Trudnoća Trudnica 04. svibnja 2022.

Ivana Paradžiković objavila potresnu objavu: ‘Tumor je velik, poslali su je doma da čeka da beba u njoj umre‘

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bivša voditeljica na društvenim mrežama podijelila je priču o trudnoj prijateljici kojoj ne daju da obavi prekid trudnoće u Hrvatskoj. Beba ima maligni tumor i prognoze su da će umrijeti ili živjeti kao biljka

Novinarka Ivana Paradžiković poznata je po aktivnom radu na društvenim promjenama koje obrađuje u svojim televizijskim prilozima, a ovoga puta se odlučila u javnost iznijeti i jednu temu o kojoj se ne govori. A trebalo bi.

Njezina prijateljica dobila je tragičnu dijagnozu koja njezinoj bebi prognozira smrt, a prema hrvatskim zakonima nema direktne pomoći.

"Ovo je moja prijateljica. U šestom mjesecu trudnoće. 25 tjedana sreće, uzbuđenja i iščekivanja prekinuo je uobičajeni utorak, redovan pregled kod ginekologa. Mirelina beba ima tumor. Jako velik tumor. U otpusnom pismu piše maligan. Posljednja 4 tjedna toliko je uznapredovao da su bebine šanse da preživi... nikakve", započela je Ivana pa dodala. 

"Ako kojim slučajem preživi, bit će s teškim prirođenim tjelesnim ili duševnim manama. Tumor je u glavi, pritišće mu mali mozak. Veći praktički od njega samoga. Takvu ranjenu i slomljenu s prognozom koju nijedna majka ne može ni čuti niti prihvatiti poslali su doma da čeka da beba u njoj umre! Druga opcija koju joj je liječnica šapnula ispod glasa jest: neka ide u Sloveniju da joj tamo pomognu. Poput neke kriminalke. Da moli u drugoj državi da joj liječnici pomognu jer u njezinoj domovini ne mogu! Ne žele? U Hrvatskoj je na snazi zakon iz 1978. Nejasan, nedorečen", objasnila je voditeljica te pozvala sve da joj pomognu.

"Jedno od onih zbog kojih se gube glasovi, nestaje podrška. Ali, pitam se taj netko koji odlučuje o tuđem životu, je li kada pogledao u oči trudnicu koja treba čekati mjesecima da joj dijete premine u trbuhu?! Pogledajte je. Iznutra je slomljena, a toliko je snažna i hrabra... da je stala pred kameru. Željela je da vidite njezinu tugu i da se pitate koju će još država osuditi na ovakvu agoniju? Vašu suprugu, sestru ili možda kćer? Koja od nas je sljedeća? Molim vas pomozite! Sherajte", poručila je Paradžiković.

U razgovoru za Index Mirela je objasnila svoje razloge za prekid trudnoće i kako su je odbile zagrebačke bolnice.

"Sve mi je u magli, bio je to regularan pregled.  Devet dana sam čekala nalaz na Svetom Duhu. Liječnica mi je rekla da je tumo, da dijete može umrijeti prije poroda ili za vrijeme poroda i da su mu šanse za normalan život, ako preživi porod, nikakve, da će živjeti kao biljka. Liječnica mi je rekla da se uopće ne trudim, da mi niti jedno etičko povjerenstvo u Zagrebu neće odobriti da izvedem prekid trudnoće i da je najbolje da idem u Sloveniju", rekla je za Index i dodala da su joj u Sloveniji rekli kako će joj sigurno odobriti, da tu nema ništa sporno i da je odluka na roditeljima. Opisali su joj i postupak koji uključuje i sahranu, a sve će platiti oko 5000 eura.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.