Vrtić 3,2,1 Jaslice! 04. srpnja 2023.

Odgojiteljica otkriva najbolje trikove za pripremu djeteta za jaslice

Foto: Guliver

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dječji vrtić je mjesto učenja, igre, zabave, smijeha i pjesme. Rani i predškolski odgoj vrlo je važan za daljnji djetetov razvoj i život u budućnosti. Sve što dijete nauči i kompetencije koje stekne u prvim godinama života ostat će zauvijek u njemu.

S obzirom na to da većinu svog vremena dijete provodi u vrtiću, možemo reći da je vrtić djetetov drugi dom. Boravak u jaslicama djetetov je prvi korak u svijet obrazovanja. To je velika promjena, kako za dijete, tako i za roditelja. Mnoga djeca već u najranijoj dobi (oko prve godine života) prvi se put susreću s boravkom u kolektivu, odnosno u jaslicama. Jaslice su skupine djece u dobi od prve do treće godine života. Najčešće je u skupinu upisano 10-20 djece, a sa njima su najčešće dva odgojitelja.

Prva dva tjedna u jaslicama najizazovniji su period za dijete

Prva dva tjedna najizazovniji su period u boravku djeteta u skupini. Prvi dan obično izgleda ovako: dolazak, oblačenje papučica, upoznavanje s odgojiteljima, upoznavanje s prostorom, ormarićima, znakićima, drugom djecom. Najčešće svaka skupina ima svoje ime. To mogu biti „Srećice“, „Leptirići“, „Pahuljice“ ili nešto slično. Radi što lakšeg prepoznavanja djetetovih stvari (ruksaka, papučica, krevetića, pelena i dr.) djeca najčešće imaju „znakić“, a to je slika nekog predmeta po kojem će i djeca sama moći prepoznavati svoje stvari. To je jedan od prvih koraka osamostaljivanja. Znakići mogu biti raznoliki, leptir, čekić, vlak, skakavac, lopta i slično. Osim djeci, znakovi pomažu i odgojiteljima u radu kako bi lakše raspoznala djetetove stvari.

Nakon što je prošao proces prilagodbe koji najčešće traje dva tjedna, vrijeme je da dijete ostane na cjelodnevnom boravku u jaslicama. Tijekom boravka u jaslicama dijete će plakati, sliniti, igrati se, trčati, penjati, padati, pokušat se samostalno hraniti, bojati se, crtati i slično.

 | Author: Pexels Foto: Pexels

Ove stvari će biti potrebne djeci za boravak u jaslicama:

  • Odjeća: tijekom dana dijete će se neumorno kretati, dizati, padati, trčati, saginjati se, naći će se u tisuću različitih situacija, stoga je važno da mu je udobno u odjeći koju nosi. Djetetu je najudobnije u pamučnoj majici i trenirci ili tajicama. Djecu je najbolje oblačiti slojevito kako bi se moglo svlačiti i oblačiti po potrebi. U vrtićima je najčešće toplo pa pretjerano oblačenje neće biti potrebno.
  • Odjeća za boravak na zraku: dijete je potrebno oblačiti sukladno vremenskim prilikama. Dobro je pripremiti gumene čizmice koje će dijete nositi tijekom kišnog vremena, a koje će roditelj kasnije lako moći očistiti.
  • Rezervna odjeća: svakodnevno provjeravajte količinu rezervne odjeće koju dijete ima u ruksaku ili ormariću. Dijete će se uprljati bojom, zemljom, na njoj će najvjerojatnije imati ostatke ručka. Djeca često prolijevaju, igraju se s vodom, zemljom, bojom, a ponekad im pobjegne iz pelene. Vodite brigu da vaše dijete uvijek ima dva do tri seta čiste odjeće (bodi, majica, trenirka ili tajice, čarape, štrample) kako bi ga odgajatelji prema potrebi mogli presvući u čisto. Svakako vodite brigu o izmjeni godišnjih doba i tempu rasta djeteta te rezervnu odjeću tome i prilagodite.
  • Pelene: Većina djece u jaslicama koristi pelene. Tijekom dana bit će potrebno promijeniti pelenu barem tri puta, ujutro, prije i nakon popodnevnog odmora. Kako bi si olakšali praćenje potrošnje pelena najbolje je pelene donositi jednom tjedno, za svaki dan barem tri pelene, to znači barem petnaest pelena tjedno i svakako dodajte koju pelenu više. Mnogi roditelji donesu cijeli paket. Potrebno je redovito paziti na količinu pelena koja je djetetu ostala. Odgajatelji će kada primijete da su sve pelene potrošene o tome obavijestiti roditelje.
  • Vlažne maramice, trljačice, krema za guzu: jedan do dva paketa vlažnih maramica za brisanje djeteta i krema za guzu neka uvijek budu dostupni kako bi odgajateljice mogle voditi brigu o intimnoj higijeni djeteta. Ukoliko ipak roditelji radije koriste platnene trljačice o korištenju istih treba obavijestiti odgajatelje i dogovoriti na koji način će ih skladištiti, donositi i odnositi na pranje kući. Mnogi vrtići imaju vlastite trljačice za brigu higijene djece pa je dobro raspitati se je li tako i u vrtiću koje dijete pohađa.
  • Papučice: papučice su potrebne djetetu svakodnevno. Stoga, treba odabrati kvalitetnu papuču za dijete, u njima će dijete provoditi većinu svog dana. Papučice neka budu čvrste oko zgloba kako bi se spriječila ozljeda zgloba i stopala. Također, neka budu na čičak kako bi dijete moglo samostalno oblačiti i svlačiti papučice kada je to potrebno te tako razvijati samostalnost.
  • Duda, bočica, krpica, mazilica, igračka: ukoliko dijete ima dudu, bočicu, neku igračku ili neki drugi predmet koji je njemu posebno važan neka ga sa sobom slobodno ponese. Taj predmet obično zovemo „prijelazni objekt“. To je djetetu važan predmet te mu olakšava proces odvajanja od majke. Predmet koji će ga mirisom i toplinom podsjećati na majku, zamijeniti ju kada je nema te mu dati osjećaj sigurnost.

Sve što dijete donosi u vrtić potrebno je označiti da je njegovo kako ne bi došlo do zamjene i zabune kod korištenje. Označite bočicu, dudu, pelene, odjeću, ruksak, maramice, sve što dijete donosi i koristi.

Prilagodba i boravak u jaslicama vrlo je stresan period i za dijete i za roditelja. Početak je prepun straha i to je u redu, ali taj strah s vremenom popusti. Vrlo je važno sudjelovati u tom procesu i graditi partnerske odnose svih sudionika tog procesa, ponajprije s odgajateljima koji su stručne osobe i roditelju mogu dati najbolji savjet vezan za razvoj njihovog djeteta. Nakon stresnog perioda u jaslicama vrlo brzo dolazi lijep period prepun zabave.

Tekst je napisala Sanja Hajsek, mag. presc. educ.

Pelene-gaćice Pampers Pants pravi su saveznik svih roditelja čija djeca kreću u jaslice. Pampers je uvijek tu u svim izazovnim trenucima za mame i njihove mališane. Saznajte više o Pampers pelenama - gaćicama!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.