Školarci Slobodne aktivnosti 27. rujna 2019.

Metoda učenja kroz koju djeca usvajaju cjeloživotne vještine

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Brainobrain je dvojezičan program koji uz pomoć abakusa, VAK metode, NLP (Neuro Lingvističko Programiranje) i Neurobik qyma osnažuje i podiže kognitivne sposobnosti i socijalno emocionalne vještine kod djece

Brainobrain program prvi je program mentalne aritmetike koji se počeo provoditi na našim područjima te je prvi takav program koji je dobio preporuku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Provodi se u više od 37 zemalja svijeta u preko 950 centara, a Brainobrain Hrvatska postoji od 2013. godine te smo još 2017. godine imali prvu generaciju djece koja su uspješno završili cijelu Brainobrain akademiju.

Brainobrain je dvojezičan program koji uz pomoć abakusa, VAK metode, NLP (Neuro Lingvističko Programiranje) i Neurobik qyma osnažuje i podiže kognitivne sposobnosti i socijalno emocionalne vještine kod djece.

Brainobrain program još nazivamo i metodom učenja iz razloga što kroz Brainobrain program djeca usvajaju cjeloživotne vještine koje utječu na sva životna područja. Generalna ideja odnosno svrha programa je potaknuti osvještavanje potencijala i resursa koji se skrivaju u svakom djetetu.

Možda te zanima... Jeste li čuli za VAK metodu i koliko je učinkovita kod djece? Vrtić

Za koju dob djeteta je program namijenjen? 

Polaznici su najčešće djeca uzrasta od 4,5 godine do 14 godina starosti odnosno upisna dob je od 4 do 14 godina. Grupe se formiraju prema uzrastu polaznika te se sastoje od 8 do 12 polaznika. Predavanja se odvijaju tijekom tjedna kako bismo djeci i roditeljima željnim slobodnih vikenda omogućili pohađanje programa dok subotnje prijepodnevne termine čuvamo za roditelje i djecu koja dolaze u centar iz udaljenih gradova odnosno za one koji imaju gust raspored tijekom radnog tjedna.

 | Author: Promo Foto: Promo

Što djeca uče i koriste na predavanjima?

Predavanja se održavaju u dinamici jednom tjedno u trajanju od 120 minuta. Koristeći soroban - japanski abakus, Neurobik gym aktivnost i kreativne trenutke unosimo i dinamičnost u radu te djeca uživaju učeći nove stvari na novi i zabavan način.

Brainobrain program je koncipiran na 10 razina te svaka razina traje tri mjeseca. Postoje dva pristupa od kojih je jedan Little BOB namijenjen predškolskoj djeci dok je drugi Regular BoB namijenjen djeci školskog uzrasta.

brainobrain Možda te zanima... Svako dijete može množiti i dijeliti napamet! Školarci

Tko su predavači?

Zahvaljujući našim predavačima i voditeljima centara koji su pedagozi, psiholozi, odgajatelj i profesori iskusni u radu sa djecom postižemo uspješnost u postizanju željenih rezultata. Svi naši predavači su licenirani za provođenje Brainobrain metodologije. Edukacija predavača traje četiri godine što govori o kvaliteti naših predavača koji ulažu sve napore kako bi primili vještine i znanja i kvalitetno ih predali polaznicima. Brainobrain program je program koji se provodi u Hrvatskoj još od 2013. godine te smo ponosni na činjenicu što bili prvi koji smo doveli jedan ovakav abakus program našoj djeci.

Po čemu se ovaj program razlikuje od drugih?

Prednost Brainobrain programa leži u sinergiji više metoda učenja, dinamici predavanja, dvojezičnosti, iskustvu, posvećivanju grupnim i pojedinačnim rezultatima i uspješnosti te dugogodišnjoj edukaciji licenciranih predavača što utječe na kvalitetu programa. Mnogi programi za razliku od Brainobrain programa danas stavljaju naglasak na digitalizaciju gdje djeca sve manje koriste svoje prstiće za bojanje, pisanje i šaranje, čime im onemogućavaju korištenje određenih moždanih senzora, razvoj fine motorike, koordinaciju oko-ruka, itd.

