Vrtić 3,2,1 Jaslice! 28. srpnja 2023.

Polazak u jaslice može biti lakši uz savjete onih koji imaju iskustva

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Polazak u jaslice nije nikad baš lagan – ni roditeljima ni djeci. Svaka strana ima svoje strahove povezane uz ovo razdvajanje, koje je mnogima prvo te vrste. Zato je dobro čuti savjete stručnjaka koji roditelje mogu pripremiti na ovaj korak, kao i iskustva onih koji su to već prošli.

U prvim godinama života djetetu je puno tog zapravo stresno, jer se toliko toga događa – prvi put. No, polazak u jaslice ili vrtić jedno je od najstresnijih iskustava s kojim se dijete susreće u svom dotadašnjem životu. Upravo je s tom ideju na umu missMAMA u suradnji s Pampersom okupila stručnjake s raznih, povezanih područja, na panelu na kojem se razgovaralo upravo o polasku u jaslice, odnosno prilagodbi roditelja i djece na taj novi dio života.  

Oni koji znaju najviše o tom su stručnjaci koji su svakodnevno u kontaktu s djecom ove dobi, često i u samom vrtiću, ali i mama s iskustvom prilagodbe na jaslice. Tako smo na ovom panelu odlučili okupiti upravo takve – žene. No, ne, ne mislimo da samo i isključivo žene znaju sve o ovoj temi, ali tako se ovoga puta poklopilo. U studiju 24sata okupile su se prim. mr. sc. Giovana Armano, prof. pedagogije Dunja Čuljak, mama dvoje djece Martina Vasilj, odgojiteljica Sanja Hajsek i prof. psiholog Tamara Hubeny Lučev. Kroz ugodni razgovor pokušale su zajedničkim snagama pomoći roditeljima koje najesen čeka polazak djeteta u jaslice ili vrtić.

Pogledaj video:

Polazak u jaslice je težak i izazovan korak u životu djeteta

Ono što bez iznimke svi stručnjaci mogu reći jest da je polazak u jaslice nešto najteže s čim se dijete mora nositi u svom životu.

„Najizazovniji je problem dobi kad se dijete uključuje u jaslice, a to je vrijeme kad je dijete usko povezano s majkom, kad su najjači strahovi od odvajanja, kad su najveći strahovi od nepoznatih osoba i to je djetetu jedan poseban razvojni zadatak koji smo mu nametnuli, a zapravo je velikom dijelu djece još pretežak,“ istaknula je psihologinja Tamara Hubeny Lučev, te pojasnila: „Vrlo često roditelji misle da je uključivanje u jaslice važno zbog socijalizacije, ali oni su tada zapravo još premali i nisu zainteresirani za drugu djecu, nego su usmjereni sami na sebe i skrbnika, najčešće mamu, i odraslu osobu koja je zamjena za mamu, dakle odgajatelja. Mi kao roditelji griješimo kad im govorimo kako će im tamo biti lijepo, kako će se igrati i družiti, a zapravo to nije ono što je u toj jasličkoj dobi bitno, nego oni imaju potrebu biti sa svojom mamom.“

Važan je stručni tim

Složila se s njom i odgajateljica Sanja Hajsek, te savjetovala roditelje: „Polazak u vrtić je jako stresan, posebno za dijete i roditelje, naravno, ali i za odgajatelje koji imaju novu skupinu i djecu. Tih prvih dana dijete će upoznavati prostor, odgajatelje, nove igračke, možda će ostati prvi put samo bez roditelja. Roditeljima bih savjetovala da jednostavno slušaju odgajatelje, da se s djecom tada igraju, da se spuste na pod i istražuju kao i dijete i samim time će taj proces biti puno lakši.“

Da je djetetu teško, u to nema sumnje, no važno je shvatiti i zašto je to tako. Pojasnila nam je to pedagoginja Dunja Čuljak: „Polazak u jaslice i taj separacijski strah je nešto najteže što se djetetu u životu dogodilo i ono vrlo teško može pojmiti zašto se to događa, a roditelj je taj koji ga najbolje poznaje i može spustiti razinu komunikacije na djetetovu realnu dob i jezikom koji su zajedno izgradili objasniti što vrtić zapravo jest.“ Istaknula je da je važno na vrijeme započeti s pripremom: „Priprema može početi već u svibnju, lipnju, kad su upisi i roditelj dobije širok spektar informacija o vrtiću, ritam dana i slično, pa može djetetu dočarati što u vrtiću ima.“

S one druge strane, svoje je iskustvo iznijela i mama dvoje djece, koja je slušajući ustvrdila da su prilagodbu sa kćeri odradili vrlo dobro, a ipak su naišli na nenadane poteškoće. „Moja kćer je krenula u vrtić s 2,5 godine, nedugo nakon što sam ja rodila sina, nakon što smo odradili cijelu pripremu i bila je spremna, željela je ići u vrtić, a posebno joj je puno značila komunikacija s odgajateljicama. Prvi tjedan je sve bilo idealno, a onda su krenule neke poteškoće, kad su stigla nova djeca na prilagodbu i kad je bilo puno plača,“ pojasnila je mama Martina Vasilj, te kroz šalu istaknula problem s kojim se potpuno neočekivano suočila:  „Ne bih preporučila da se prilagodba odvija dok su mami hormoni još aktivni, jer ja neke od reakcija uistinu nisam očekivala i ne događaju mi se inače.“

Mišljenje liječnice

Osim što je dijete tužno i svoju reakciju na vrtić uglavnom pokazuje plačem, postoji i ona druga strana koju u svojoj ordinaciji najčešće vidi pedijatrica Giovana Armano. „Ono što je kod jaslica važno je kad je dijete nesretno, tužno, kad plače, kad je žalosno, ono je i imunokompromitirano, dakle njihov imunitet, koji je ionako u razvoju, je manje otporan na infekcije, viruse, bakterije,“ pojasnila je doktorica Armano, te istaknula da je tada veća mogućnost da će se javiti temperatura i neka bolest. „Ja to vidim u ordinaciji, neka djeca možda ne plaču, dobro su prilagođeni, ali njihov organizam reagira“.

Nadamo se da će savjeti ovih stručnjakinja s različitih područja pomoći mnogim roditeljima koji će se najesen upustiti u tu važnu pustolovinu zvanu jaslice. Nadamo se da će biti uzbudljiva, te da će biti što manje suza – s obje strane.  Pampers pelene su pravi saveznik svih roditelja čija djeca kreću u jaslice jer su uvijek tu u svim izazovnim trenucima za mame i njihove mališane, kada je to najpotrebnije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.