Školarci 24. prosinca 2022.

Zašto su mali Nizozemci najsretnija djeca na svijetu (bez obzira na socio-ekonomski status)?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zašto su nizozemska djeca najsretnija na svijetu? Tajna je u ponašanju roditelja prema svojoj djeci...

Djeca u Nizozemskoj smatraju se najsretnijima na svijetu, barem ako vjerovati najnovijem izvješću UNICEF-a. Tijelo Ujedinjenih naroda pripremilo je izvješće nakon analize podataka iz 41 zemlje s visokim dohotkom. Rangirali su zemlje na temelju mentalnog zdravlja djece, fizičkog zdravlja i razvoja akademskih i društvenih vještina.

Nizozemska je na vrhu ljestvice, a slijede je Danska i Norveška. Istraživači vjeruju da postoji nekoliko važnih stvari koje nizozemsku djecu čine najsretnijima na svijetu.

Iako je u izvješćima jasno navedeno da su obrazovanje, stambeni i zdravstveni status zemlje te prihodi neki od glavnih razloga koji zemlju čine boljim mjestom za život djece, sreća čini se nije isključivo povezana sa socio-ekonomskim statusom. Naime, tajna je u obitelji, odgoju i ponašanju roditelja prema svojoj djeci. Evo po čemu se Nizozemci razlikuju od drugih naroda...

Možda te zanima... 5 kratkih mudrosti japanskih roditelja u odgoju djece Vrtić

Asertivni roditeljski stil

Nizozemci uglavnom slijede asertivan stil roditeljstva. Slušaju svoju djecu, a u isto vrijeme komuniciraju ono što smatraju ispravnim. To pomaže smanjiti sukobe između djece i roditelja kod kuće. Asertivnost se često miješa s agresivnošću, ali te dvije stvari su proturječne. Kod asertivnog stila roditelji izražavaju svoje potrebe s poštovanjem, pokazuju empatiju kad slušaju i modeliraju integritet. To uvelike pomaže u održavanju ljubavi i topline između roditelja i djece.

Otvorena komunikaci

Dobra komunikacija ključ je jake veze. Nizozemci su otvoreni za razgovor o temama koje roditelji iz drugih zemalja ponekad smatraju tabuom. Otvorena komunikacija pomaže djeci uliti povjerenje. Od rođenja male Nizozemce uče da govore što misle. Imaju slobodu govora, vjeroispovijesti i seksualnog izražavanja. 

Obitelj je na prvom mjestu

Nizozemci cijene svoju obitelj i daju joj prednost iznad svega. Čak i ako imaju naporan raspored, nikad ne zaborave posvetiti se obitelji. Djeca redovito večeraju s roditeljima i sudjeluju u drugim aktivnostima. Majka i otac imaju jednaku ulogu u odgoju djeteta. Očevi imaju i pravo na slobodan dan za čuvanje djece. To čini nizozemske roditelje najsretnijima na svijetu, a sretni roditelji odgajaju sretnu djecu, piše TimesOfIndia.

Nekompetitivno obrazovanje

Kada je riječ o obrazovanju, Nizozemci cijene raznolikost i uključenost. Roditelji imaju zdrav stav prema svojoj djeci i njihovoj budućnosti. Ne vrše pritisak na svoje mališane da postižu odlične ocjene. Dopuštaju im da sami odaberu svoj put i podržavaju njihove odluke. Realni su u pogledu mogućnosti svoje djece i pružaju im slobodu da istražuju svoje granice.

Možda te zanima... 7 važnih lekcija iz roditeljstva jednog od najsretnijih naroda na svijetu Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.