Školarci Slobodne aktivnosti 16. listopada 2024.

Ove filmove svako dijete treba pogledati do 10. godine – prema preporuci dječje psihologinje

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Filmovi nisu samo zabava – oni su vrata u svijet mašte koja oblikuje kako djeca razmišljaju, osjećaju i povezuju se s drugima.

Kroz šarene priče, neobične likove i razne emocije, mališani mogu naučiti važne životne lekcije koje im pomažu da postanu bolji ljudi. Zbog toga je dječja psihologinja Kairen Cullen anketirala više od 5.000 odraslih o njihovim omiljenim dječjim klasicima i sastavila popis filmova koje bi svako dijete trebalo pogledati do 10. godine. Ovi filmovi ne samo da će nasmijati i zabaviti, već će djeci pružiti vrijedne pouke o prijateljstvu, hrabrosti, odgovornosti i suosjećanju.

Možda te zanima... Treba li djeci dopustiti da gledaju strašne filmove? Školarci

„Najvažnije lekcije koje djeca trebaju naučiti nisu one koje se lako uklapaju u školski kurikulum ili se mogu pronaći u priručnicima za roditeljstvo. Te lekcije odnose se na emocije i međuljudske odnose; obje su u središtu svakog dobrog filma“, istaknula je Cullen za The Telegraph. Prođi kroz ovaj popis i uživaj sa svojim mališanima u bezvremenskim klasicima koji će obogatiti njihovo djetinjstvo, a možda će tebe podsjetiti i na važne životne lekcije koje si zaboravila tijekom odrastanja.

1. Priča o igračkama (Toy Story)

Ako postoji animirani film koji je s pravom na vrhu svih preporuka, to je Toy Story. Ova nevjerojatna priča o prijateljstvu između kauboja Woodyja i astronauta Buzza Lightyeara poučava mlade gledatelje važnosti pravog prijateljstva. Kroz njihove avanture, mališani uče o suradnji, toleranciji i prihvaćanju razlika, što ih potiče da budu bolji prijatelji jedni drugima.

2. Kralj lavova (The Lion King)

Ova animirana drama postavlja teška, ali važna pitanja o gubitku, odgovornosti i sazrijevanju. Simba, mladi lav, suočava se s izazovima i traumama koje dolaze s gubitkom oca, ali kroz podršku prijatelja i svoj unutarnji rast postaje vođa kojeg njegovo pleme treba.

3. Sam u kući (Home Alone)

Kevin slučajno ostaje sam kod kuće dok obitelj odlazi na odmor, uživajući u slobodi, ali ubrzo se suočava s nespretnim provalnicima koji planiraju opljačkati njegov dom. Ova zabavna priča potiče djecu na maštanje, dok istovremeno pokazuje kako hrabrost i snalažljivost mogu pobijediti i najveće izazove.

4. Labirint (Labyrinth)

Priča prati mladu Sarah koja kreće na nevjerojatnu avanturu kako bi spasila svog malog brata Tobija, kojeg je oteo Kralj Goblina. Film obiluje vizualnim čarolijama i prekrasnim glazbenim brojevima, potičući djecu da razmišljaju o konceptu maštovitih svjetova i mogućnostima koje leže izvan svakodnevnog života.

5. Knjiga o džungli (The Jungle Book)

Ovaj animirani film istražuje temu identiteta i pripadnosti, što je posebno važno jer se djeca stalno suočavaju s pitanjima o tome tko su i gdje pripadaju. Mowglijeva borba da pronađe svoje mjesto između svijeta ljudi i životinja simbolizira da svaka osoba može oblikovati svoju sudbinu bez obzira na okolnosti, uz dovoljno hrabrosti.

6. Mary Poppins

Iako nije na vrhu modernih popisa, Mary Poppins ostaje klasik. Ovaj čarobni film donosi priču o neobičnoj dadilji koja dolazi u obitelj Banks kako bi donijela radost i stabilnost. Pjesme, čarolija i lekcije koje Mary Poppins prenosi djeci pomažu im da shvate važnost ljubavi, ali i discipline.

7. Čarobnjak iz Oza (The Wizard of Oz)

Priča o Dorothy i njezinom putovanju kroz čudesnu zemlju Oz uči djecu o hrabrosti, mudrosti, prijateljstvu i snazi unutarnje želje. Svaki lik kojeg Dorothy susreće na svom putu simbolizira različite osobine koje su potrebne za suočavanje s izazovima, a film donosi bezvremensku poruku: „Nema mjesta kao što je dom.“

8. Beskrajna priča (The Neverending Story)

U središtu radnje nalazi se mladi Bastian koji bježi od stvarnosti čitajući čarobnu knjigu, čime se otvara put u svijet gdje snovi i stvarnost postaju isprepleteni. Kroz svoje avanture u Fantaziji, Bastian se suočava s vlastitim strahovima, a film potiče djecu na razmišljanje o tome kako mašta može poslužiti kao alat za izražavanje i razumijevanje svojih osjećaja.

9. Matilda

Matilda, mlada djevojčica s izvanrednim sposobnostima, suočava se s ignoriranjem roditelja i zlostavljanjem učiteljice Trunchbull. Njezine umne i telekinetičke sposobnosti simboliziraju otpor prema autoritetima i borbu za pravdu, potičući djecu da razumiju važnost obrazovanja i bore se protiv nepravde.

10. Nebesa (Up)

Upoznajemo Carla, starijeg muškarca koji, suočen s tugom nakon gubitka supruge, pokušava ostvariti snove iz mladosti. Kroz njegovo putovanje s dječakom Russellom, film naglašava važnost prijateljstva u suočavanju s životnim izazovima, potičući djecu da razmišljaju o utjehi koju prijateljstvo donosi u teškim vremenima.

Možda te zanima... Ovih 10 Disney filmova roditelji su proglasili neprihvatljivima za djecu Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.