Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 13. veljače 2014.

Bajka koja će pomoći sramežljivoj djeci

djevojčica sramežljiva
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iz knjige 'Vile za laku noć' u izdanju Planetopije prenosimo vam priču 'Vilenjak srebrne frule', koja će kod vašeg djeteta ojačati samopouzdanje i pripremiti ga na nove, nepoznate situacije. Ovu knjigu mogli ste osvojiti ako ste odgovorili na pitanje: Koja je vašem djetetu najdraža bajka?

U knjizi 'Vile za laku noć' autorica Lou Kouenzler i Karen Wallace, pronaći ćete, kako stoji u podnaslovu, 'nadahnjujuće priče koje će vaše dijete očarati, utješiti i prosvijetliti'.

Vile za laku noć | Author: Planetopija Foto: Planetopija

Vile i vilenjaci iz ukupno dvadeset izvrsno ilustriranih priča u ovoj dražesnoj i poticajnoj zbirci pomoći će vašem djetetu da se uskladi s ritmovima i snagom prirode. Istodobno, energija vila i njihove lepršave pustolovine djecu će uvesti u tehnike meditacije i vizualizacije, potaknut će razvoj mašte, suosjećanja i razumijevanja te ih posve otpustiti i pripremiti za miran san. 

Dobitnici knjige tjedna!

Koja je vašem djetetu najdraža bajka? Tri odgovora koja ste nam ostavili u raspravi ispod članka od četvrtka 13. veljače do srijede 19. veljače u 11 sati nagradili smo našom knjigom tjedna 'Vile za laku noć' u izdanju Planetopije. Dobitnici su veljaca1976, mihaelah@net.hr i anika77, a dobitnici će biti i obaviješteni mailom o preuzimanju nagrade. Čestitamo!

U nagradnoj igri mogu sudjelovati samo registrirani korisnici Klokanice, pa ako još niste, registrirajte se!

Iz knjige vam prenosimo bajku kojom možete osnažiti svoje sramežljivo dijete i pomoći mu da bude otvoreno prema novim iskustvima:

Vilenjak srebrne frule

Zaklopi oči i zamisli da stojiš u velikoj dvorani jednog dvorca. Dame i gospoda odjeveni u svoju nafiniju odjeću okupili su se za slavlje. Žene u fantastičnim svilenim haljinama imaju lepeze žarkih boja, a muškarci nose elegantne kapute i raskošne kravate. Na uzvišenju na samom kraju dvorane mlada princeza stoji sama i pozdravlja goste. Iako je vrlo mlada djevojčica, smiješi se i djeluje samouvjereno i opušteno.

Ovo je priča o princezi Tiji koja je živjela u dvorcu visoko na hridi iznad oceana. Kada je bila beba, njezini su se mama i tata, kralj i kraljica, izgubili na moru. Princezu Tiju podigla je stara dadilja koja je čuvala i njezinu majku kada je ona bila malena djevojčica. Dadilja je bila član obitelji i voljela je princezu Tiju svim srcem, ali princeza se ipak osjećala usamljeno jer nije bilo druge djece u dvorcu s kojima bi se mogla igrati. Jedini njezini prijatelji bile su svinje, kokoši i ovce koje su živjele na farmi. Princeza Tia nikada nije napuštala dvorac i nije imala posjetitelje pa nije bila ni naviknuta na upoznavanje ljudi.

bajka | Author: Planetopija Foto: Planetopija

Princezi se bližio dvanaesti rođendan i glavni dvorski savjetnik odlučio je da je došlo vrijeme da upozna svoje podanike. “Imat ćemo blistavu zabavu”, reče on. “Upravo onakvu kakve smo nekoć davno imali. Razaslat ću pozivnice najvažnijoj gospodi i damama kraljevstva. Svi oni žele upoznati svoju buduću kraljicu. Bit ćeš cijelu noć u središtu pozornosti!”

Princeza Tia si nije mogla zamisliti ništa strašnije, ali nije rekla ništa. Znala je da je njezina dužnost prisustvovati slavlju i ponašati se poput kraljice, što će jednog dana biti. Ali noć uoči slavlja stara je dadilja čula kako princeza jeca u svojoj spavaćoj sobi.

