Trudnoća Trudnica 28. siječnja 2016.

Pravo na tri godine porodiljnog u slučaju smrti djeteta

trudnica, dječak
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mama šestogodišnjeg dječaka prije tri godine rodila je djevojčicu koja je preminula 8 dana nakon rođenja, a sada je ponovno trudna. Zanima je ima li pravo na porodiljni dopust i naknadu u trajanju od 3 godine

Majka sam šestogodišnjeg dječaka. Prije tri godine sam rodila curicu koja je preminula osmog dana života (uredno upisana u maticu). Sada sam trudna 26 tjedana. Imam li pravo na porodiljni dopust i naknadu tri godine ili godinu dana?

Imate pravo na rodiljni i roditeljski dopust (ukoliko ste zaposleni ili samozaposleni) ili rodiljnu i roditeljsku poštedu od rada (ukoliko ste nezaposleni) u trajanju od ukupno tri godine. 

Sukladno članku 12. stavku 1. Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama (NN 85/05, 110/08, 34/11, 54/13, 152/14; u nastavku teksta: Zakon), zaposlena ili samozaposlena trudnica, odnosno zaposlena ili samozaposlena majka za vrijeme trudnoće, poroda i njege novorođenog djeteta, ima pravo na rodiljni dopust u trajanju od 28 dana prije dana očekivanog poroda do navršenih 6 mjeseci života djeteta. Nakon navršenih 6 mjeseci života djeteta, sukladno članku 13. Zakona, zaposleni ili samozaposleni roditelj ima pravo na roditeljski dopust.

trudnica, dječak | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Trajanje roditeljskog dopusta ovisi o broju rođene djece (članak 14. stavak 2. Zakona), s time da se u broj rođene djece uračunavaju i mrtvorođena i umrla djeca (članak 14. stavak 7. Zakona). Tako zaposleni ili samozaposleni roditelj ima pravo na roditeljski dopust u trajanju od:

  • 8 mjeseci, za prvo i drugo rođeno dijete
  • 30 mjeseci, za rođene blizance, treće i svako sljedeće dijete.

Nezaposleni roditelj ima, sukladno članku 27. stavku 1. Zakona, počevši od dana rođenja djeteta, pravo na rodiljnu i roditeljsku poštedu od rada. Nezaposlena majka ima pravo koristiti rodiljnu poštedu od rada do navršenog 6. mjeseca života djeteta (članak 28. stavak 2. Zakona), a nakon isteka dotične, ima pravo koristiti roditeljsku poštedu od rada u trajanju do navršene 1. godine života djeteta za prvo i drugo rođeno dijete, odnosno u trajanju do navršene 3. godine života djeteta za blizance, treće i svako sljedeće dijete (članak 29. stavak 1. Zakona).

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.