Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 09. prosinca 2021.

Evo kako u 3 koraka ohrabriti dijete da se samo predstavi

Foto: Shutterstock ; Kako pobijediti strah kod upoznavanja
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pokušaj se igrati tako da se dijete kod kuće predstavlja svojim omiljenim igračkama pa će mu u stvarnosti predstavljanje doći prirodnije.

Sramežljivost je normalna, zdrava i rezultat toga da je tvoje dijete briljantno usklađeno sa svojim razvojnim potrebama, kao i sa svojim temperamentom te iskustvima. Tvoje dijete u tebi traži samopouzdano vodstvo, a to se izražava u zdravoj povezanosti. Bez krivnje i bez isprika. Roditelj bi trebao pokazati razumijevanje i podršku djetetu u svakom trenutku. 

Mnoga su djeca prilično sramežljiva kada trebaju pozdraviti nekoga koga ne poznaju. Možete učiniti da se osjećaju sigurno u tom, za njih velikom trenutku, tako da vježbate kod kuće. Parents donosi tri trika za ohrabrivanje djece da se sami predstave.

1. Generalna proba

Priredite generalnu probu kod kuće tako da ste vi u ulozi “nepoznate osobe”. Zamolite ih da vam priđu i predstave se sa: “Dobar dan, moje ime je…” Nije ih potrebno učiti kako da se rukuju, pogotovo u ovo pandemijsko vrijeme, nego im objasnite kako da ostvare kontakt očima i mahnu.

2. Igrajte se

Poredajte njihove omiljene plišance i igračke i neka vježbaju upoznavanje dok se igraju. Upitajte ih mogu li se predstaviti nekim drugim glasom i ako stvar pretvorite u zabavu, vaše će dijete lakše pristupiti upoznavanju kada do njega dođe u stvarnosti.

3. Ponavljanje

Ponavljanje imena ljudi može pomoći vašem djetetu da ih zapamti. Prije nego se obrate nekome za igru, neka im se obrate imenom. Neka taktiku koriste i u vrtiću ili školi jer će na taj način brže pamtiti imena.

Možda te zanima... Kada bi te sramežljivost djeteta trebala zabrinuti? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.