Vrtić Zabavne igračke za djecu 27. lipnja 2023.

Koje su najbolje igre za dječji razvoj i kako ekrani utječu na djecu?

Foto: Freepik

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Igračke su oduvijek bila prva i glavna dječja zanimacija i upravo tako i treba biti. Iako su se kroz godine itekako mijenjale, uvijek nam baš igračke ostaju najljepša uspomena na djetinjstvo. No, negdje putem umiješali su se i ekrani…

Svaki roditelj zna da je djecu sve teže odvojiti od ekrana. Isto tako, svaki roditelj zna da su ti ekrani loša opcija za djecu iz toliko raznih razloga. No, nekad djeca ipak na kraju krajeva završe na ekranu. I istina je da postoje neke vještine za koje ekrani i igrice ipak dobro dođu, a znamo i da zapravo od ekrana u našem životu ne možemo pobjeći, te da će ekrani ipak biti uključeni u svakodnevicu naše djece još i više nego našu.

Isto tako, svaki roditelj zna da su igračke ono što će djeci obilježiti djetinjstvo i da su igračke ono čime žele da njihova djeca budu okružena koliko god je više moguće – prije nego odrastu i okruže se onim istim ekranima. Naravno, ako djetetu ponudimo izbor, ono će gotovo sigurno odabrati ekran prije igračke. I zato je tu roditelj koji odlučuje još uvijek o tom što je bolje za dijete.

Roditelj uvijek zna

Kako je dijete starije, sve je teže držati u ravnoteži vrijeme provedeno u igri na ekranu i stvarnoj igri. Dijete možda voli odijevati lutke i to mu je zanimljivo i zabavno, ali u trenutku kad isproba lutku odijevati na ekranu, u odjeću kakvu u stvarnosti nema, u okruženju koje je potpuno drukčije od onog u kojem se nalazi… Nije teško pretpostaviti da će radije odabrati odijevanje lutke u aplikaciji na mobitelu.

Isto tako, ako može birati voziti utrke po svojoj pisti koju je samo složilo u dnevnom boravku ili utrku u kojoj juri raznim spektakularnim stazama u nekoj igrici na tabletu, moramo li pitati što će odabrati? A ni roditelji često nisu lišeni želje da se njihovo dijete poigra na malo drukčiji, čak i bolji način.

 | Author: Promo Foto: Promo

No, znači li to da dijete ne treba imati lutke ili autiće i da može svoju želju, potrebu i nužnost za igranjem zadovoljiti aplikacijom? Nikako! I to iz više razloga.

  • Najbolje su igračke one koje od djeteta iziskuju korištenje mašte u igri. Niti jedna aplikacija ne može zamijeniti iskustvo igranja pravom lutkom ili autićem
  • Igranje igračkama okupira dijete na način na koji ekrani nikad neće moći. Igranje razvija finu motoriku, kao i osjećaj za prostor.
  • Igranje stvarnim igračkama u stvarnom svijetu razvija sposobnost koncentracije. I to je ono u čemu ekrani nikad neće moći dobiti bitku. U trenutku kad dijete dotakne igračku, aktiviraju se gotovo sva njegova osjetila, a koncentracija i fokus se izoštravaju.

Dakle, ako se ijedan roditelj igdje pita trebaju li djetetu uopće više igračke pored svih blagodati koje pružaju ekrani i igra na njima, odgovor je neupitno i nedvosmisleno – da! Igra bez igračaka, kakve god one bile, nije prava dječja igra. Bila ta igračka najobičnija bebina zvečka, kocke za slaganje za nešto veće ili puno godina kasnije neka genijalna društvena igra, upravo je ona bolji izbor za dijete od ekrana.

Rješenje je...

Sigurno sad mnogi roditelji razmišljaju kako im je dijete ipak na ekranu više nego bi to htjeli, a ljeto pred nama nosi sa sobom pregršt slobodnih trenutaka koje ne žele ispuniti najvećim dijelom ekranima, pa već planiraju kakve bi to igračke mogle zabaviti njihove mališane… Webshop Pandin brlog je spas za takve roditelje, ali i sve druge!

Ako ljeto provodiš s mališanima i ne pada ti na pamet voditi ih po trgovinama, kupovina na Pandinom brlogu je idealan izbor za tebe. Obavit ćeš sve brzo i efikasno, odabrati igračke ili igre kakve misliš da bi tvom djetetu dobro došle u čemu će ti pomoći super pregledne tražilice na webu, a igračke će stići na tvoju adresu spremne za najvažniji dječji zadatak – igru.

I ne brini ako nisu među onima koji sve kupuju online i misliš da se uopće ne snalaziš dobro. Pandin brlog je osmišljen upravo za takve! Sve ćeš lako naći i proučiti – ponuda je velika, a akcije česte. Idealna kombinacija!

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.