Školarci Slobodne aktivnosti 14. srpnja 2016.

Zabavni ljetni put kroz povijest za školarce

muzej djevojčica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Arheološki muzej u Zagrebu organizira ljetne radionice kroz dan za svu zainteresiranu djecu u dobi između 8 i 12 godina. Pročitajte što sve školarci mogu naučiti na njima

Dan rekreacije prije prave akcije 

18. 7. 2016. u ponedjeljak 
Prije nego što krenemo u "ozbiljan" posao, moramo se svi dobro rekreirati. To ćemo najbolje napraviti kroz razne sportske igre. U našem dvorištu čeka nas bacanje diska, skakanje u dalj, obaranje šaka, mačevanje, skakanje u vrećama, potezanje užeta... i na kraju igranje badmintona. Između raznih disciplina odmorit ćemo se uz koju priču iz drevnih dana. 
Program počinje u 10 h i završava u 14 h.

Pretpovijesni dan 

19. 7. 2016. u utorak
Pretpovijesni dan sastoji se od radionica Život neandertalca i Izgradi pretpovijesnu kolibu. Prije svake radionice upoznat ćemo se pobliže s temom na kojoj ćemo raditi. Tako ćemo za radionicu Život neandertalca naučiti puno toga novog o neandertalcima što sigurno još niste znali, vidjeti njihove alatke, pokušati upaliti vatru na njihov način... Pretpovijesni ljudi nikad nisu živjeli u dubini špilja. Njihov boravak u špiljama značilo je samo zadržavanje oko ulaza. Mogli su obitavati i u podnožju litica, ali i u kolibama sagrađenima pomoću granja, koža i kore drveta, a u nekim krajevima čak i pomoću mamutovih kostiju. Upravo pomoću tih prirodnih materijala izgradit ćemo pretpovijesnu kolibu. 
Program počinje u 10 h i završava u 14 h. Sve radove djeca zadržavaju.

Keltski i japodski dan

20. 7. 2016. u srijedu
Ovaj dan upoznat ćemo se s keltskim ratnikom. Svi zajedno dobro ćemo proučiti svu njegovu ratnu opremu te načine na koji se ona izrađivala, čemu je koji predmet služio, što je to služilo kao ukras na ratniku, a ne kao oprema, da li su bojali svoja tijela,  zašto su savijali svoje mačeve i zašto se kaciga koja je u Muzeju naziva paradna kaciga. Japodi, narod koji je živio na prostoru Gorskog kotara i Like sve do dolaska Rimljana, jako su voljeli nakit. Ukrašavali su cijelo tijelo, a posebnu pozornost davali su nakitu od jantara. Taj prirodni materijal i danas je jako moderan i poznat, pa naučimo nešto više o njemu. 
Program počinje u 10 h i završava u 14 h. Sve radove djeca zadržavaju. 

Antički dan

21. 7. 2016. u četvrtak
Na antički dan malo ćemo biti Grci, a malo Rimljani. Kao Grci postat ćemo pravi likovni umjetnici. Naučit ćemo zašto su stari Grci voljeli oslikavati posuđe, čemu je koja posuda služila, možemo li ju danas takvu napraviti i ukrasiti? Kod Rimljana ćemo se prvo upoznati s njihovom odjećom i načinom odijevanja, potom i s njihovom kuhinjom, igrama koje su se tadašnja djeca igrala... i još puno toga što je upotpunilo jedan njihov običan dan. 
Program počinje u 10 h i završava u 14 h. Sve radove djeca zadržavaju.

Egipatski dan

22. 7. 2016. u petak
Svima najinteresantnija zbirka u Muzeju svakako je Egipatska. Puno toga ima što bi mogli naučiti i probati, no danas ćemo više saznati o ušabtu – kakav je to predmet i čemu je služio. Za kraj prisjetit ćemo se svega što smo naučili kroz ovaj ljetni tjedan i napraviti pojmovnik najzanimljivijih pojmova – i to na egipatskim hijeroglifima!
Program počinje u 10 h i završava u 14 h. Sve radove djeca zadržavaju.

Cijena ljetnog tjedna u Arheološkom muzeju u Zagrebu po djetetu je 300 kn, dok je dnevna cijena 70 kn. Za članove Kluba prijatelja s aktivnim članstvom Mladi arheolog tjedna cijena je 200 kn. Tijekom dana od strane Muzeja osiguran je jedan obrok i napitci. Prijave za sudjelovanje na mail zbabic@amz.hr najkasnije do četvrtka 14. 7. 2016

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.