Školarci 05. prosinca 2022.

Djeca koja jedu doručak prije škole imaju dva puta veće šanse za bolje ocjene

Foto: Shutterstock ;Nova školska godina donosi puno promjena, evo što je sve novo

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nutricionisti i liječnici uvijek iznova napominju kako je doručak najvažniji obrok u danu. Isto pravilo vrijedi i kada su u pitanju djeca. Redovit i kvalitetan doručak koji obiluje vitaminima i mineralima omogućava odvijanje brojnih enzimskih i metaboličkih funkcija u tijelu te je preduvjet zdravlja svakog djeteta.

Uspostaviti rutinu doručkovanja i prihvaćanja zdravog doručka mnogim roditeljima predstavlja veliki izazov. Djeca nerijetko iskazuju želju za jedenjem nutritivno siromašnih namirnica koje obiluju rafiniranim šećerom ili odbijaju doručak, a roditelji u nedostatku vremena i strpljenja popuštaju. To je prva i osnovna pogreška koju treba ispraviti, jer redovit i zdrav doručak djetetu će donijeti niz prednosti.

Preskakanje doručka utječe na:

  • lošu koncentraciju i slabije pamćenje
  • višak kilograma i gojaznost
  • nezdrave užine

Doručak pruža djeci energiju koja im je potrebna da izdrže radni dan, a posebno prije podne. Djeca koja jedu zdrav doručak, duže će biti sita te će naredne obroke jesti u manjoj količini. Poslije dobrog i zdravog obroka bolje će se koncentrirati na igru, učenje, pamćenje i rješavanje problema, a glad ih neće ometati u izvršavanju obaveza, piše klinika Perinatal.

Istraživanja su pokazala da zdrav doručak može pomoći djeci da budu bolja u školi. Započinjanje dana zdravim, izbalansiranim obrokom pozitivno utječe na učenje kod djece u smislu ponašanja, kognitivnog i školskog uspjeha. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Cardiff pokazalo je da djeca koja jedu doručak prije škole imaju dva puta veće šanse da postignu visoke ocjene na testovima, za razliku od djece koja pišu ispit praznog želudca.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Djeca koja jedu doručak nastoje da:

  • imaju bolji uspjeh u školi od onih koji ne jedu doručak
  • emotivno su zdraviji od onih koji preskaču doručak
  • manje će jesti grickalice koje obiluju lošim mastima i šećerom, što ih održava u dobroj kondiciji i idealne težine

 

Kako potaknuti dijete da doručkuje? 

Svaka promjena polazi od vas jer ste vi uzor svome djetetu. Pokažite djetetu da doručak može biti ukusan, zabavan i najvažniji obrok u toku dana. Možete pričati s djetetom o tome zašto je dobro jesti doručak. Sjedite s njim za stol i zajedno jedite. Navijte alarm ranije kako biste se posvetili pripremi doručka i kako bi doručak protekao neometano. 

Doručak možete pripremiti i večer prije i tako uštediti vrijeme. Primjerice, ispecite domaći kruh od cjelovitog zrna koji ima četiri puta više vlakana od bijelog kruha. Ako vaše dijete kaže da ujutro nije gladno, osmislite zdravu alternativu obroka koji vaše dijete voli i koji će rado pojesti. Kupovni voćni jogurt zamijenite komadićima svježeg voća prevelivenog običnim jogurtom ili krišku kruha od cjelovitog zrna koji ste napravili prethodnog dana namažite svježom, umjesto konzerviranom paštetom i dodajte svježe povrće. 

 | Author: Cekin Kids Foto: Cekin Kids

Na tržištu se uglavnom mogu pronaći konzervirane paštete, no Cekin je nedavno predstavio svježu pileću jetrenu paštetu koja nudi niz prednosti u odnosu na konzervirane paštete. Cekin Kids svježa pileća jetrena pašteta napravljena je od laganog pilećeg mesa, a zbog svog svježeg sastava čuva se u hladnjaku i ima kratak rok trajanja, no samim time je bogatijeg okusa i više nutritivne vrijednosti u odnosu na klasične, konzervirane paštete. Osim toga, Cekin Kids paštete imaju smanjeni udio soli te su blago začinjene - i stoga su idealan izbor za osjetljive dječje trbuščiće.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.