Vrtić Igre za djecu 18. travnja 2024.

Bolnica za medvjediće zna kako smanjiti strah mališana od liječnika i bijele kute

Foto: Facebook/Bolnica za medvjediće
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bolnica za medvjediće koja će se održati 27. i 28. travnja u parku Maksimir, mališanima će dočarati čime se liječnici bave, čemu služi liječnički pribor te koji su sve dijelovi liječničkog pregleda i liječenje ovisno o dijagnozi, a potom i što se točno događa kod stomatološkog pregleda, pregleda uha, grla i nosa, kako se pravilno peru ruke, kako pričati o svojim

U organizaciji dviju studentskih udruga - Studentske sekcije Hrvatskog liječničkog zbora (SSHLZ) i Europske medicinske studentske asocijacije (EMSA), već više od 20 godina organizira se projekt Bolnica za medvjediće. Navedene udruge djeluju pod okriljem Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Usmjeren prvenstveno djeci predškolske dobi, projekt je pokrenut s ciljem otklanjanja straha od bijelih kuta, koji se kod djece često javlja iz straha od nepoznatog te često neugodnih okolnosti u kojima se dijete nalazi kad se razboli i prvi put susreće sa liječnicima i zdravstvenim djelatnicima.

Možda te zanima... Svoje strahove često prenosimo na djecu, a evo kako to možemo prestati činiti Školarci

Na zabavan i interaktivan način, posebno osmišljenim radionicama nastoji se djecu upoznati s radom liječnika, načinom funkcioniranja liječničke ordinacije te postupcima i liječničkim priborom kojima se liječnik služi prilikom pregleda, kako bi ih se na taj način pripremilo na situaciju u kojoj će i oni sami biti bolesni i trebati pregled liječnika te na taj način umanjiti potencijalni strah koji bi se pritom mogao javiti. Pritom dijete zauzima ulogu staratelja, koji dovodi svoju plišanu igračku liječniku te ju zajedno kroz igru pregledavaju i liječe. U radionicama sudjeluju studenti medicine svih godina, ali I drugih srodnih fakulteta koji na ovaj način razvijaju svoje komunikacijske vještine i grade kvalitetan odnos između djece i zdravstvenih djelatnika.

Uz već navedeno, posebna pozornost je usmjerena i edukaciji djece, prvenstveno o zdravlju, dobrim higijenskim navikama, zdravoj prehrani te ljudskom tijelu, čime se od najranije dobi djecu uči o važnosti zdravlja te stvaraju zdrave navike i odgovoran odnos prema vlastitom zdravlju. 

Radionice se tijekom godine održavaju više puta mjesečno u različitim dječjim vrtićima i knjižnicama na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije, a osim toga Bolnica za medvjediće je i redoviti gost na sajmovima i festivalima posvećenim djeci i zdravlju te se jednom godišnje organizira veliki događaj u središtu grada, koji je otvoren za sve zainteresirane roditelje i djecu.

 | Author: Facebook/Bolnica za medvjediće Foto: Facebook/Bolnica za medvjediće

Takav događaj se priprema i za 27. i 28. travnja 2024., kada će u parku Maksimir biti velika Bolnica za medvjediće, koja će kao i prava bolnica imati svoju ordinaciju i čekaonicu kako bi zainteresirana djeca mogla proći sve korake u procesu liječenja, a pritom i puno toga naučiti. Osim bolnice koja će oba dana biti otvorena od 10:00 do 16:00 h i spremno dočekati sve mališane i njihove bolesne plišance, u Maksimiru će se tijekom ta dva dana naći još i pregršt radionica, tako da će svatko moći naći nešto za sebe - i djeca, ali i roditelji, bake i djedovi ili bilo tko od odraslih s kime djeca dođu tamo.

Bolnica za medvjediće koja se već tradicionalno održava u parku Maksimiru, mališanima će dočarati čime se liječnici bave, čemu služi liječnički pribor te koji su sve dijelovi liječničkog pregleda i liječenje ovisno o dijagnozi, a potom i što se točno događa kod stomatološkog pregleda, pregleda uha, grla i nosa, kako se pravilno peru ruke, kako pričati o svojim.

Za dodatnu edukaciju djece, u suradnji sa udrugom Zubić, studenata Stomatološkog fakulteta, pripremili smo radionice o pravilnom pranju zuba i održavanju oralne higijene čime želimo naglasiti važnost pravilne higijene i zdravih navika od najranije dobi. Osim navedenih, radionice će održati studenti Medicinskog fakulteta – članovi Studentske sekcije za infektologiju koji će na zanimljiv način djeci približiti važnost osobne higijene, ali i objasniti što su to pojmovi „virus“ i „bakterija“ te kako pravilno prati ruke. Studentska udruga Cromsic, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sa projektom „Pogled u sebe“ djeci će objasniti važnost komunikacije i osjećaja. Također, u Maksimiru će nam se pridružiti i Studentska sekcija za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata koja će objasniti kako izgleda pregled uha, grla i nosa. Društvo studenata psihologije, Psihomnia, će kroz interaktivne aktivnosti upoznati djecu sa njihovim emocijama te im pružiti alate za regulaciju stresa i napetosti.

Važnost projekta ove godine su prepoznali brojni sponzori, koji su nas donacijama podržali u radu i omogućili organizaciju događaja u Maksimiru u ovom opsegu i obliku. Među njima najznačajniji su Medicpro d.o.o., MA - CO PLAST d.o.o., Cetina, i mnogi drugi, na čemu smo im neizmjerno zahvalni.

U nastavku možete naći program dodatnih radionica, koje će se održavati po dogovorenom rasporedu, a sama Bolnica za medvjediće će biti otvorena od 10:00 do 16:00 h.

 | Author: Promo Foto: Promo

Subota 27.4.

10:00 - 12:00 h – „Pogled u sebe“ (studentska udruga Cromsic Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu)

12:00 - 14:00 h – „Uho, grlo ili nos – doktor je uvijek za štos“ (Studentska Sekcija za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu)

Nedjelja 28.4.

12:00 - 14:00 h – „Zubić“ (studentska udruga Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu)

12:00 - 14:00 h – „Kako otpuhati brige?“ (Društvo studenata psihologije – Psihomnia)

14:00 – 16:00 h – Studentska sekcija za infektologiju

Za više informacija posjetite Facebook te Instagram stranicu ili se obratite na mail bolnicazamedvjedice@gmail.com.

bolnica Možda te zanima... Kako pripremiti dijete za boravak u bolnici? Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.