Školarci Zdravlje osnovnoškolca 27. prosinca 2018.

Pirotehnička sredstva nisu igračke: Najmlađa žrtva imala samo 15 mjeseci

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

I ovogodišnjom akcijom 'Mir i dobro', MUP poručuje kako pirotehnička sredstva nisu igračke te apelira na roditelje da ne kupuju pirotehnička sredstva djeci i ne daju im da ih koriste sami i bez nadzora

Predstavnici MUP-a i ove godine provode akciju "Mir i dobro" kojom se upozorava na opasnosti od nestručne i nepropisne uporabe pirotehnike, a koja je započela 15. prosinca i trajat će do 8. siječnja.

Na konferenciji za novinare upozoreno je da će policija posvetiti posebnu pozornost sprječavanju nedozvoljene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava, zbog kojih je u tom razdoblju lani zabilježeno 12 lakih i četiri teške tjelesne ozljede, a među žrtvama su bili i jedno dijete i maloljetnik.

"Pirotehnička sredstva nisu igračke", poručuje MUP i apelira na roditelje da ne kupuju pirotehnička sredstva djeci i ne daju im da ih koriste sami i bez nadzora.

Možda te zanima... Kako buka petardi i vatrometa utječe na malu djecu? Vrtić

Posebno se apelirala na građane da ne koriste pirotehniku u blizini škola, bolnica i sličnih ustanova, da pirotehnička sredstva ne bacaju prema skupinama ljudi i ne koriste ih u blizini životinja.

Voditelj Službe za javni red Franjo Podhraški naglasio je kako je tijekom prošlogodišnje akcije, osim šesnaest tjelesnih ozljeda, bilo zabilježeno propucavanje sedam objekata, od čega jedna obiteljska kuća i šest vozila.

Bilo je oduzeto 74 komada raznog oružja, 5472 komada streljiva raznog kalibra, kilogram eksploziva, tri komada raznih eksplozivnih sredstava te 721 razno pirotehničko sredstvo.

Najbolje da djeca samo promatraju roditelje dok koriste pirotehniku

Zoran Barčot iz Klinike za dječje bolesti Zagreb rekao je kako je najbolje da djeca samo promatraju roditelje dok koriste pirotehniku.

"Djeca nemaju iskustva i nerijetko se dogodi da pirotehničko sredstvo ne odbace dovoljno brzo, što rezultira ozljedama ruku, ali i drugih dijelova tijela. Najmlađe dijete koje je u bolnici zaprimljeno zbog ozljede od pirotehnike imalo je samo 15 mjeseci", kazao je.

Tomislav Vukoja iz Protueksplozijske službe govorio je o opasnostima od nestručne i nepropisne uporabe pirotehničkih sredstava, a Darko Tot iz Ministarstva znanosti i obrazovanja najavio je da su u sklopu akcije ravnatelji osnovnih i srednjih škola organizirali edukaciju djece po u korištenju pirotehnike.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ovo su stvari na koje morate paziti dok slavite s djecom!

Upozoreno je da djeca mlađa od 14 godina ne smiju koristiti ni pirotehniku prve kategorije, a Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja određena je novčana kazna od 1000 do 3000 kuna za roditelje i skrbnike djece koja upotrijebe pirotehnička sredstva.

Takva pirotehnička sredstva smiju koristiti djeca starija od 14 godina, dok pirotehnička sredstva druge i treće kategorije, koja u sebi imaju veću količinu eksplozivnih tvari, smiju koristiti osobe starije od 18 godina.

Novčane kazne za nepoštivanje odredbi Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja iznose od 1000 do 15.000 kuna za fizičke osobe i od 1000 do 80.000 kuna za pravne osobe. 

Pravne osobe i obrtnici koji prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina mogu biti novčano kažnjeni od 10.000 do 30.000 kuna.

Pirotehnička sredstva druge i treće kategorije smiju se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja, a upotrebljavati od 27. prosinca do 1. siječnja.

Možda te zanima... Zbog opekline na djetetovom licu mama upozorava na predmet koji svi imamo! Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.