Trudnoća 06. travnja 2021.

5. tjedan trudnoće: Rezultati testa su pozitivni!

trudnoća 4 tjedan
Foto: Thinkstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nisi dobila menstruaciju i kućni test je ispao pozitivan? Trudna si! Nakon uživanja u ovoj spoznaji i dijeljenja sretne vijesti s najbližima, možeš se javiti i svom ginekologu, koji će te na prvi pregled najvjerojatnije naručiti između 6. i 8. tjedna trudnoće.

trudnica test za trudnoću Možda te zanima... Trudna sam! Što dalje? Trudnoća

Beba - embrionalna faza

Iako si možda tek saznala da si trudna, prema službenom načinu računanja (od prvog dana zadnjeg menstruacijskog krvarenja) već si u petom tjednu trudnoće. U stvarnosti je tvoja beba stara oko tri tjedna i velika je kao zrno papra, odnosno od tjemena do trtice dugačka oko 1.25 milimetara.

Embrij sada više sliči punoglavcu nego čovjeku. Sastoji se od tri sloja od kojih su se već počeli razvijati bebini organi. Od gornjeg sloja, ili ektoderma, razvit će se koža, periferni i središnji živčani sustav, oči, unutrašnje uho i vezivno tkivo. Srednji sloj stanica, mezoderm, formirat će srce i krvožilni sustav, te kosti, mišiće, bubrege i reproduktivne organe. Od unutarnjeg sloja stanica, odnosno endoderma, nastat će pluća, crijeva i mokraćni sustav, ali i štitnjača, jetra i gušterača. Do kraja tjedna počet će kucati i bebino srce, što se može vidjeti pomoću ultrazvuka. Na ultrazvučnom pregledu sada bi se vidjela i žumanjčana vrećica, iz koje dijete u ovoj fazi dobiva većinu hranjivih tvari.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Loptica stanica sada sliči punoglavcu i velika je poput zrna papra. Stvaranje mozga, leđne moždine i krvnih žila već je u procesu.

Bebina dužina: 0.12 cm

Bebina težina: manje od 1.15 grama

 

trudnica test za trudnoću | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Mama - upoznaj prve simptome trudnoće

Ako već nisi, sada ćeš vjerojatno početi primjećivati neke od ranih simptoma trudnoće, kao što su nabreknuće i osjetljivost grudi, napuhnutost trbuha, mučnina, češća potreba za mokrenjem, umor, ili čak iscrpljenost, te pojačana osjetljivost na mirise i okuse.

test na trudnoću Možda te zanima... Koji su najčešći prvi simptomi trudnoće? Trudnoća

S trudnoćom često dođu i intenzivne promjene raspoloženja, povezane s jednako intenzivnim hormonalnim promjenama. Neke žene dožive i trudničku depresiju, koja je podjednako česta kao i postporođajna, a često zahtjeva i stručnu pomoć.

Ako si do sada pušila, iskoristite trudnoću kao krajnji poticaj da prestaneš. Isto vrijedi za alkohol i drogu, kao i za loše prehrambene i sve druge nezdrave navike.

Neadekvatan unos folne kiseline prije začeća i tijekom prvih 12 tjedana trudnoće dovodi do defekta neuralne cijevi u fetusa. Folna kiselina doprinosi rastu majčinog tkiva tijekom trudnoće te normalnoj sintezi aminokiselina i normalnom stvaranju krvi. 

MultiPlusCard Dječji klub namijenjen je trudnicama i roditeljima mališana. Za dobrodošlicu u MultiPlusCard Dječji klub dobivate KUPON s kojim u nekoj od prodavaonica Konzuma možete odabrati pakiranje Lumpi Premium pelena GRATIS te kupon s 15 % popusta na jedan Lumpi proizvod po izboru. Očekuje vas i kupon s 10 % popusta na BABY opremu koji možete iskoristiti na Abrakadabra webshopu! Ostvarite super pogodnosti, popust za rođendanski poklon Vašeg mališana i štedite novac. Od 1. do 14. 4. na mobilnoj aplikaciji MultiPlusCard za sve članove kluba pripremili smo kupone s popustima na dječje proizvode koje možete iskoristiti u Konzumu, a na Abrakadabra webshopu uz kupone možete ostvariti i do 40 % popusta na baby opremu! Učlanite se u MultiPlusCard Dječji klub