Trudnoća 10. rujna 2020.

Kako imati što bezbrižniju trudnoću bez rizika?

1/2
Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vijest o trudnoći je jedna od najljepših i najuzbudljivijih spoznaja u životu svake žene. Pročitaj što sve možeš napraviti kako bi do poroda iščekivanje bilo bez stresa i briga!

Trudnoća: sreća i odgovornost ruku pod ruku

Dok je trbuh još isti kao prije, kod svake se trudnice počinju pojavljivati različita pitanja. Hoću li biti dobra mama? Kako ćemo ju nazvati, kakve boje oči će imati? Kako ću je odgajati? Prvi ginekološki pregled je za svaku trudnicu poseban trenutak, tu se otkriva je li trudnoća jednoplodna ili višeplodna, ginekolog daje prve naputke i određuje se okvirni datum poroda. Svaka bi trudnica rado saznala što više o zdravlju svoje bebe i tako proživjela trudnoću sa što manje briga.

U prvom tromjesečju se odlučuje za prenatalni test

U ranoj fazi trudnoće imaš na izbor nekoliko testova i pregleda koji ti mogu otkriti dragocjene informacije o zdravlju bebe koju očekuješ. Pomoću pregleda nuhalnog nabora koji tvoj ginekolog može napraviti sa točnošću od 60 – 70 %, procjenjuje se rizik za neke od najčešćih genetskih bolesti. Uz ultrazvuk možeš napraviti i analizu krvi.

Svaka majka želi što pouzdanije informacije, tako se velika većina odlučuje za neinvazivni prenatalni Nifty test. Pouzdanost mu je 99% u detekciji najčešćih trisomija, možeš ga napraviti već od 10. tjedna trudnoće. Kod mjerenja nuhalnog nabora, koji testira najčešće trisomije, Nifty test testira više od 60 genetskih nepravilnosti.

Visoku pouzdanost osigurava upotreba najnovije tehnologije genetskog sekvenciranja. Do sada je test napravilo više od 5 milijuna trudnica diljem svijeta, postupak traje svega nekoliko minuta, iznimno je jednostavan i siguran. Rezultate čekaš od šest do deset dana, u odnosu na ostale prenatalne testove to je izuzetno brzo.

 | Author: Promo Foto: Promo

Pravovremeno se pobrini za svu potrebnu dokumentaciju

Većinu dokumentacije (dječji doplatak, porodiljni za majke ili očeve) možeš u današnje vrijeme napraviti online. Infromiraj se kako možeš posložiti papire prije poroda, kako bi imala čim manje brige po porodu. Kako bi i muški dio obitelji uživao u prvim trenutcima sa novorođenčetom, saznaj koliko rodiljnog dopusta mu pripada rođenjem djeteta. U Sloveniji je to primjerice 30 dana, možeš ih iskoristiti odjednom ili ih podijeliti na dva puta po petnaest dana.

Pripremi svoje misli

Naši stari su govorili: “Mirna trudnoća znači mirnu bebu.” Razmišljaj o trudnoći i promjenama koje ona čini tvojem tijelu. Pročitaj koju kvalitetnu knjigu, razgovaraj sa drugim trudnicama i majkama, ostani tjelesno aktivna. Posavjetuj se sa svojim ginekologom oko poroda, pitaj sve što te brine i leži na duši.

Pripremi svoj dom

Napravi temeljitu akciju čišćenja. Kada stigneš kući dojenče će oduzimati većinu tvoje pozornosti. Biti ćeš puno mirnija ako su ti prozori oprani, obrisan pod, posteljina promijenjena i slično.

Kako bi maknula sa uma pitanje što danas ručati, možeš unaprijed pripremiti nekoliko obroka. Neka variva, juhe, tjestenine i druga jela možeš imati unaprijed pripremljena u većim količinama, zamrznuta, možeš ih koristiti kada ti bude trebalo. Uživaj u građenju gnijezda za svojeg mališana, od prve odjeće do dječjih kolica, stolića za previjanje i drugih potrepština. Nemoj zaboraviti kako tvoja beba ne treba najskuplje i najbolje materijalne stvari već tvoju nepodijeljenu nježnost, pozornost i strpljenje.

Pripremi brata, sestru i kućne ljubimce

Očekuješ drugu bebu? Vjerojatno se pitaš kako ćeš svojem prvorođencu predstaviti novog člana obitelji, kako da ih navikneš na neposrednu blizinu i među njima uspostaviš bezuvjetno savezništvo.

Ključ uspjeha je u komunikaciji. Objasni mu da zbog brata ili sestre neće biti ništa manje vrijedan ljubavi ili pozornosti. Daj mu na znanje kakvu ima ulogu – uključi ga u pripreme za bebu, izbor imena, radite planove za budućnost. Neka pripremi igračke s kojim će se zajedno igrati i stvari koje će naučiti sestru ili brata.

Velika većina majki brine kako će se njihov kućni ljubimac ponašati prema novom članu obitelji. Već prije poroda možeš ga početi navikavati na dječje glasanje i neugodne dodire. Pobrini se također da se kućni ljubimac ne osjeti zapostavljenim zbog dolaska novog člana, da se njegova rutina šetnji, hrane i prisnog odnosa drastično ne promijeni. Dozvolite mu da upozna i zavoli bebu na svoj način. Dozvoli psu da ponjuši bebu. Također ako je poliže neće mu biti ništa!

Počnite uživati u svakom danu koji je pred vama, jer svaki trenutak je jedinstven!

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.