Trudnoća Planiranje trudnoće 22. siječnja 2021.

Endometrioza - čest uzrok neplodnosti kod žena

žena trbuh
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neplodnost kod žena je poseban problem tijekom reproduktivnog razdoblja, a smatra se da je kod 20 do 50 posto žena neplodnost posljedica endometrioze

Endometrioza je stanje u kojem se sluznica koja oblaže unutrašnju površinu maternice može naći na neuobičajenim mjestima, u trbušnoj šupljini ili drugim organima koji ne pripadaju maternici.

Najčešće se javlja kod žena tijekom reproduktivnog perioda, između 20. i 40. godine života, ali se može sresti i kod žena koje su u menopauzi. Smatra se da svaka peta žena mlađa od 40 godina ima endometriozu, a da svega 2 do 4 posto žena u menopauzi ima ovaj poremećaj. Rizik za endometriozu je 10 puta veći ukoliko je obiteljska anamneza pozitivna, odnosno ukoliko postoji podatak da je poremećaj imala majka ili baka.

liječnik, žena Možda te zanima... Imam endometriozu, mogu li zatrudnjeti? Trudnoća

Za sada su aktualne dvije teorije koje objašnjavaju zbog čega se sluznica maternice nalazi izvan svog osnovnog organa tj. maternice, ali i jedna i druga imaju svoje nedostatke i nijedna ne može potpuno objasniti zbog čega se stanice endometrija nalaze na netipičnim mjestima. Lokalizacija je najčešća u maloj zdjelici, na površini jajnika, između mokraćnog mjehura i debelog crijeva, na ligamentima maternice, rijetko na površini dijafragme i to češće s desne strane.

žena trbuh Možda te zanima... Može li se endometrioza povući? Trudnoća

Najčešći simptomi endometrioze su:

  • bolne ili vrlo bolne menstruacije
  • bolovi pri pražnjenju mjehura ili crijeva
  • bolovi pri spolnom odnosu
  • bolovi u leđima
  • ponekad se pred menstruaciju ili tijekom menstruacije javljaju mučnina, gađenje ili povraćanje
seks, ovulacija, začeće Možda te zanima... Najčešće greške dok pokušavate zatrudnjeti Trudnoća

Ukoliko se sluznica koja oblaže unutrašnju površinu maternice nalazi na dijafragmi, javljaju se jaki bolovi pod desnim rebarnim lukom koji imitiraju napadaj kamena u žučnoj vrećici. Ruptura (prskanje) endometrijalne ciste može napraviti akutnu infekciju trbušne šupljine. Neplodnost kod žena je poseban problem tijekom reproduktivnog perioda. Smatra se da je kod 20 do 50 posto žena neplodnost posljedica endometrioze.

Koji su najčešći uzroci neplodnosti?

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneznih podataka i vizualizacijskih metoda, među kojima je najsigurnija laparoskopija (pregled trbušne šupljine optičkim instrumentom kroz mali rez na trbuhu) ili magnetnom rezonancom. Marker Ca 125 najčešće je povećan, mada ne kod svih pacijentica. Terapija ovisi o životnoj dobi žene i želje za trudnoćom.

par test za trudnoću Možda te zanima... Najčešći uzroci neplodnosti i kako je liječiti na prirodan način Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.