Trudnoća Planiranje trudnoće 05. lipnja 2018.

Je li moguće imati djecu nakon preboljenog karcinoma?

Foto: Photo by Drew Hays on Unsplash

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dijagnoza maligne bolesti s kojom se suočava velik broj žena i muškaraca u reproduktivnoj dobi najčešće ne isključuje njihovu želju za biološkim potomstvom u budućnosti...

Nije se lako suočiti sa spoznajom da bolujete od karcinoma ili hematološke maligne bolesti te da vam slijede terapije, a moguće i operacija. U takvim je okolnostima posebno teško osobama u reproduktivnoj dobi jer liječenje kemoterapijom i/ili zračenjem može u budućnosti negativno utjecati na njihovu plodnost, ističe prim. dr. sc. Paula Podolski iz KBC-a Zagreb. Međutim, spoznaja da postoje mogućnosti za očuvanje plodnosti veliko je olakšanje mnogima. Upravo je zato od iznimne važnosti da se osoba prije bilo kakve terapije savjetuje sa svojim onkologom i specijalistom iz humane reprodukcije kako bi znala koje su joj opcije dostupne za mogućnost trudnoće nakon izlječenja. O ovoj smo temi, uz dr. Podolski, razgovarali s još dvije liječnice koje su odgovorile na najvažnija pitanja, a razgovarali smo i s Filipom iz Zagreba koja je prošla proces liječenja, ali i očuvanja plodnosti te je svoje iskustvo odlučila podijeliti s nama. 

Kako kemoterapija i zračenje mogu ugroziti plodnost?

Samo postojanje maligne bolesti može utjecati na plodnost jedino ako je njegovo primarno sijelo ili metastaza na području ženskih (jajnika, jajovoda, maternice) ili muških (testisa, prostate) spolnih organa, objašnjava dr. Podolski. Međutim, primjena kemoterapijskog liječenja i zračenja područja spolnih organa u žena može dovesti do oštećenja jajnih stanica, poremećaja sazrijevanja folikula, atrofije i fibroze tkiva jajnika, a time i do zatajenja tkiva jajnika i prijevremene menopauze.

No, stupanj oštećenja jajnika ovisi o dobi žene te vrsti i dozi citostatika (lijekova koji se primjenjuju u liječenju malignih bolesti, a svrstavaju se u skupine s jakim i slabim toksičnim djelovanjem na spolne žlijezde). Slično je i kod muškaraca kod kojih kemoterapija može dovesti do poremećaja stvaranja spermija i testosterona, što posljedično može dovesti do oštećenja plodnosti, dok rizik za nastanak steriliteta ovisi o dobi muškarca (najčešće kod onih starijih od 40) te vrsti i dozi citostatika. 

Postoje li šanse za trudnoću nakon liječenja?

Dr. Mirjana Pavlović iz Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice objasnila je kako se zloćudne bolesti liječe na različite načine, pa svaki oblik onkološkog liječenja može različito utjecati na mogućnost kasnije trudnoće odnosno plodnost u muškaraca i žena. Kako nekim pacijentima nisu potrebne agresivna kemoterapija i radioterapija, postoje šanse da se uspostavi normalna plodnost ili da se ona održi.

Kod žena se očekuje uspostava normalnog menstruacijskog ciklusa unutar šest do dvanaest mjeseci nakon završetka liječenja, govori prof. dr. sc. Marina Šprem Goldštajn iz klinike za ženske bolesti i porode te dodaje: ako se to dogodi i ako nije značajno umanjen broj jajnih stanica, postoji šansa za spontanu trudnoćuIsta je situacija i kod muškaraca, nastavlja dr. Šprem Goldštajn, ako nisu željeli ili nisu znali za mogućnost pohrane sjemena prije početka liječenja, ovisno o protokolu liječenja, nakon otprilike godinu dana može se očekivati mogućnost poboljšanja nalaza sjemena

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Na sreću, danas se sve više pozornosti pridaje povećanju kvalitete života nakon izlječenja, stoga stručnjaci za onkofertilitet i onkobiologiju ulažu mnogo truda u razvijanje novih i učinkovitih metoda za očuvanje plodnosti. Radi se o novom trendu u reprodukcijskoj medicini koji nastoji premostiti jaz između onkologije i očuvanja plodnosti pacijenata sa zloćudnim bolestima, a sve s ciljem rađanja živog i zdravog djeteta, ističe dr. Šprem Goldštajn. 

