Vrtić Igre za djecu 10. svibnja 2022.

Zašto se djeca brže prilagođavaju novim tehnologijama od roditelja?

Foto: Guliver ;Zašto se djeca brže prilagođavaju novim tehnologijama od roditelja?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novo istraživanje otkrilo je da se mlađa djeca brže prilagođavaju novim tehnologijama jer se lakše prepuštaju apstraktnom razmišljanju te nisu fokusirani na ono što otprije znaju

Djeca danas odrastaju s YouTubeom, Netflixom i Spotifyem, učeći koristiti pametne telefone i tablete čak prije negoli pošteno progovore. Ako mislite da je vaše dijete naprednije od vas, sada za to imate dokaz, barem što se tiče tehnologije, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija. Oni su u eksperimentu usporedili skupinu od 100 djece od četiri i pet godina s grupom od 170 učenika, a zadatak je bio što bolje snalaženje s nepoznatim gadgetima. 

Nove gadgete bolje razumiju vrtićka djeca nego roditelji

Uređaj koji su testirali radi tako da se prethodno moraju umetnuti različiti glineni oblici u posebne kutije da bi se otkrila kombinacija uz pomoć će okvir zasvijetliti i svirati glazbu. U prosjeku, mlađa djeca bila su znatno brža u otkrivanju točnih kombinacija od učenika, naveli su znanstvenici.

Objašnjavaju kako se mališani bolje prilagođavaju novim tehnologijama jer se bolje prepuštaju apstraktnom razmišljanju i nisu fokusirani na ono što otprije znaju poput učenika. 

Apstraktno razmišljanje osobi pruža mogućnost da izađe izvan granica propisanih normi i skupova pravila, što vodi ostvarenju novih otkrića. "Nevjerojatno je da dijete od četiri godine shvaća uzročno-posljedične veze i bolje nego odrasli", rekao je koautor studije, profesor Christopher Lukas.

Jesi li primijetila navedeno i kod svojih mališana? Napiši nam u komentarima. 

 

Možda te zanima... 'Roditelji su opsjednuti mobitelima da nemaju vremena za vlastitu djecu' Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.