Trudnoća 20. siječnja 2022.

Linea nigra: Zašto i kada se pojavljuje i može li otkriti spol djeteta?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zašto se na trbuhu žene može pojaviti smeđa linija? Trudnoća nije jedini uzrok!

Tijekom trudnoće buduća majka doživljava niz psiholoških i fizioloških promjena koje omogućuju prilagodbu njenog organizma trudnoći, rastu i razvoju djeteta. Grudi i trbuh se povećavaju, protok krvi se povećava i počinjete osjećati bebine pokrete. Sredinom trudnoće možete primijetiti još jednu neobičnu promjenu: tamnu liniju koja se spušta niz prednji dio trbuha. Zove se linea nigra i nije razlog za uzbunu! Daily Star je razgovarao s liječnicom Deborah Lee o nazivu i podrijetlu ove smeđe linije, tzv. linea nigra. 

Što je linea nigra i zašto nastaje?

“Linea nigra je medicinski izraz za tamnu pigmentiranu liniju koja se spušta niz središte trbuha i često je vidljiva tijekom trudnoće”, objasnila je dr. Lee.. Potječe od latinskog izraza linea nigra, što znači "crna linija". "Izgleda kao tamna linija koja se proteže od stidne kosti do pupka, ali se također može protezati sve do prsa."

Linea nigra je uzrokovana hormonskim promjenama u tijelu i najčešće se pojavljuje tijekom trudnoće."Hiperpigmentacija je uobičajena u trudnoći, a smatra se da je uzrokovana visokim razinama estrogena, progesterona i melanina. Estrogen stimulira specifične stanice, poznate kao melanociti, da proizvode više tamnog pigmenta kože, melanina", pojašnjava dr. Lee. “Ako imate crnu crtu tijekom trudnoće, ne brinite; obično nestane nakon poroda. Promjer linije je obično manji od 1 cm."

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Za razliku od uvriježenog uvjerenja, linija nigra se ne pojavljuje samo kod trudnica

"Linea nigra može se razviti i kod žena koje nisu trudne. To može biti posljedica raznih problema povezanih s hormonima, ali također može ukazivati ​​na to da imate PCOS. Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je čest endokrini poremećaj koji uzrokuje neredovite mjesečnice, anovulaciju, pretilost, neplodnost, akne i hirzutizam." objasnila je dr. Lee.

Smatra se da je hiperpigmentacija uzrokovana visokim razinama estrogena i androgena (muških hormona), a zanimljivo je i da muškarci također mogu razviti linea nigru na trbuhu. “Crna linija može utjecati i na muškarce. Uzroci su nepoznati, ali mogu biti posljedica prevelike količine estrogena ili nedostatka osjetljivosti na androgene (muške hormone) receptore.

Potpuno je bezopasna!

Dobra je vijest da je crna linija potpuno bezopasna. Ipak, preporučuje se izbjegavanje izravnog sunčevog svjetla kako linija ne bi potamnila. “Najbolji savjet je izbjegavati izlaganje suncu trbuha i uzimati suplemente folne kiseline”, rekla je liječnica. Velike količine folne kiseline također se mogu naći u lisnatom zelenom povrću.

"Sve kreme za izbjeljivanje kože treba izbjegavati tijekom trudnoće i dojenja jer mogu naštetiti nerođenom djetetu. Prije primjene bilo kojeg lokalnog tretmana kože, uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom", upozorava liječnica.

Otkriva li linea nigra djetetov spol?

Dugo se vjerovalo kako okomita crta na trudničkom trbuščiću, tj. linea nigra, otkriva djetetov spol. Smatralo se da trudnica nosi djevojčicu ako linea negra seže do pupka, a ako se produžuje i iznad pupka, trudnica nosi dječaka. S vremenom se ispostavilo da to nije istinita tvrdnja.

Što se događa s linea nigra nakon trudnoće?

Ubrzo nakon što se beba rodi, linea nigra bi trebala početi blijedjeti. Međutim, kod nekih žena možda nikada neće potpuno nestati. A ako ponovno zatrudnite, očekujte da će se ta linija ponovno pojaviti.

Ako linija ne nestane nakon trudnoće i smeta vam njezin izgled, pitajte svog dermatologa o mogućnostima korištenju krema za izbjeljivanje kože koje će pomoći da linija brže izblijedi. 

Zanimat će te i...

Možda te zanima... Fotografije trudnoće i poroda koje će te ostaviti bez daha Trudnoća Možda te zanima... Ne treba jesti za dvoje: Tijekom trudnoće tijelo žene traži samo 250 kalorija više Trudnoća Možda te zanima... Istraživanje: Trudnice koje konzumiraju umjetna sladila mogu rađati pretilu djecu Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.