Roditelji Sretna mama 01. veljače 2016.

'Opasan pas' je najbolji prijatelj našem sinu

patrik ringo pas
Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Patrik Ringo i Maks jednako su dobri, jednako zločesti, jednako se 'pletu' među noge i jednako hrču. Mama Marija Žnidarčić kaže kako su njih dvojica jako dobro uigrana 'ekipa'

"I suprug Krešimir i ja oduvijek smo imali tzv. opasne pasmine. Ja sam oduvijek voljela velike pse, a muž smatra da s takvim pasminama stalno moraš raditi i trenirati te samim time i ti ostaješ u formi", kaže mama Marija Žnidarčić (33). Kad se rodilo njihovo prvo dijete, sin koji sad ima 2 godine, s njima su bili i rotvajler Ringo i bandog Maks.

Dok je bila trudna, ljudi oko njih su negodovali i ispitivali što će napraviti sa psima kad beba dođe. Krešimir i Marija imali su šaljiv odgovor: "Ako će biti problema, riješit ćemo se djeteta." Često pitanje je bilo i što će s dlakama, a mama kaže da po sinu nalazi samo svoje dlake i tri puta dnevno vuče kosu iz njegove dude varalice.

'Bandog Maks je mislio da je dobio brata'

Rotvajler Ringo napustio ih je kad je sin imao godinu dana. Bio je star 14 godina i morali su ga uspavati. Marija kaže da ga se svakodnevno sjeti jer je srednje ime sin dobio upravo po njemu: Patrik Ringo. Nisu komplicirali kod upoznavanja bebe i dva velika psa. Unijeli su Patrika u stan, stavili ga u krevetić i pustili pse da ga pomiriše. Oni su nakon toga stalno spavali pored krevetića i čuvali stražu.

patrik ringo pas | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Kako kućnog ljubimca pripremiti za dolazak bebe?

"Nijedan se nije ponašao zaštitnički, prihvatili su bebu kao ravnopravnu sebi. Izgledalo je kao da misle da su dobili brata", kaže Marija. Nisu imali nikakav strah kako će to izgledati kad beba dođe jer imaju prijatelje s djecom koja su puno puta preko dana prespavali kod njih pa je i psima bilo normalno primiti prinovu u kuću.

Nije pokazao ni mrvicu agresivnosti

Patrik Ringo je jako vezan za bandoga koji sad ima šest godina. "Američki bandog je ustvari mješanac američkog pit bull terijera i mastifa. Maks je jako pažljiv prema Patriku i najveća je beba u kući", komentira mlada mama. Priča kako bandog nikad nije pokazao ni mrvicu agresivnosti prema ljudima ili drugim psima. Ali dobro procjenjuje situacije. "Kad sam bila trudna, bili smo u večernjoj šetnji. U jarak ispred kuće je upao jedan gospodin u vidno alkoholiziranom stanju. Nisam ga ni vidjela ni čula. Maks je stao kao ukopan i nije mi dopustio da krenemo prema ceste. Kasnije sam shvatila što ga je mučilo. Jako ga volim i u potpunosti mu vjerujem", iskreno kaže.

Ljubav između djeteta i psa: neprocjenjivo!

Marija kaže da su Patrik Ringo i Maks jednako dobri, jednako zločesti, jednako im se 'pletu' među noge i jednako hrču"Kad moram napraviti nešto po kući, kažem Patriku da se Maks sakrio i neke ga ide potražiti. Onda imam mir, a njih dvoje se zabavljaju igrajući se 'skrivača'." Mali Patrik hrani velikog Maksa i donosi mu igračke koje ponekad završe u ustima i djeteta i psa.

patrik ringo pas | Author: Privatni album Foto: Privatni album

'Patrik Ringo i Maks su već dobro uigrana ekipa'

"Maks je Patriku velika pomoć: kad nešto ne želi pojesti, poskrivećki to da Maksu tako da moram reći da su njih svoje već dobro uigrana ekipa", smije se mama. Kad idu u šetnje, Maks hoda pokraj kolica i prati što se događa u okolici. Glava mu je uvijek nadohvat Patrikove ruke tako da ga on uvijek može potapšati ili povući za uho sjedeći u kolicima. "Na livadama se igraju s loptom. Ja bacim pa tko ju prije donese, pobijedio je", šali se Marija dodajući da Patrik Ringo nikad nije bio bolestan.

patrik ringo pas | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Veza s psom djeci pruža emocionalnu dobrobit 

Igra,fizički kontakt, draganje i maženje - sve su to stvari u kojima djeca jednako uživaju kao i životinje. "Pas ih umiruje i pokazuje im da imaju prijatelja koji je uvijek uz njih. Pas može pomoći djeci koja se osjećaju usamljeno, ali im i olakšavaju razne situacije u kojima prolaze kroz proces prilagodbe, kao kretanje u vrtić ili školu. Ako dijete ima psa, manje će razviti i strah od ostalih životinja. Važna je i fizička aktivnost na koju pas 'tjera' dijete. Kreću se, trče, pokušavaju ih 'zajahati', bacaju im lopticu - sve to pomaže u razvijanju motoričkih vještina", objašnjava psihologinja Tanja JurinPas čuva dijete i pazi na njega kad roditelji nisu u blizini, ali ga je potrebno uvježbati da prepoznaje stvari od kojih ga treba čuvati. S druge strane, dijete se osjeća odgovorno kad čuva psa, razvija samopuzdanje, osjećaj samopoštovanje i vještine 'vođe' jer je ono glavno. "U igri s psom, djeca razvijaju i druge vještine uvježbavanjem. Primjer bi bilo čitanje psu. Psi se vole valjati u blatu i prašini, što jača dječji imunološki sustav. Prema jednom istraživanju, maženje psa i fizički dodir, smanjuje kod djece tjeskobu, napetost i stres. Pas ih nekad bolje razumije nego ljudi", kaže psihologinja Tanja Jurin.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.