Vrtić 14. ožujka 2022.

Mama boli me grlo'': Kako spriječiti česte streptokokne upale grla kod djece?

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Upala grla je česta pojava u dječjoj dobi i jedan od najčešćih razloga odlaska liječniku ali, na svu sreću, neka znanstvena istraživanja nude rješenja koja mogu utjecati na smanjenje broja streptokoknih i virusnih infekcija uha, grla i nosa. Zasluge možemo pripisati dodacima prehrani koji sadrži Streptococcus Salivarius K12, dobru bakteriju koja pomaže u zaštiti sluznice gornjeg respiratornog trakta

Dječji organizam je osjetljiv i podložan razvoju infekcija, a posebno kod djece koja su u svakodnevnom doticaju s drugom djecom. Vjerojatno ćete čuti da se djeca u vrtićima i školama često razbole, i to je donekle točno, jer zaraze brzo cirkuliraju u zatvorenom prostoru i prelaze na osjetljivi dječji organizam. Šmrkavi dječji nosići i upaljeno grlo nažalost su česta svakodnevica, posebno u hladnijim mjesecima godine. Od upala grla često se razbolijevaju i odrasli.

Uobičajeni simptomi i liječenje streptokokne upale grla

Upale grla dijelimo, po uzročniku, na virusne i bakterijske. Najčešći bakterijski uzročnik je bakterija Streptoccocus pyogenes (piogeni streptokok). 

Klasični simptomi streptokokne upale ždrijela i tonzila su:

  • grlobolja,
  • povećani i upaljeni krajnici,
  • crvenilo ždrijela,
  • vrućica,
  • opća slabost,
  • otežano gutanje bez kašlja i kihanja. 

 | Author: Promo Foto: Promo

Liječenje

Za liječenje streptokoknih bolesti se najčešće prepisuje antibiotska terapija. Liječenje se provodi barem 10ak dana, a u to vrijeme djeca izostaju iz vrtića i škole te roditelja s posla. Određene higijenske mjere te pridržavanja mjera prevencije mogu umanjiti vjerojatnost zaraze.

Prevencija streptokoknih bolesti 

Streptokokne bolesti prenose se kapljičnim putem pa je potrebno voditi računa o redovitom pranju ruku, izbjegavanju dijeljenja hrane i pića, učestalom provjetravanju prostorija i kretanju na svježem zraku, pravilnoj i uravnoteženoj prehrani, dovoljno sati sna i redovitom vježbanju koji poboljšavaju otpornost organizma.  Nakon infekcije poželjno je promijeniti i četkice za zube. Jednako tako treba iskuhati dude i bočice, a igračke temeljito oprati i dezinficirati.

Prema znanstvenim istraživanjima dodaci prehrani koji sadrže Streptococcus Salivarius K12 dobru bakteriju koja štiti sluznicu gornjeg respiratornog trakta, mogu kod djece i odraslih pozitivno utjecati na:

  • smanjenje broja streptokoknih i virusnih infekcija uha, grla i nosa, 
  • smanjenje potrebe za korištenjem antibiotika,
  • te smanjenje izostajanja iz vrtića, škole ili s posla. 

Streptococcus salivarius K12, za razliku od Streptococcus pyogenesa, je prirodna, dobra bakterija koja pomaže u izgradnji prve linije obrane odmah nakon rođenja i smatra se ključnim čimbenikom zaštitne mikrobiote u respiratornom traktu. Istraživanjima je otkriveno da samo 2% opće populacije ima Streptococcus salivarius K12  te da je za zaštitu od infekcija uha, grla i nosa, korisno uzimati dodatke prehrani koji ga sadrže.

 | Author: Streptococcus Salivarius K12 je koristan za održavanje zdrave mikrobiote usne i ušne šupljine

PROblis - dodatak prehrani za manje infekcija uha, grla i nosa

Na hrvatskom tržištu dostupan je PROblis –  jedini dodatak prehrani koji sadrži Streptococcus salivarius K12, dobru bakteriju za zaštitu od učestalih infekcija uha, grla I nosa. PROblis sadrži i vitamin D3  koji pozitivno doprinosi djelovanju imunološkog sustava. Namijenjen je djeci  i  odraslima. Svaka pastila i vrećica s praškom sadrže 1 milijardu aktivnih bakterija K12.  Proizvodi se razlikuju u teksturi (prašak ili pastila) te u okusu (jagoda ili menta). Svaki proizvod, bez obzira na teksturu ili okus, jednako je djelotvoran kod djece i odraslih.

Za one najmanje, već nakon navršene 1. godine života, prikladan je PROblis Junior, prašak  s okusom jagode u vrećicama. Roditelji ga djeci mogu nanijeti u usnu šupljinu npr. dudom. Veća djeca i odrasli češće odabiru PROblis +D3 pastile s okusom mente koje se otapaju u ustima.

Kada i kako koristiti PROblis

PROblis se uzima navečer prije spavanja, najbolje nakon pranja zuba. Pastilu ili prašak iz vrećice potrebno je rastopiti u ustima, ne gristi i gutati. U vrijeme primjene PROblis-a ili odmah nakon, ne uzimati tekućinu niti unositi hranu kako bi dobre bakterije mogle ostati na usnoj sluznici. 

PROblis je djelotvoran već nakon 14 dana. Na temelju kliničkih istraživanja, pokazalo se da se najbolji učinak postiže kontinuiranom primjenom kroz 3 mjeseca.  Korištenje PROblisa preporuča se tijekom cijele godine, naročito kao priprema za sezonu gripa i prehlada, nakon tretmana antibioticima te kod odraslih i djece s čestim upalama uha, grla i nosa.

 | Author: I u PROblis vrećicama s praškom, i u PROblis pastilama, nalazi se 1 milijarda aktivnih bakterija K12, pa je sasvim svejedno koji okus ili oblik ćete odabrati za sebe ili svoje najmanje.

Cjelokupnu ponudu PROblis proizvoda možete pogledati u Medikor specijaliziranoj prodavaonici, Tratinska 58, Zagreb, u ljekarnama ili na web shopu: www.shop-medikor.hr 

Dobitnice nagradnog natječaja ''Osvojite PROblis Junior prašak s okusom jagode'' su:

Željka Adžijević
Mateja Kuharić Mraz
Sanja Macaljuk
Đulijana Crnčević
Anđela Majstrović

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.