimljiva. Treba imati na umu to da djeca nisu i ne mogu biti fokusirana na jednu igračku dugo jer svakodnevno otkrivaju i pronalazite nove stvari koje ih zanimaju. Kathy Lynn, autorica nekoliko knjiga o roditeljstvu, za portal Today's Parent kazala je kako je djeci najčešće dosadno jer im trebaju novi izazovi, a upravo zbog toga treba odabrati igračke prikladne njihovoj dobi. Igračke trebaju biti stimulativne, poticati maštu i kreativnost, ali prije svega, moraju biti sigurne za igru. 

Imaj na umu djetetovu dob

Pri kupnji igračaka prvenstveno trebaš u obzir uzeti djetetovu dob. Za djecu do tri mjeseca idealne su glazbene igračke ili one živih boja poput visećih mobila (vrtuljaka) koje možeš objesiti iznad djetetova krevetića. Dobar su izbor uvijek i plišanci, šarene zvečke ili mekane loptice koje svijetle ili proizvode zvukove. Između tri i šest mjeseci bebe već mogu istraživati mekane slikovnice ili slagalice s raznim sličicama. Nakon šest mjeseci starosti, bebe možeš upoznati s didaktičkim igračkama. Primjerice, to mogu biti drvene kocke, kolutovi ili slične slagalice uz pomoć kojih će razvijati motoričke sposobnosti, logičko razmišljanje i zaključivanje. Danas postoje razne didaktičke igračke - od onih pomoću kojih dijete uči razlikovati boje i oblike do onih koje pomažu razviti motoriku i logiku ubacivanjem raznih oblika u za to predviđene utore. 

 | Author: Eurekakids, Arena Centar Foto: Eurekakids, Arena Centar

Kada dijete napuni godinu dana, već je spremno za igračke koje oponašaju svakodnevni život. To su primjerice drvena kuhinja, dječji usisivač, kućica za lutke, drvene željeznice i slično. Takve su igračke, za razliku od elektroničkih, idealne za razvijanje dječje mašte i poticanje interakcije jer dijete samo mora osmišljavati priču, preuzimati uloge i zabavljati se. Štoviše, takve su igre nepresušan izvor zabave, dok su crtani filmovi, videoigre i digitalne igračke uglavnom pasivan oblik zabave pri kojem dijete ne uči ništa novo niti razvija maštu i sposobnosti. 

 | Author: Eurekakids, Arena Centar Foto: Eurekakids, Arena Centar

Biraj kvalitetne igračke

Pri kupnji igračaka, naročito ako ih kupuješ za dijete do godine dana starosti, trebaš ciljati na kvalitetu. Znaš da su djeca sklona stavljati svašta u usta, uključujući i igračke, stoga je važno da biraš kvalitetu prije cijene. Radije kupi skuplju, ali provjerenu igračku poznatog brenda kako bi bila sigurna da ne sadrži nikakve otrovne dijelove. Također, pazi da igračka nije opasna, odnosno da nema sitne dijelove koje dijete može progutati ili se njome ozlijediti. Usto, igračke trebaju biti izdržljive i otporne kako bi preživjele sve one padove koji će se dogoditi kada ih dijete ispusti iz ruku.

Razmišljaj o pakiranju

Znaš da se djeca najprije raduju omotu ili pakiranju u kojem se igračka nalazi, a tek potom samoj igrački. Zato pri kupnji igračaka pazi i na ambalažu. Ako ima sitne ili potencijalno opasne dijelove (primjerice oštar rub kutije), pobrini se za to da ih makneš prije nego što igračku daš djetetu u ruke. Također, zamataš li igračku za poklon, pripazi na to da papir koji koristiš nije oštar kako se dijete prilikom odmatanja poklona ne bi porezalo. 

Sljedeći put kada budeš kupovala igračke svojoj djeci, nećacima ili kumčetu, imaj na umu ove stvari i zasigurno nećeš pogriješiti. Ponestane li ti ideja za kupnju, u galeriji donosimo još nekoliko igračaka za inspiraciju.

1 / 6

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.