Trudnoća 09. siječnja 2024.

Papa Franjo: 'Zabranite surogat majčinstvo. To je teška povreda dostojanstva žene i djeteta'

Foto: ALESSIA GIULIANI / ipa-agency.ne/IPA
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Papa Franjo pozvao je u ponedjeljak na globalnu zabranu roditeljstva putem surogat majčinstva nazvavši tu praksu "vrijednom žaljenja" i teškim kršenjem dostojanstva žene i djeteta.

Franjine primjedbe vjerojatno će izazvati protivljenje pro-LGBT+ skupina, budući da surogat majčinstvo često koriste homoseksualni ili lezbijski partneri koji žele imati djecu. Njegove najnovije izjave uslijedile su nakon što je nedavno odlučio da svećenici mogu blagoslivljati istospolne parove.

"Ocjenjujem žalosnom praksu tzv. surogat majčinstva, koja predstavlja tešku povredu dostojanstva žene i djeteta i temelji se na iskorištavanju situacije materijalnih potreba majke", rekao je.

Možda te zanima... 7 zvijezda koje su postale roditelji pomoću surogat majke Trudnoća

"Slijedom toga, izražavam svoju nadu da će međunarodna zajednica nastojati univerzalno zabraniti ovu praksu", dodao je.

Osamdesetsedmogodišnji Papa te je komentare iznio u 45-minutnom obraćanju diplomatima akreditiranim u Vatikanu, što se ponekad naziva njegovim govorom o stanju u svijetu.

Malo je statistika o broju beba rođenih surogat majčinstvom. Praksa je zbog etičkih razloga nezakonita u mnogim zemljama širom svijeta, kao i u nekim američkim državama.

Franjo, koji predvodi više od 1,35 milijardi katolika u svijetu, također je potvrdio vatikansku osudu rodne teorije, koja sugerira da je rod složeniji i fluidniji od binarnih kategorija muškog i ženskog i ne ovisi samo o vidljivim spolnim karakteristikama.

Teoriju je nazvao "iznimno opasnom jer poništava razlike tvrdeći da sve čini jednakima".

huggies Možda te zanima... Emotivno: Mama osjetila pokrete blizanki u trbuhu surogat majke Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.