Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 12. listopada 2021.

Jesu li ovo nerealno visoki standardi? Stručnjak objašnjava razvojne prekretnice od prve do četvrte godine

Foto: Thinkstock :Istraživanje je otkrilo jednu zanimljivu osobinu inteligentne djece
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Stručnjak objašnjava razvojne prekretnice u dobi od 1-4 godine te zašto je važno da dijete govori punim rečenicama s dvije godine

Važno je poznavati razvojne prekretnice u djece, s obzirom na dob, kako bi kao roditelji mogli pratiti ispunjava li  dijete očekivani razvoj.  Dr. Robert Titzer, američki profesor i znanstvenik otkrio je što bi dijete trebalo znati u određenoj dobi, ako želi ostvariti svoj puni potencijal kasnije u životu, prenosi TheSunIako dr. Robert priznaje da ima prilično visoke standarde, tvrdi da bi roditelji, ako žele da njihovo dijete uspije, trebali postaviti ciljeve veoma visoko. U nastavku prenosimo stavove dr. Titzera. 

Od rođenja do druge godine

Dr Robert smatra da bi s učenjem trebalo započeti od rođenja, posebno ako roditelji žele da dijete ostvari svoj puni potencijal.
 “U djetinjstvu morate poučavati djecu jezične vještine, logičke obrasce, matematičke pojmove. Prvo, bebe moraju naučiti da pojedinačne riječi postoje i da imaju značenje. Da bi to učinili, moraju shvatiti gdje riječi počinju i završavaju (što se naziva segmentacija riječi). Postoji mnogo načina učenja; izgovorite pojedinačne riječi, a zatim upotrijebite ključnu riječ u rečenicama, jer i bebe uče sintaksu u prvoj godini života.

Drugi način jest da djetetu omogućite da vide riječi u trenutku kada ih čuju. Tada se koristi princip koji se zove međusenzorna interakcija, za koji se više puta pokazalo da pomaže bebama da učinkovitije nauče različite vještine,  u odnosu na trenutke kada uče putem samo jednog osjetilnog sustava. Iako imamo dugu tradiciju podučavanja jezičnih vještina samo razgovorom, dojenčad kojoj je dopušteno vidjeti i čuti jezik bolje koristi međusenzorne veze, bolje razlikuju riječi i brže uči riječi. Iako dijete neće moći izgovoriti riječi u ranom djetinjstvu, važno je da su roditelji uporni i motivirani kada je riječ o učenju jezika od najranije dobi", smatra Dr. Robert. 

Možda te zanima... Skriveni znakovi koji pokazuju da je tvoje dijete genijalac Vrtić

S dvije godine dijete bi trebalo moći govoriti punim rečenicama

Doktor Robert sugerira da bi do druge godine djeca trebala moći govoriti punim rečenicama, dobro razumjeti matematiku i razumjeti riječi na različitim jezicima. Rekao je: “Trebali bi govoriti cijelim rečenicama. Trebali bi imati ogroman vokabular. Trebali bi razumjeti značenje mnogih matematičkih pojmova. Ako ste od rođenja počeli podučavati više jezika istovremeno, oni bi trebali moći razumjeti riječi i rečenice na tim jezicima."

U trećoj godini dijete ima dobro razvijene vještine čitanja

"S napunjene tri godine, djeca bi trebala imati dobre vještine čitanja, ali i dobre matematičke vještine", smatra dr. Robert. „Do treće godine trebali bi moći čitati (slovkati) te razumjeti barem dva jezika. Oni bi do treće godine trebali razumjeti matematičke pojmove kao što su uobičajeni razlomci, to jest jedna polovica, jedna trećina itd., Te mnogi različiti matematički pojmovi. Trebali bi moći zbrajati i oduzimati male brojeve od drugih brojeva. Mogli bi naučiti računati do 10. Trebali bi moći razumjeti mnoge različite teme kada im roditelji čitaju knjige."

S četiri godine dijete treba samostalno čitati različite teme 

Sa samo četiri godine, dr. Robert smatra da bi djeca trebala moći samostalno čitati na niz različitih tema. “S četiri godine trebali bi samostalno čitati na mnogo različitih tema, posebno ako su počeli  učiti vještine čitanja u ranom djetinjstvu. U toj dobi postoji tako širok raspon dječjih sposobnosti. Imamo primjere djece koja s četiri godine koja govore tri do sedam jezika, znaju čitati na više jezika, a neki su se započeli baviti i robotikom. S druge strane, imamo mnogo četverogodišnjaka koji ne znaju čitati i znaju samo jedan jezik. Postoje velike razlika među vršnjacima, a smatram da su one prvenstveno temeljene na širokom rasponu okruženja koje su imali od rođenja."

Možda te zanima... Je li tvoje dijete nadareno? Obrati pozornost na znatiželju, spavanje i razinu energije Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.