Trudnoća 10. listopada 2024.

Tri žene, jedan cilj: Želimo osnažiti žene na njihovom putovanju kroz trudnoću i postpartum

Foto: Privatna arhiva
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svakoj je trudnici stalo do tog da njezina trudnoća, porođaj i ono prvo razdoblje nakon porođaja protekne ne samo tako da se „preživi“, nego i da ona i beba budu dobro – fizički i psihički. No, naš sustav sve to ne omogućava…

Koliko točno porođaja protekne idilično? Ili, smanjimo očekivanja, koliko porođaja protekne tako da svi uključeni mogu reći da je prošlo izvrsno? Usudili bismo se reći da brojke nisu ne samo spektakularne, nego čak niti – prihvatljive. Za nešto bolje brojke pitanje bi trebalo postaviti otprilike ovako: koliko porođaja protekne tako da su svi zadovoljni?

Najveće brojke dobit ćemo ako se zapitamo koliko porođaja protekne „dobro“, a pod tim uglavnom podrazumijevamo da su mama i beba – žive i zdrave, i to tada, neposredno nakon porođaja. Već odavno ne spominjemo da smo u 21. stoljeću, ali u tom 21. stoljeću mi smo zadovoljni (i sretni!) ako mama i beba – prežive porođaj bez komplikacija.

Svako toliko zakotrlja se medijska lavina oko porođaja i svega što ih prati, pa se mnogi pitaju zašto ne možemo bolje, zašto se ne trudimo više, jedni krive druge, oni drugi treće i onda sve utihne. A nekada ne dobijemo niti to.

I onda se u cijeloj toj priči nađu tri divne žene koje žele sve to iz temelja promijeniti, koje žele u središte trudnoće, porođaja i razdoblja postpartuma staviti jedinu osobu koja zaslužuje tamo biti – ženu, pa cijela ta priča dobije malo vedriji prizvuk i otvori novi pogled na ono „samo da su živi i zdravi“.

A te tri žene odlučne su u tom da naprave sjajnu stvar, i to u sklopu javnozdravstvene akcije koju su zajedničkim snagama pokrenule: "Tri žene, jedan cilj – educirano kroz trudnoću i postpartum". Kineziologinja Slavica Žeger voditeljica je centra Panda Prenatal za holistički pristup ženskom zdravlju, Maja Rečić izvršna je direktorica Hrvatske udruge za promicanje primaljstva, a Anita Budak je certificirana porodna doula Hrvatske udruge doula.

Svaka od ove tri žene iz svoje specifične perspektive doprinosi ženskom zdravlju svojom jedinstvenom vizijom, ali udruženo i na jednom mjestu. To je i ideja projekta, kojim žele trudnicama pružiti cjelokupnu podršku kroz edukaciju, smanjenje straha, te jačanje emocionalne stabilnosti, i tako napraviti sve ono što zdravstveni sustav trudnici, nažalost, ne može pružiti. A trudnici treba! Projekt se sastoji od niza besplatnih predavanja i radionica koje će trudnicama, u suradnji s profesionalcima iz različitih područja, omogućiti pristup stručnim i provjerenim informacijama, tehnikama komunikacije i strategijama za prevladavanje straha.

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

„Važno je imati na umu da moramo poznavati i pratiti tu fiziologiju poroda, koja se često izgubi iz vida u zdravstvenom sustavu, kao i činjenica da rodilja nije sama u rađaoni. Moramo znati da svi koji ulaze u rađaonu, sa sobom nose svoje traume, svoje terete – i partner i medicinsko osoblje. Ne može sve proći kako treba ako svim sudionici nemaju priliku riješiti se sveg tog prije porođaja, pa neopterećen sudjelovati u tome. A to se u današnjem sustavu ne prakticira,“ skrenula je pažnju doula Anita Budak.

S njom se složila i primalja Maja Rečić, te pojasnila:

„Često se žene žale kako se osjećaju kao da su 'na traci' kad dođu roditi i to je ono što nije dobro, jer u takvoj situaciji nitko ne može funkcionirati kako treba. Na primjer, možda je prvi porođaj u danu završio loše. Nakon tog i doktor i primalja i drugo medicinsko osoblje moraju odraditi svaki idući porođaj kao da se ništa nije dogodilo. U idealnim uvjetima oni bi s tim prvim porodom završili svoj radni dan. No, to tako ne ide.“

Jedan od važnih ciljeva ovog projekta je skretanje pažnje na prevenciju raznih stanja koje ostavljaju posljedice na ženskom tijelu zbog kojih se poteškoće mogu javiti godinama nakon iznesene trudnoće.

„Ova javnozdravstvena akcija nastala je metodom detekcije nedostataka unutar zdravstvenog sustava koji se ne stigne baviti prevencijom i edukacijom svojih korisnika“, izjavila je Slavica Žeger, voditeljica projekta u Panda Prenatalu, te istaknula: „Smatramo da svaka žena zaslužuje njegu i podršku koja je sigurna, bazirana na dokazima i koja potiče njezinu sposobnost da se bolje brine o vlastitom zdravlju, a posljedično i o zdravlju svojih potomaka.“

Zahvaljujući pomno biranim i sjajnim sponzorima na kojima su organizatori iznimno zahvalni, cijeli je program besplatan, a čini ga 6 predavanja i 14 radionica koje će se održati u prostorijama centra Panda Prenatal u Karlovcu, a sve informacije o terminima i prijavama moći će se uskoro pronaći na stranicama organizatora.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.