Trudnoća 31. srpnja 2023.

Je li moguće ne znati za trudnoću sve do poroda? Ni naši liječnici se ne mogu dogovoriti…

Foto: Facebook / HGSS
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neke stvari nam jednostavno ne mogu biti jasne, ali to ne znači da nisu moguće, kažu liječnici. Barem neki. No, nisu svi uvjereni da je moguće da žena sve do poroda ne zna da je trudna.

Slučaj mlade strankinje koja je ovoga vikenda rodila u Nacionalnom parku Paklenica, uz podršku HGSS-ovaca, podigao je zanimanje i prašinu u hrvatskoj javnosti. Prvi su komentari na objavu ovog slučaja išli u smjeru šala i pošalica kako je ovo „level up“ u odnosu na planinarenje u japankama, te kako je žena htjela da dijete ima dvojno državljanstvo i slično, uz zgražanje zašto bi ijedna žena išla na takve rute u visokom stupnju trudnoće. A onda je sve skupa otišlo još jednu razinu više.

Naime, objavljeno je kako ova 22-godišnjakinja nije znala da je trudna. I tek tada se sve zakotrljalo, a vijest je postala još zanimljivija i još intrigantnija. Oko toga je li ovo moguće ili nije, ne mogu se složiti ne samo čitatelji, nego čak niti liječnici. Iako ovo zasigurno nije prvi ovakav slučaj, nego je takvih slučajeva ustvari jako puno, neki liječnici još uvijek nisu baš uvjereni da je moguće cijelu trudnoću ne biti svjestan – bebe u svom tijelu.

Nevidljiva trudnoća

Taj se fenomen, inače, naziva kriptična trudnoća i zapravo je puno žena „prijavilo“ i imalo ovakvu trudnoću. Ono što je neobično kod ove trudnoće i zašto će mnogi s podsmjehom odmahnuti rukom i odagnati ikakvu šansu da je ovo istina, jest činjenica da trudnoća sa sobom nosi cijeli niz simptoma koje je nemoguće ne primijetiti. I to pored činjenice da je u ženskoj utrobi – živo biće. Prema nekim statistikama jedna od 2500 trudnoća je kriptična ili nevidljiva trudnoća.

No, postoji jedna „kvaka“ u ovoj priči. Kod kriptičnih trudnoća može se ne pojaviti niti jedan simptom klasične trudnoće. Tako barem kažu oni koji imaju iskustva s tim, kao i brojne žene koje su svjedočile o svojim porodima bez saznanja o trudnoći. Kod takvih trudnoća žene imaju redovnu menstruaciju, ne udebljaju se, testovi na trudnoću su negativni, a navodno čak i ultrazvuk može ne pokazati trudnoću.

E, sad, svaka žena koja je bila trudna i svaki partner koji je trudnoću prošao uz nekog, znaju što sve trudnoća sa sobom nosi, pa je vrlo logično i nije za osudu kad ljudi ne mogu shvatiti niti prihvatiti opciju da je takva trudnoća uistinu moguća i da se događa. No, čini se da niti liječnici nisu usuglašeni. Dok jedni kažu da je to moguće, drugi kategorički odbijaju ovu ideju.

Simptomi nevidljive trudnoće

No, kako god bilo, već smo ranije pisali o nevidljivoj trudnoći, pa evo nekih čimbenika koji bi mogli dovesti do nje, odnosno vjeruje se da trudnoća može proći neopaženo kod žena:

  • s policističnim jajnicima
  • koje su pred menopauzom
  • koje su nedavno su bile trudne i njihovi hormoni se još nisu izbalansirali
  • još uvijek doje i hormoni se nisu uravnotežili
  • imaju vrlo nizak postotak tjelesne masti, što može prouzročiti hormonalni disbalans
  • koriste kontracepcijske implantante koji nastavljaju otpuštati hormone u tijelo

Hormonalna neravnoteža smatra se odgovornom što tijelo uopće ne registrira da je u drugom stanju, pa majke nastavljaju ovulirati i dobivati mjesečnicu. Upravo zato što krvare redovito, hormon trudnoće hCG ne uspijeva se umnožiti i zato se ne izluči dovoljno u urinu i krvi da bi testovi registrirali trudnoću.

