Školarci Slobodne aktivnosti 19. rujna 2016.

Zagrebački brat i seka lavići dobili imena

lavići zoo
Foto: Zoološki vrt
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Muško će mladunče nositi ime Tuma, a žensko Uzuri. Prijedloge je dalo čak tisuću dvjesto građana, a u glasovanje se uključilo njih pet tisuća

Tromjesečni su zagrebački lavići konačno dobili imena. Mužjak će se zvati Tuma, a njegova sestra Uzuri. Na svahiliju to znači „zauvijek“, odnosno „ljepotica“.

Prijedloge za imena zagrebačkih lavića dalo je čak tisuću dvjesto građana. Nakon toga ocjenjivački je sud Zoološkog vrta grada Zagreba i nogometnog kluba Dinamo izabrao po pet najboljih imena, a zaljubljenici u laviće prionuli su na glasovanje.

Lavici zoo | Author: Zoološki vrt Foto: Zoološki vrt

"Bilo je trenutaka kada je bilo neizvjesno kako će glasovanje završiti, no na kraju su uvjerljivo pobijedila imena Uzuri i Tuma. Na drugom su mjestu ostali Dunja i Mazalo, otkrio je Tomislav Krizmanić, edukator u Zoološkom vrtu grada Zagreba.

„Koliko su Zagrepčanima njihovi lavići dragi, najbolje govori podatak o broju uključenih u izbor imena. Oduševili su nas svojim prijedlozima i strašću kojom su u javnosti navijali za pojedina imena. Imena koja su na kraju dobila najviše glasova, sjajno odgovaraju ovim veličanstvenim životinjama“, kazao je ravnatelj Zoološkog vrta Damir Skok.

Abrakadabra Zoo: Priče o životinjama kroz mitove i legende

I timaritelji koji se brinu o lavljoj obitelji, zadovoljni su imenima. Pritom otkrivaju da je simpatičnim lavićima svaki dan nova pustolovina. Najviše vremena provode u igri i istraživanju, a mama ih pritom nadzire s pristojne udaljenosti. Timaritelji spadaju i među rijetke koji razlikuju mladunce. Naime, još uvijek su jako slični, no Tuma ima malo veću glavu i neznatno dužu dlaku koja će se jednoga dana pretvoriti u grivu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.