Školarci Slobodne aktivnosti 21. veljače 2017.

Poznate trudnice podržale novi projekt zagrebačkih knjižnica

Foto: John Pavlish
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U Zagrebu je predstavljen projekt Knjižnica grada Zagreba 'JA ČITAM', pokrenut početkom ove godine sa svrhom poticanja čitanja djece i mladih od samog rođenja

Knjižnice Grada Zagreba su početkom ove godine u suradnji s Gradom Zagrebom, kao mjeru poticanja čitanja te nastojanja da knjižnice budu mjesto na kojima se neće samo čitati nego i sudjelovati u brojnim programima, pokrenuli projekt za roditelje i djecu pod nazivom 'JA ČITAM“. U prvoj fazi provedbe projekta Knjižnice grada Zagreba i grad Zagreb omogućili su svoj djeci i mladima do 15 godina starosti besplatan upis u mrežu knjižnica.

Ovime KGZ i Grad Zagreb namjeravaju promicati čitanje među djecom i mladima. Svrha projekta je razviti naviku čitanja kod djece od samog rođenja, kako bi usvojili/razvili predčitačke vještine te pozitivno utjecali na njihov emocionalni razvoj, poticanje mašte i kreativnosti, poboljšavanje pažnje i jačanje samopouzdanja. Kako ključnu ulogu u najranijoj dobi razvoja i odrastanja djece imaju roditelji i drugi članovi obitelji, ovaj je projekt usmjeren i prema svim odraslima koji žive i rade s djecom, jer djeca upravo u odraslima vide primjer kako živjeti s knjigom.

djeca, sport, trčanje, škola Možda te zanima... 7 zanimljivih sličnosti sporta i učenja Školarci
 
Ravnateljica Knjižnica Grada Zagreba Davorka Bastić spomenula je brojne dosadašnje aktivnosti u mreži zagrebačkih knjižnica upravo na temu poticanja čitanja djece i mladih, od onih lokalnih, poput NAJčitatelja godine, Knjižnice širom otvorenih vrata i mnogih drugih, do nacionalnih kao što je Nacionalni kviz za poticanje čitanja, koji se upravo koordinira iz Knjižnica grada Zagreba. Kroz 2016. godinu organizirano je u knjižnicama gotovo 23.000 programa za djecu i mlade, koji su okupili više od 155.000 malih/velikih posjetitelja. Zadovoljno je zaključila kako ovakva inicijativa besplatnog upisa do 15. godine, zahvaljujući kojoj se do sada upisalo 13.000 djece i mladih, logično zaokružuje ovu uspješnu priču o odgajanja malih čitatelja i korisnika knjižnica. Za potpuni uspjeh potrebna je kvalitetna i trajna suradnja knjižnica s obiteljima, vrtićima, školama, odnosno svima koji sudjeluju u odgoju djece i zahvaljujući kojima će ta djeca ostati trajni i zadovoljni korisnici svojih knjižnica. čitanje djeca mama Možda te zanima... Roditelji ne čitaju djeci zbog nedostatka vremena i umora Vrtić
Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić prigodom predstavljanja projekta, osvrnuo se na svoje djetinjstvo i istaknuo važnost čitanja djeci od najranije dobi kako bi se djeca pravilno razvijala. Istaknuo je također kako je i na njemu cilj, ali i imperativ da se do polovice godine što više djece upiše u knjižnice, i to ne samo upiše nego i aktivno čita, a kako su u Gradu Zagrebu 42 sastavnice, svakom djetetu bi trebalo biti omogućeno jednostavno posjećivanje knjižnica.

 | Author: John Pavlish Foto: John Pavlish


Glumci i mladi roditelji, Ana Vilenica i Ivica Pucar su na druženju s djecom zajedno sa gradonačelnikom Milanom Bandićem i ravnateljicom KGZ-a, Davorkom Bastić, pročitali nekoliko priča za djecu, članove knjižnice i polaznike programa Male igraonice, te učenike prvih razreda Osnovne škole Matka Laginje. Inicijativu su također podržale mlade i buduće mame glumice Ana Maras Harmander, Vanda Winter, Mirna Medaković i TV voditeljica Nevena Rendeli.
 
Podsjetimo da uz Knjižnicu Augusta Cesarca još 38 knjižnica u mreži KGZ-a imaju poseban odjel za djecu i mlade, a neke od njih i posebno organiziran kutak za bebe. U sklopu tih odjela održavaju se redovni tjedni program igraonice i pričaonice za djecu, ali i brojni susreti s dječjim piscima te edukativne i likovne radionice, igranje društvenih igara, kao i igranje računalnih igara i PlayStationa. 
 

Prema odluci Gradske skupštine Grada Zagreba, održanoj 20. prosinca 2016. godine, pravo na besplatan upis u Knjižnice grada Zagreba imaju djeca od rođenja do konca kalendarske godine u kojoj navršavaju 15 godina života, a koja imaju prebivalište na području Grada Zagreba.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.