Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 03. studenoga 2015.

Djevojčica s autizmom poručuje: Sva djeca su nevjerojatna

Sesame Street
Foto: Sesame Workshop
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U Radionici Ulice Sezama stvoren je novi lik - djevojčica Julia koja ima autizam. Dio je to njihove inicijative 'Sva djeca su nevjerojatna', kojoj je cilj olakšati život djeci s autizmom i njihovim obiteljima, ali i pomoći drugoj djeci da bolje razumiju svoje vršnjake koji imaju autizam

Kao dio inicijative "Ulica Sezama i autizam: Sva djeca su nevjerojatna" u ovaj popularni televizijski show za djecu nedavno je uveden novi lik - djevojčica Julia koja ima zelene oči i crvenu kosu, slatko se smije i ima autizam.

Cilj ove inicijative je smanjiti stigmu koja prati autizam i pomoći djeci da razumiju kako je onima koji imaju taj poremećaj.  

Dijagnoza česta, ali nedostaje razumijevanje

"Kada na način blizak djeci objasnimo da postoje određena ponašanja, kao što su pljeskanje rukama i stvaranje glasnih zvukova, da bi se izrazilo uzbuđenje ili nezadovoljstvo, to malenima može pomoći da shvate kako komunicirati s vršnjacima koji imaju autizam. Djeci je onda ugodnije i postaju inkluzivnija", kaže dr. Jeanette Betancourt iz organizacije U.S. social impact.

Inicijativa iz Radionice Ulice Sezama uključuje besplatne aplikacije s videima, pričama i igrama koje bi trebale olakšati svakodnevicu obiteljima, kao i ustanovama u kojima ima djece s autizmom.

U izjavi o inicijativi na stranici sesamestreet.org stoji: U Sjedinjenim državama jednom od 68-ero djece dijagnosticiran je poremećaj iz autističnog spektra. To znači da je više djece koja imaju ima autizam, nego one koja boluju od raka, dijabetesa i SIDA-e zajedno. Gotovo svaka škola i sveučilište u državi ima učenike s autizmom. Iako je dijagnoza tako česta, razumijevanje autizma u javnosti je slabo.

Djecu s autizmom vršnjaci češće zlostavljaju

Nedostatak razumijevanja ovog poremećaja pridonosi diskriminaciji, verbalnom zlostavljanju pa čak i fizičkom nasilju. Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da djeca s autizmom imaju pet puta veće šanse da će ih njihovi vršnjaci zlostavljati - što ni jedno dijete ne bi trebalo doživjeti. Iako se razlike među djecom s autizmom i njihovim vršnjacima čine velikima, svoj djeci je zajedničko nešto puno važnije: jedinstvene osobine i talenti koji svijet čine zanimljivim mjestom. 

 

Zbog toga je Radionica Ulice Sezama pokrenula inicijativu "Ulica Sezama i autizam: Sva djeca su nevjerojatna", usmjerenu na zajednice s djecom od dvije do pet godina. Razvijena uz pomoć roditelja, ljudi koji rade s djecom s autizmom i ljudi koji imaju autizam, inicijativa "Sva djeca su nevjerojatna" obiteljima nudi načine da se nose s uobičajenim izazovima i pojednostave svakodnevne aktivnosti. Također, projekt kultivira afirmativan stav prema autizmu kod svih obitelji i djece.

U digitalnoj knjizi 'Mi smo nevjerojatni 1,2,3' u kojoj su glavni likovi Julia, Elmo i Abby, Elmo u jednom trenutku kaže kako mu je tata rekao da Julia ima autizam. "Zbog toga neke stvari radi drugačije. Ponekad Elmo priča s Julijom koristeći manje riječi i ponavlja istu stvar više puta. Nekad Elmo dugo čeka da mu Julia odgovori", objašnjava Elmo svojoj prijateljici Abby.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.