Trudnoća 24. studenoga 2021.

"Zbog financija, bila sam prisiljena nabaciti osmijeh i vratiti se poslu, iako nisam bila spremna."

Foto: Thinkstock ;Iskrena objava mame o porodiljnom dopustu izazvala je emotivnu raspravu na društvenim mrežama.
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iskrena objava mame o porodiljnom dopustu izazvala je emotivnu raspravu na društvenim mrežama.

Majka dvoje djece podijelila je iskrenu objavu o svom povratku s porodiljnog dopusta. Njezina objava izazvala je val reakcija na društvenim mrežama.

"Trebalo mi je četiri godine da skupim hrabrost podijeliti ovu fotografiju. Čak i sada, teško ju je gledati", napisala je Rachael Larsen ispod slike na kojoj sjedi u autu i uplakana gleda u kameru. "Sramota oko podizanja obitelji i rada s punim radnim vremenom je stvarna. Pomislila sam ovo prvog dana kada sam se vratila na posao nakon što mi se rodila druga kćer. Nisam bila spremna. Moja kćerka nije bila spremna. Probudila sam se pet puta te noći da je nahranim. Bila sam iscrpljena. Zbog prihoda, bila sam prisiljena to napraviti, nabaciti osmijeh i vratiti se na posao."

Larsen priznaje da je imala pristup pomoći i resursima koji su joj olakšali povratak na posao, ali ipak nisu mogli izbrisati njezinu nelagodu zbog povratka na posao prije nego što su ona i njezina kćer bile spremne. "Znam da sam izuzetno privilegirana", nastavi je Larsen. "Mogla sam primati djelomičnu plaću tijekom porodiljnog dopusta i mogla sam uzeti 12 tjedana odmora. Imala sam posao koji sam voljela u nevjerojatnoj tvrtki s odličnim šefovima. Imala sam vrtić koji sam si mogla priuštiti s odličnim odgajateljicama. Ali... nisam bila spremna."

Možda te zanima... 'Kad se vratim na posao nakon porodiljnog, kao da više neću biti njezina mama' Roditelji

"Moramo učiniti više za podršku roditeljima i obiteljima", zaključila je pri kraju svoje objave. "Možda su mi trebale četiri godine nakon što sam znala da više nikada neću imati bebu da podijelim ovu fotografiju. Ali, drago mi je da sada imam hrabrosti reći svoju istinu." Njezina je objava izazvala veliku pozornost na društvenoj mreži, a mnogi su roditelji odlučili podijeliti vlastita iskustva s porodiljnim dopustom.

"Draga mama. Tako mi je žao", komentirao je jedan korisnik. "Znam ovu bol. Znam lažiranja. Znam za pumpanje u kupaonici za klijente jer nema privatnih prostora. Znam da mlijeko curi kroz moju radnu bluzu. Znam da me boli sve. Znam da šefovi i suradnici imaju podrugljive i prijeteće komentare o mom pumpanju, mojoj odjeći. Vratila sam se na posao dva tjedna nakon rođenja moje mlađe kćeri jer nisam mislila da si možemo priuštiti pad na 60% mojih prihoda. Zbog stresa sam ušla i u perimenopauzu. Provela sam sljedećih 9 godina s probavnim i drugim zdravstvenim problemima", napisala je jedna žena. 

Upravo su iskustva drugih roditelja ono što je toliko važno u ovoj objavi. Mama nije podijelila svoju uplakanu fotografiju zbog pažnje ili suosjećanja. Učinila je to kako bi potaknula razgovor o ovom univerzalnom iskustvu kroz koje prolaze svi zaposleni roditelji - naizgled u tišini. Možete imati nevjerojatan sustav podrške i voljeti svoj posao. To ne negira vrtlog emocija koje biste mogli osjetiti kada vas poslodavac zamoli da napustite svoje dijete po prvi put. Ne govorimo dovoljno o svim teškim trenutcima života nakon poroda. Vrijeme je da počnemo govoriti istinu, poput ove hrabre majke. Budimo dovoljno hrabri da podijelimo i ta ranjiva, ali važna iskustva.

Možda te zanima... Mama poručila kolegama: 'Porodiljni dopust nije godišnji odmor!' Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.