Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 23. ožujka 2024.

Dijete često kopa nos? Stručnjaci objašnjavaju zašto ne mogu prestati 'kopati zlato' i kako se riješiti te navike

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sva djeca kopaju nos. Mnoga djeca odrastu i nastave to činiti i kao odrasli. Ni to nije tako strašno kad to činimo u privatnosti i time se povremeno oslobodimo nemilog sadržaja, ali naši mališani obično naprave još i korak dalje. Pojedu kakicu iz nosa!

Nakon dugog dana na poslu dođete kući i dijete vam dotrči. Najbolji dio? Prst mu je u nosu — znate, "kopa zlato".

Sva djeca kopaju nos. Mnoga djeca odrastu i nastave to činiti i kao odrasli. Ni to nije tako strašno kad to činimo u privatnosti i time se povremeno oslobodimo nemilog sadržaja, ali naši mališani obično naprave još i korak dalje. Pojedu kakicu iz nosa!  

Djeca u dobi od otprilike 2 godine počinju kopati nos. Zašto to rade? Jednostavno zato što je nos tamo! Na taj način smiruje se znatiželja, ublažava dosada,  a ponekad se djeca kopanjem nosa rješavaju stresa kao i kada sišu prst ili grizu nokte. No, ne znači nužno da je i kopanje nosa uvijek nervozna navika.

Osim znatiželje, kopanje nosa može biti i posljedica alergija, stresa i drugih neugodnosti. Shannon Tripp, pedijatrijska medicinska sestra kaže da bi "kopanje nosa moglo biti i posljedica suhog nosa".  

"Ako sumnjate u to, mogli biste imati koristi od ovlaživača zraka u spavaćoj sobi djeteta. Hladan, vlažan zrak djelovat će na otpuštanje osušene sluzi, što će olakšati ispuhivanje", slaže se dr. Harvey Karp, pedijatar i osnivač Happiest Baby.

Pitate se zašto neka djeca jedu šmrklje, pedijatar ima odgovor.

"Mala djeca su znatiželjna i vole istraživati ustima pa gotovo sve stavljaju u njih. Također, koliko god to odvratno zvučalo, šmrklji su slani i mogu im biti ukusni. A najčešće je uzrok što im je tako najjednostavnije riješiti se šmrklji nakon što ih izvade iz nosa", rekao je.

Prema dr. Harveyju Karpu kopanje nosa savršeno je normalno ponašanje male djece i predškolske dobi. "Vaše dijete možda kopa nos iz dosade ili znatiželje, a možda ima začepljen nos ili ga iznutra svrbi", tvrdi.

Kako se riješiti kopanja nosa prema pedijatru Harveyju Karpu.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Nemojte posramljivati dijete

Iako biste nagonski mogli reći djetetu da prestane kopati nos ili da je to odvratno, trebali biste se kloniti posramljivanja. "To dijete lišava njegovog dostojanstva i obično ne funkcionira. Učinkovitije je da riječi budu pozitivne i usmjerene pa ono što želite da dijete radi", tvrdi dr. Karp. Savjetuje da dijete upitate svrbi li ga nos ili da mu ponudite maramicu. Tako ćete mu pomoći da se na primjereniji način pozabavi problemom.

Podučite ga negativnim posljedicama kopanja nosa

Osim što je kopanje nosa vizualno neprivlačno, to je način širenja bakterija i klica od kojih se drugi mogu razboljeti. Također, djetetu treba pojasniti da zbog kopanja nos može prokrvariti. Karp preporučuje: "Kopanjem nosa možeš širiti viruse i razboljeti se, a mi želimo očuvati sebe i prijatelje zdravima".

Podučite ga dobrim manirima

Ako je vaše dijete naučilo izgovarati molim i hvala, onda će s vremenom savladati ili barem razumjeti bonton oko kopanja nosa. 

"Naučite djecu kako pravilno ispuhati i obrisati nos maramicom, nježno i temeljito, i pohvalite ih kada to učine ispravno. Također, naučite djecu da nakon toga operu ruke", predlaže dr. Karp.

Roditelji također mogu postaviti granice. Primjerice, kopanje nosa može se dozvoliti djetetu u kupaonici, nakon čega treba oprati ruke. Neka to izgleda kao privatna radnja kojoj nije mjesto u javnosti ili pred drugima. Dokle god se ruke peru, malo diskretnog istraživanja nosa nije najgora stvar na svijetu.

Možda te zanima... Djeca koja kopaju nos zapravo su zdravija? Vrtić
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.