Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 27. travnja 2016.

Djeca više vjeruju lijepim ljudima

žena djevojčica
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U ispitivanju su sudjelovala djeca uzrasta između četiri i pet godina kojima je pokazano 12 fotografija žena. Rezultati su pokazali da većina djece, osobito djevojčice, bira lijepe osobe

Znanstveno istraživanje pokazalo je da će mališani prije vjerovati osobama koje imaju pravilne crte lica. Studija koju je proveo Igor Baskandžijev sa Sveučilišta Clark pokazala je da djeca imaju povjerenja u osobe koje su lijepe.

“Kada uče o svijetu, djeci informacije uglavnom pružaju drugi. Prethodne studije pokazale su da na najmlađe utječu brojni faktori, prije svega na njih utječe to jesu li odrasli bili dobri prema njima, jesu li im poznati otprije. Ovom studijom ispitivano je kome će djeca prije vjerovati – lijepom ili ružnom neznancu”, izjavio je Igor Baskandžijev.

Djevojčice češće biraju lijepe osobe

U ispitivanju sudjelovala su djeca uzrasta između četiri i pet godina, kojima je pokazano 12 fotografija žena starih između 18 i 29 godina. Fotografije su ranije izabrali studenti, rangirajući osobe na njima kao najljepše i najružnije. Djeci su postavljana pitanja, a zatim predstavljene fotografije jedne lijepe i jedne manje lijepe osobe uz pitanje što misle, koja osoba zna točan odgovor. Zatim su predstavljeni i odgovori odabranih žena.

Rezultati su pokazali da većina djece, osobito djevojčice, bira lijepe osobe, a oba spola su kasnije više vjerovala odgovorima koje su dale atraktivnije žene. “Razlika u odabiru osoba ovisno o spolu vjerojatno upućuje na to da dječaci ne obraćaju puno pažnje na prvi dojam, ali su i ranija istraživanja pokazala kako ženske osobe imaju bolju percepciju lica”, rekao je Igor.

“Zanimljivo bi bilo istražiti bi li djeca i dalje vjerovala lijepim osobama čak i kada bi dobili dokaze da su njihovi odgovori nepouzdani, a da su iskrenije osobe one koje su manje atraktivne”, izjavio je Baskandžijev.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.