“Zašto si tako tužna, malena moja?” upita ona. “Svi se zaista vesele upoznati te.” Princeza Tia je podigla pogled, a lice joj je bilo mokro od suza. “Svaki put kad pomislim na sve one ljude kako zure u mene, srce mi udara u grudima, a koljena mi se tako tresu da jedva mogu stajati”, plakala je. “A kada pokušam govoriti, ništa ne izlazi iz mojih ustiju.” Princeza Tia sakrije glavu u ruke. “Sva ta važna gospoda i dame mislit će da sam budala.”

Dadilja je sjela pored princeze i zagrlila je. “Budi hrabra, draga moja”, reče ona ljubaznim glasom. Dok je govorila, otvorila je torbicu koju je nosila oko struka i izvadila srebrni broš. “Prije slavlja prikopčaj ovo na svoju haljinu”, reče ona. “Kako će mi pomoći broš?” plakala je princeza Tia gorko. Dadilja je ustala i nasmiješila se. “Vidjet ćeš. A sad u krevet i na spavanje.”

Kada su se vrata zatvorila, princeza Tia pogledala je broš u ruci. Vidjela je da ima složeni oblik sićušnog vilenjaka sa srebrnim krilima nježnima poput čipke. Vilenjakov haljetak bio je ukrašen sitnim krhotinama modrog kamena, a na usne je prislonio dijamantnu frulu. 

Dok je princeza Tia držala broš, najslađa glazba ispunila joj je glavu i kao da se širila cijelim njezinim tijelom, sve do vršaka prstiju na rukama i nogama. Po prvi put pomisao na slavlje sa svom onom gospodom i damama nije ju ispunjavala stravom. Začuo se treperavi smijeh. Princeza Tia zaustavi dah i gotovo ispusti broš. Na njezino veliko iznenađenje srebrni se vilenjak micao! Spustio je svoju sviralu i nasmiješio joj se.

“Nemoj ti ni o čemu brinuti, princezo Tia”, reče vilenjak. “Ja sam sada s tobom i nikada se ne moraš više osjećati plaho ili ustrašeno.” Princeza Tia ostala je bez teksta! “Tko si ti?” napokon uspije šapnuti.

“Ja sam vilenjak”, dobije odgovor. Sitna je figurica podigla frulu i mahnula princezi. “Imaj povjerenja u mene i nikada više nećeš biti usamljena.” Zatim stavi frulu na usne i odsvira melodiju koja je zvučala poput ptičjeg pjeva u rano jutro. Vilenjak je prestao svirati. “A sada idi spavati”, reče. Frulom takne stranu glave. “I nemoj zaboraviti prikopčati me sutra na svoju haljinu.”

Kada je princeza Tia sutradan ušla u veliku dvoranu, osjećala se kao da hoda po zraku. Uši su joj bile pune glazbe iz vilenjakove svirale. Nije bila sramežljiva ili uplašena, ni na tren. Sva su gospoda i dame rekli kako je prekrasna i kako će jednog dana biti dobra i dražesna kraljica. A najbolje od svega, neke su dame obećale da će odmah sljedećeg dana dovesti svoju djecu u dvorac kako bi se mogla igrati s njima. 

Te noći, u svojoj sobi, princeza Tia je upitala dadilju za broš, ali stara se gospođa samo nasmiješila tajanstvenim osmijehom i odbila objasniti. “Sve ti je to ljubav i čarolija, malena moja”, reče dadilja. “Vjeruj u oboje i svašta se može dogoditi.” Dok je govorila, slatka glazba frule ispunila je sobu.

Afirmacije

  • Normalno je biti sramežljiv kada susrećemo nove ljude, ali prisjetiti se dobrih stvari u životu može nam dati samopouzdanja.
  • Ako primijetiš da se neko čini sramežljiv ili da mu je nelagodno, budi ljubazan prema njemu i na taj mu način pomozi da se opusti.
  • Događaj kojeg se užasavaš može ispasti puno boljim nego što očekuješ pa pokušaj biti otvoren prema novim iskustvima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.