Što se, pak, dobivanja kilograma u trudnoći tiče, to se može objasniti činjenicom da žene s već nabrojanim stanjima mogu vjerovati da se debljaju zbog stresa, ulaska u menopauzu, neuravnoteženih hormona. S tim da dobivanje na kilaži može biti i manje od 10 kg, što se može time opravdati ako trudnoća nije nešto na što pomišljaju. Iz istih razloga može izostati i mjesečnica.

No, ono što ne najteže povjerovati jest da niti ultrazvuk ne otkriva ovakve nevidljive trudnoće. Tako barem tvrde neke od žena koje su prošle ovakav put, ali činjenica je da ako ne znaš da si trudna – nećeš niti ići na ultrazvuk.

Puno je tajni i nejasnoća koje obavijaju ovakve trudnoće, ali je činjenica da se ipak redovito javljaju. Ono što je važno napomenuti jest da je kod ovakvih trudnoća ipak povećan rizik mrtvorođenčadi, odnosno raznih komplikacija na porodu. Djeca rođena iz ovakvih trudnoća uglavnom su manja, sitnija, te često trebaju medicinsku pomoć, a najčešće se rađaju – izvan bolnica. Baš kao ova beba koja je rođena u NP Paklenica.

Je li to zapravo moguće?

Iako su u prvim člancima mediji prenosili da je ginekologinja koja je pomogla HGSS-ovcima s bebom, jer se našla u blizini slučajno, izjavila da je već bila prisutna na porodima gdje žena nije bila svjesna trudnoće, kasnije je njena stvarna izjava prenesena nešto drukčije.

„Ne bih ulazila u procjene ovoga slučaja, mogući su razni razlozi takvoga fenomena. Moguće je da žena nije imala veći trbuh, možda je imala manje simptoma, sve je moguće,“ rekla je dr. Dora Perinčić, koja se do rodilje popela sa suprugom, dopročelnikom HGSS-a i svojom 4-mjesečnom bebicom.

No, za 24sata su dvojica naših ginekologa izjavili kako ovakve trudnoće nisu moguće, odnosno kako je nemoguće da žena cijelu trudnoću ne zna da je trudna.

„Nemoguće. Ako je sa ženom sve u redu, ona će najkasnije nakon pet mjeseci znati da je trudna. Krvarenja može biti, ali to nije menstruacija, i takvo krvarenje uglavnom traje prvih par mjeseci. S pet mjeseci se već osjete pokreti djeteta, koji su jači što trudnoća više odmiče, i obavezni su. Pri kraju trudnoće ti su pokreti djeteta toliko jaki, da je nemoguće da ih trudnica ne osjeti,“ izjavio je za 24sata  prof.dr. Marko Dražen Mimica iz Klinike za ženske bolesti i porode KBC Split.

„U početku žena može možda pomisliti da su u pitanju crijeva, no kad krenu pravi bebini udarci, više to ne može misliti. Udarac je udarac, a kruljenje u crijevima nešto je sasvim drugo,“ dodao je i dr. Zlatko Topalović, specijalist ginekologije i porodništva. Isto tako, naglasio je da je jednako i kod žena koje se bave ekstremnim sportovima, te da nema razlika. On smatra da je u pitanju negiranje trudnoće ili neka druga slična psihička pojava.

Jedno je sigurno, ovakav porod za ženu je veliki šok. Roditi dijete bez pripreme koja s razlogom traje devet mjeseci mora biti izrazito veliki psihološki šok za ženu, ali i partnera. Važno je u svakom slučaju da žena dobije adekvatnu pomoć.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.