Vrtić Igre za djecu 22. listopada 2019.

Tamara Curić: Ples nije dobar, već je neophodan za dječji razvoj

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Povodom Međunarodne plesne konvencije koja se održava u Zagrebu, razgovarali smo s plesnom pedagoginjom Tamarom Curić o benefitima plesa za djecu

Zagreb je od 23. do 26. 10. domaćin Međunarodne plesne konvencije u okviru EU projekta Life Long Burning, koja se po prvi put održava u Hrvatskoj. Susret plesnih stručnjaka iz više europskih zemalja, paneli kao i stručna predavanja osvijestit će važnost plesa za razvoj djece, kao i potrebu uvođenja plesa kao predmeta u škole, uz suradnju s profesionalnim umjetnicima i kazalištima.

Program uključuje 5 predstava za djecu, 2 stručna seminara, 2 predavanja na temu suvremenog plesa djece i mladih, 2 okrugla stola i 1 start-up prezentaciju. Cilj konferencije je upoznati profesore, pedagoge i umjetnike s umjetničkim i edukacijskim trendovima na području suvremenog plesa za djecu i mlade. Organizator događanja je Plesni centar Tala kojeg vode Larisa Lipovac Navojec i Tamara Curić. Naime, njihov je cilj da ples i pokret postanu dostupni svakom djetetu kao dio odgoja. Dokazano je da ples i pokret potiču zdrav tjelesni razvoj, razvoj inteligencije, kreativnosti i samosvjesnosti, a djeluju i na smanjenje inertnosti i nasilja.

Možda te zanima... Kad je pravo vrijeme i koliko izvanškolskih aktivnosti dijete može pohađati? Školarci

Osim spomenute konvencije održat će se zagrebačka edicija Kliker dječjeg festivala plesa, pokreta i igre. Polaznici zagrebačkih vrtića i škola sudjelovat će u interaktivnim predstavama i dodatnim radionicama, a dječje plesno kazalište ovaj put dolazi k njima. Tako će djeca u dječjem vrtiću Izvor uživati u predstavi Misli u boji, a školarci OŠ Ivana Gundulića u premijeri predstave Polygon Larise Lipovac Navojec. Ova plesna umjetnica, koreografkinja i plesni pedagog obilježava i 25 godina rada. Osim zatvorenih predstava u vrtiću i školi, održat će se i predstave za građanstvo u Zagrebačkom kazalištu lutaka, Kulturnom centru Travno i Plesnom centru Tala. Zadnjeg dana Festivala, u subotu 26.10. i  Zrinjevac postaje velika rasplesana pozornica na koju su svi dobrodošli.

Detaljnije o predstavama i stručnom programu pogledajte ovdje

 | Author: Promo Foto: Promo Povodom festivala razgovarali smo s Tamarom Curić, plesnom pedagoginjom, stručnjakinjom i edukatorom te jednom od osnivačica Plesnog centra Tala.

Zašto je ples dobar za djecu? Koji su benefiti?

Ples nije dobar, već je neophodan za djecu, otvara prostor za izražavanje osjećaja koje su djeca u dobi kad odrastaju i sazrijevaju u nemogućnosti izraziti riječima. Neverbalno izražavanje u toj fazi života djeci je krucijalno. Na ovaj ili onaj način dobivaju priliku da se izraze, da budu viđeni u tom izražavanju i da budu dobrodošli s tim osjećajima. Ono što danas djeca dobivaju je da su dobrodošla sa svim svojim osjećajima jer odrasli često ne razumiju njihove osjećaje i uvjeravaju ih da su njihovi osjećaji nepotrebni kao npr; "ne trebaš se sad ljutiti", "ne trebaš sad biti tužan" . To djetetu direktno pobija sigurnost u samoga sebe, jer ako on ne treba imati taj osjećaj tko je on i zašto ga ima? To su pitanja koja djeca dobivaju i zato je važno da imaju prostor neverbalnog izražavanja zbog mentalnog i emotivnog zdravlja. Uz to tu su i motorički razvoj, zdravstveni razvoj, zdravi razvoj tijela kao jednog aparata u kojem provedemo cijeli život, kao jednog auta kojeg nitko nikad ne osposobi a svi ga koristimo. Znači, jako je važno da to tijelo funkcionira ispravno i da je postulat tijela zdrav. Da mehanika i koordinacija budu u funkciji najboljoj za čovjeka, a ne da je nerazvijena. Eto upravo to ples razvija i toleranciju u društvu, prihvaćanje, samoprihvaćanje i razvija samopouzdanje. Benefiti su nemjerljivi.

Što se sve razvija kod djece plesom?

Dio je već gore spomenut a evo i dodatak: Plesom se razvija plastičnost mozga, dozvoljava nevjerojatno razvijanje novih sinapsi pri kretanju. Ples prvenstveno služi razvoju mozga, povezuje sinapse koje se nikako drugačije ne mogu povezati nego tjelesnim radom i kretanjem, a ako je tjelesni rad popraćen emocijama onda je to iscjeljivanje, transformacija i izgradnja svježih novih informacija u mozgu koje onda stvaraju novu stvarnost za pojedinca.

 | Author: Promo Foto: Promo S koliko najmanje godina mogu krenuti, upisati ples?

Nema limita u godinama, međutim edukacijski ples prije četvrte godine je zahtjevan za djecu jer ona tada posjeduju drugu vrstu pažnje. Za njih se organiziraju suvremenoplesne radionice za djecu kroz igru. Nakon četvrte godine se te radionice razvijaju u kreativni ples za djecu koji se oko 9 ili 10 godine počinje ozbiljnije formirati u plesnu tehniku da bi se postigla tjelesna razina i baza za ples i da tijelo postane taj alat koji nam treba da bi se izrazili. I nakon desete godine ozbiljnije krećemo raditi na plesnim tehnikama. To je pristup kojeg mi njegujemo ovdje u Plesnom centru Tala. Svaki centar i svaka škola rade svoj edukacijski program u kojeg vjeruju. Ono što većina mojih kolega i pedagoga osjeća je da je velika važnost upravo u ravnoteži te igre i pokreta s plesnim tehnikama i strogim treniranjem plesa.

Gdje ih se može upisati?

U Plesnom centru Tala dječicu razne dobi može se upisati tijekom cijele godine, na različite plesne stilove, a u Zagrebu postoji puno centara i škola.

balet Možda te zanima... Mislite da vam dijete nije za balet? Možda se varate Školarci

Koliko je važno da je ples i kazalište dostupno svakom djetetu?

Najvažnije je da ples i kazalište budu dostupni svakom djetetu i to je ono što želimo postići ovom Konvencijom, osvijestiti taj prostor, jer djeca nažalost nisu ta koja biraju gdje će ići na predstave već su to njihovi roditelji, odgajatelji, ravnatelji vrtića i slično. Oni su ti koji odlučuju i njih treba "odgajati" da shvate da im je dužnost povezati djecu s plesom i kazalištem. To je ovdje najveći problem i nadam se da će ova konvencija barem malo pridonijeti toj svijesti i da će otvoriti taj kanal prema plesu i da će ljudi koji se bave komunikacijom oko dječjih kazališta i koji rade s djecom to osvijestiti i spoznati koliko je važan taj prostor dječje mašte i srce kroz koje svi trebamo živjeti, jer ako nam je srce zatvoreno naši životi su siromašni.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.