Možda te zanima... Kad je pravo vrijeme i koliko izvanškolskih aktivnosti dijete može pohađati? Školarci

Koje metode i alati se koriste u nastavi?

Polaznici pomoću Brainobrain metodologije koristeći abakus uz VAK (Vizualno Auditivno Kinestetičko) metodu učenja razviju  mentalnu agilnost odnosno dolazi do mentalne koordinacije lijeve i desne polovice mozga, boljeg pamćenja, povećanje koncentracije i fokusa, odlučnost za rješavanje zadataka i situacija, izvrsnost u rješavanju matematičkih i logičkih zadataka što pomaže djetetu u uspješnom rješavanju školskih i osobnih obveza. 

Osim razvoja mentalne agilnosti Brainobrain program daje veliki naglasak na razvoj svjesnosti o osobnim i tuđim kvalitetama i vrijednostima što postižemo kroz pomno odabrane alate iz Neurolingvističkog programiranja odnosno popularno skraćeno NLP.

Cilj je da osim razvoja kognitivnih sposobnosti potaknemo kod djeteta razvoj samopouzdanja, samopoštovanje, vještine vođenja (leadership), poštovanje različitosti, učenje iz svojih i tuđih pogrešaka, pronalaženje najboljeg rješenja za ostvarenje osobnih i grupnih ciljeva.

 | Author: Promo Foto: Promo

Na predavanjima osim uz vježbanje na Abaku i NPL alate volimo se opustiti uz Neurobik gym. Koristeći aktivnosti Neurobik gym metode pozitivno se utječe na usklađen rad mozga i tijela. Takvo integrirano djelovanje dovodi do povećanja pažnje, motoričkih vještina, boljeg emocionalnog stanja, socijalizacije, školskih vještina pisanja, računanja, čitanja i jezičnih vještina kao i kod smanjenja napetosti i hiperaktivnosti. Tajna uspješnosti Brainobrain programa leži u pomno odabranoj sinergiji više tehnika.

škola, učenici, djeca Možda te zanima... 4 greške zbog kojih je djetetu škola 'tako teška' (a ne mora biti) Školarci

Kakve su reakcije roditelja čija djeca pohađaju ovaj program i same djece?

Roditelji Brainobrain polaznika su uključeni u svaki segment što znači da je od velike važnosti kvalitetna komunikacija između predavača i roditelja. Roditelji koji razumiju program su naši najveći suradnici jer samo zajedno možemo raditi na dobrobiti djeteta.
Mišljenje roditelja nam je bitno stoga na kraju svake razine roditelji daju povratnu informaciju o programu. Zadovoljstvo roditelja vidimo u činjenici da upisuju i mlađu djecu u program te da Brainobrain preporučuju svojim prijateljima i članovima obitelji.

Koja je uloga roditelja, trebaju li i oni vježbati s djecom kod kuće i kako?

Kako bismo kod  polaznika došli do željenih rezultata bitno je vježbati kod kuće 15 minuta dnevno. Abakus je vještina te se samo vježbanjem može usvojiti što možemo usporediti sa usvajanjem vožnje biciklom ili katama u karateu. Vježbom do rezultata.  Osim toga, djeca usvajaju i radnu naviku. Roditelj je potpora polazniku kod kuće na način na podsjeti na vježbanje i da pomogne oko rada na abakusu ukoliko se radi o polazniku predškolskog uzrasta.

Je li ovaj program za nadarenu djecu?

Upisi su tijekom cijele godinu te smo otvoreni za svu djecu koja žele kroz Brainobrain metodu trenirati svoj mozak, naučiti socijalne vještine i osnažiti sebe za sve životne izazove. 

Možda te zanima... Najzanimljivija igračka djetetu je roditelj, ne trebaš mu organizirati aktivnosti Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.