Danas se za očuvanje plodnosti koristi nekoliko metoda, a to su:

  • pohrana sjemena, jajnih stanica i zametaka,
  • krioprezervacija tkiva jajnika i
  • pomicanje jajnika iz polja zračenja.

Kod oboljelih od hematoloških bolesti poput leukemije i limfoma koriste se i lijekovi za zaštitu funkcije jajnika, a odabir metode ovisi o dobi pacijenta te vrsti i proširenosti bolesti, ali i neodgodivosti početka liječenja. 

Postoji li rizik za djetetovo zdravlje?

Iako će se mnogi na prvu zapitati postoji li kakav rizik za dijete rođeno uz pomoć neke od metoda, dr. Pavlović ističe da u postupke očuvanja plodnosti oboljeli ulaze prije početka onkološkog liječenja, tako da su spremljene spolne stanice ili embriji u potpunosti sačuvani od izloženosti njegovu štetnom utjecaju. Usto, dodaje kako se zloćudne stanice ne mogu putem posteljice prenijeti na dijete, a trudnoća se ionako preporučuje samo kada je žena potpuno izliječena. U trenutku odluke o početku planiranja trudnoće trebamo biti sigurni kako su bolesnica ili bolesnik bez znakova bolesti i da je rizik za ponovnu pojavu maligne bolesti nizak, objašnjava dr. Pavlović. 

Što je sa ženama koje prebole rak dojke?

Mnogi karcinomi dojke osjetljivi su na estrogen koji se u trudnoći povećava, stoga je postojala sumnja da trudnoća u žena koje su preboljele rak dojke povećava rizik za ponovno oboljenje. Međutim, istraživanje iz 2017. objavljeno na stranicama Američkog društva kliničke onkologije pokazalo je da trudnoća ipak ne povećava taj rizik nakon uspješnog  liječenja.

Nažalost, u žena koje su imale rak dojke i primile kemoterapiju se, kao posljedica liječenja, očekuje smanjenje plodnosti, a stvarni je broj realiziranih trudnoća nakon provedenog onkološkog liječenja mali, govori dr. Pavlović. Međutim, žene koje ostvare trudnoću u tom slučaju mogu dojiti, iako to može biti prilično izazovno. U slučaju kada dojka nije odstranjena, liječena dojka obično proizvodi malo ili nimalo mlijeka, ali druga zdrava dojka može stvarati mlijeko normalno i tako zadovoljiti nutritivne potrebe djeteta, ističu liječnice.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Sve što treba je raspitati se

U današnje vrijeme dijagnoza maligne bolesti i provedeno onkološko liječenje nisu razlogom odustajanja od roditeljstva jer postoji niz mogućnosti očuvanja plodnosti za žene i muškarce tijekom liječenja, ističe dr. Podolski. To je potvrdila i naša sugovornica, Filipa, kojoj je u dobi od 32 godine dijagnosticiran trostruki negativan karcinom dojke:

Kada sam saznala za dijagnozu, nisam bila informirana o detaljima liječenja, kao ni o njegovim posljedicama. Na očuvanje plodnosti kao jednu od preventivnih metoda upozorila me moja onkologinja dr. Natalija Dedić Plavetić, a potom su mi sa savjetima pomogle i djelatnice udruge Sve za Nju, prepričava svoje iskustvo ZagrepčankaU moru informacija i prvotnih šokova koje sam proživjela kada mi je dijagnosticiran karcinom dojke očuvanje plodnosti nije mi bilo na prvom mjestu, štoviše, nisam čak ni razmišljala o tome. Tek kad ga je spomenula moja onkologinja, shvatila sam važnost i mogućnosti koje ono nudi. Danas mi je jako drago da sam u tom trenutku prioritet i vrijeme dala postupku pohrane jajnih stanica prije nego što sam se upustila u operativni zahvat i kemoterapiju

Filipa poručuje svima koji se nalaze u takvoj situaciji da nema mjesta za strahKako moj karcinom nije bio hormonalno ovisan, postoji dosta velika mogućnost da mi se menstruacija vrati, što znači da bih mogla imati djecu prirodnim putem. No, ako se to i ne dogodi, znam da me u Petrovoj čeka još jedna opcija i to je izrazito umirujuć osjećaj!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.