Školarci Zdravlje osnovnoškolca 23. siječnja 2017.

Zbog pametnih telefona djeca imaju sve više problema s očima

djeca telefoni
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U novoj studiji provedenoj na djeci stručnjaci su otkrili da oni koji ih puno koriste sve više obolijevaju od sindroma suhog oka. Kada im se mobiteli uskrate, simptomi se povuku

Većina ljudi zna da previše gledanja u mobitel šteti, ali nova studija pokazuje da su pametni telefoni nezdraviji i više nego što se misli, posebice kada su u pitanju oči.

Istraživanje objavljeno u časopisu BMC Opthalmology otkriva da djeca koja provode više vremena koristeći se mobitelima imaju i više simptoma sindroma suhog oka. Djeci kojima su pametni telefoni uskraćeni na mjesec dana, simptomi su se povukli.

Blagodati igre na otvorenom za dječje oči

Suho oko ili kseroftalmija stanje je u kojem oči ne suze dovoljno, što izaziva crvenilo, otok i iritaciju oka. Obično se povezuje sa starijim ljudima, ali specijalisti vjeruju da se to stanje u djece podcjenjuje. Kada zurimo u ekrane i monitore, manje trepćemo što znači da dolazi do pojačanog isparavanja suznog filma i rasta vjerojatnosti za bolest suhog oka.

U studiji je analizirano 916 korejske djece između sedam i 12 godina. U nešto manje od sedam posto njih pronađeno je dovoljno simptoma za dijagnosticiranje suhog oka.

Sve više dječaka ovisno o igricama, a djevojčica o mobitelima

Ustanovljeno je da je 97 posto djece s tim stanjem u prosjeku koristilo pametni telefon više od tri sata dnevno. Oni drugi u prosjeku su se tim uređajem koristili 37 minuta dnevno u prosjeku.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.