Školarci 26. listopada 2022.

Zbog pretjerane upotrebe društvenih mreža, djeca gube jednu noć sna tjedna, tvrdi istraživanje

Foto: Shutterstock ;Zbog pretjerane upotrebe društvenih mreža, djeca gube jednu noć sna tjedna, tvrdi istraživanje
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca u osnovnoj školi ne spavaju dovoljno, a odlazak na spavanje kasni zbog upotrebe društvenih mreža, pokazuje novo istraživanje.

Umjesto devet do 12 sati sna koje preporučuje britanski Nacionalni zdravstveni servis (NHS) , djeca u dobi od 10 do 11 godina spavaju u prosjeku samo 7 do 8 sati, pokazalo je novo istraživanje koje se bavilo korištenjem društvenih mreža i kvalitetom sna. Istraživanje je otkrilo da su djeca koja su više koristila društvene mreže patila od tjeskobe te su imala lošiji san.

Društvene mreže postale su dio svakodnevnog života većine ljudi, pa tako i djece. No, rezultati novog istraživanja poprilično su zastrašujući. Gotovo 70% djece mlađe od 12 godina, koje je ispitalo Sveučilištu De Montfort u Leicesteru, reklo je da je koristilo društvene mreže četiri sata dnevno ili više. Dvije trećine rekle su da su koristile aplikacije društvenih medija dva sata prije spavanja. Studija je također otkrila da se 12.5% ispitane djece budi noću kako bi provjerilo obavijesti na svom mobitelu.

Možda te zanima... Znanstvenici dokazali što djeci pomaže da bolje spavaju Vrtić

Velika većina (89,3%) od 60 školaraca iz Leicestera uključenih u istraživanje rekla je da koristi mobilni telefon, 55,4% je reklo da koristi tablet, 23,2% je reklo da je koristi računalo i 9% je reklo da koristi pametni sat. Psiholog John Shaw, koji je vodio studiju, rekao je da bi djeca noću trebala spavati između 9 i 11 sati, a ispitanici u prosjeku spavaju 8.7 sati po noći.

"Strah od toga da će nešto propustiti na društvenim mrežama izravno utječe na njihov san. Oni žele znati što im rade prijatelji, a ako u to vrijeme niste prisutni na mrežama, znači da u tome ne sudjelujete. Gledate u nešto, to stimulira i odgađa san, a ako ste tjeskobni, vjerojatno ćete nakon toga biti još tjeskobniji", komentirao je.

TikTok je najčešće korištena aplikacija među ispitanicima. 90% djece prijavilo je da koristi tu mrežu. Snapchat je na drugom mjestu s 84%, dok Instagram koristi nešto više od polovice ispitanih. 

U Kaliforniji se nastoje ublažiti negativni učinci društvenih mreža na malu djecu. Država je nedavno donijela zakon koji zabranjuje aplikacijama da dizajniraju značajke koje štete dobrobiti djece.

Stručnjaci sugeriraju da je nedovoljno sna povezano i s lošim akademskim uspjehom. San je neophodan za dječje zdravlje i ukoliko se dijete dovoljno ne odmori i ispava, tijekom dana može biti razdražljivo, neraspoloženo i bez apetita. 

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Pediatrics otkrilo je da predškolci koji ranije idu na spavanje - imaju puno manji rizik od debljine u tinejdžerskim godinama. Drugim riječima, dobra i dosljedna rutina za spavanje mogla bi igrati ključni faktor u sprječavanju prekomjerne težine kasnije u djetinjstvu. 

"Druga istraživanja pokazala su prednosti ranijeg odlaska u krevet na ponašanje djece, kognitivni razvoj i koncentraciju. Redovita rutina za spavanje, uključujući rano spavanje, također je povezana s manje problema sa spavanjem, poput noćnih buđenja ili poteškoća sa spavanjem", rekla je autorica istraživanja Sarah Anderson.

Možda te zanima... S koliko godina djeca trebaju dobiti svoj prvi pametni telefon? Školarci

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.