Vrtić 29. kolovoza 2023.

Igračke koje podučavaju - uloga igre u dječjem učenju

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U svijetu dječje mašte, igračke nisu samo predmeti s kojima se djeca igraju. One su mostovi prema svjetovima punim čudesa, pomoćnici u izgradnji vještina i sredstva koja pomažu malenim umovima da se razvijaju. Ali jeste li se ikada zapitali koliko igračke mogu biti važne u procesu dječjeg učenja?

Igračke pomažu u razvoju

Već od najranije dobi, djeca koriste igračke kao alate za istraživanje svijeta oko sebe. Drvene slagalice, igračke koje proizvode zvuke ili kreativni setovi za bojanje i oblikovanje, svaka igračka može podučiti dijete nečem novom. Igračke i dječja oprema pomažu djeci da razviju motoričke vještine, razumijevanje uzroka i posljedice te potiču kreativnost i maštovitost.

Trendovi u svijetu dječjih igračaka često odražavaju širu sliku društvenih i obrazovnih promjena. Primjerice, s porastom tehnološkog napretka, postoji sve više edukativnih igračaka koje koriste tehnologiju kako bi poticale učenje kroz interakciju. No, važno je pronaći ravnotežu između digitalnih i klasičnih igračaka kako bi se djeci pružilo bogato iskustvo igre.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Neka igranje bude kvalitetno

Kvalitetna igra ključ je za pravilan razvoj djeteta. Stoga, pri odabiru igračaka, roditelji i skrbnici trebaju razmišljati o tome kako igračka može poduprijeti učenje. Je li poticajna za razmišljanje? Potiče li dijete na interakciju s drugima? Osim toga, igračka koja potiče dijete da bude aktivno i kreće se također je od velike važnosti, budući da fizička aktivnost igra ključnu ulogu u ukupnom razvoju.

Važno je naglasiti da igračke ne moraju uvijek biti skupi predmeti. Djeca su po prirodi kreativna i često će pronaći načine kako se zabaviti i učiti s najjednostavnijim predmetima. Stoga, umjesto da se fokusiramo na najnovije trendove, možda bismo trebali razmišljati o tome kako poticati djetetovu prirodnu znatiželju i ljubav prema učenju.

Igračka možda jest predmet, ali ono što dijete s njom radi, maštajući, učeći i istražujući, je čarolija koja nema cijenu. U toj igri svako dijete postaje maleni znanstvenik, umjetnik i istraživač, spremno osvojiti svijet koji ga okružuje.