Školarci Slobodne aktivnosti 01. srpnja 2015.

Ljetne znanstvene fora radionice i dječja utrka robota

Fora radionice
Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Upišite svoje male znanstvenike, istraživače, izumitelje i genijalce 4-11 godina na najzabavnije, najpoučnije i najznanstvenije FORA radionice u gradu!

Imate doma malog laboranta i u vašoj kuhinji niti jedna tekućina nije sigurna od eksperimenata? Imate malog izumitelja koji bi sve probleme svijeta riješio svojim pametnim robotom? Vaše dijete priželjkuje šrafciger, tako da može zaviriti u svaki kućanski uređaj? Ili imate programera koji bi izazove čovječanstva riješio aplikacijom? Ili možda samo imate kikača koji traži uvijek još više učenja, druženja, zabave i zanima ga svijet i sve oko njega?

Pitate li se zašto djeca obožavaju znanost, pokuse, robote? Djeca uvijek osjećaju duh svog vremena, vide svojim čudesnim antenicama što će im biti potrebno znati za vrijeme u kojem će živjeti i stvarati i aktivno traže i istražuju kroz igru svoje buduće uloge. U repertoar dječjih igara mame, tate, doktora, prodavača i vojnika kikači nove generacije uveli su igru znanstvenika, programera, robotičara, astronauta... A osim toga, znanost je pokazala kako znanstvena metoda nije ništa drugo nego osviješten mehanizam kojem novorođeno dijete upoznaje svijet oko sebe. Slijed opažanje – hipoteza – pokus – zaključak – saopćavanje uočen je kod beba, male djece, a iz Fora radionica znaju da je svaki znanstvenik dijete koje nije izgubilo znatiželju, oduševljenje i strast.

Iz njihovog iskustva rada s malim znanstvenicima iznjedrili su 4 najomiljenija programa koje vam s ponosom predstavljaju u opuštenom ljetnom ciklusu koji traje mjesec dana i kulminirat će najzabavnijim eventom za male znanstvenike koji možete zamisliti (po prvi put u Hrvatskoj & samo u Fora radionicama!)

  1. Znanost za predškolce (4-7 godina)
  2. Znanstveni eksperimenti za djecu (7-11 godina)
  3. Od struje do robota (8-11 godina)
  4. Programiranje je Fora! (8-12 godina)

Kroz 4 susreta u trajanju od 60 minuta (za znanstvene) i 90 minuta (za programiranje i robote) sa našim znanstvenim i robotskim Fora voditeljima vaše će dijete uživati u pokusima, robotima i učenju programiranja. Koristimo najbolje od starinskih metoda priče, narativa, dramskih igara – i nove pokuse, najnovije edukativne tehnologije i najbolje od modernog pristupa učenja kroz istraživanje, afirmaciju pogreške i konstruktivističkog učenja.

A ako se djetetu dopadne kemijati, programirati, raditi pokuse s nama, od jeseni može ići u kontinuirane Fora radionice, slaviti znanstvene rođendane s nama ili se uključiti u neki od zabavnih znanstvenih kampova. Upišite se na naš newsletter i primajte obavijesti o našim programima, lokacijama i iznenađenjima!

1. Znanost za predškolce (4-7 godina)

Maleni znanstvenici najviše vole ljeto – jer tada se najviše možemo politi čarobnim tekućinama, dok istražujemo čudesan svijet zabavne kemije. Oduševljenje djece kad stvari nešto rade, mijenjaju se, šušte, penju vječita je inspiracija našem timu da onim malim slatkim ručicama ponude uvijek fornije, zabavnije i pametnije pokuse. 4 kemijske radionice inspirirat će malog znanstvenika na bezazlene, a opet efektne pokuse koje može nastaviti raditi kod kuće.

2. Znanstveni eksperimenti za djecu (7-11 godina)

Izumitelji i istraživači iz nižih razreda osnovne škole jedva čekaju isprobavati, naučiti nešto novo, zanima ih kretanje stvari, promjene tvari, vole čudesne tajne prirode i na našim eksperimentima svako otkriće prati njihov gromoglasni smijeh. U ovom ciklusu proći ćemo kroz zabavne kemijske i fizikalne radionice, zaviriti u magični svijet biljaka i s pravom laboratorijskom opremom postati, a što drugo – nego pravi pravcati znantvenici.

3. Od struje do robota (8-12 godina)

Svi obožavamo robote, a djeca posebno. Zato u ovom programu otkrivamo tajne robota. Od struje, koju ćemo naučiti uz pomoć vodljivog plastelina, preko čudesnog kretanja bakrene žice oko baterije i magneta (koja je temelj elektromotora), sve do senzora i pravih robota koje ćemo programirati u dječjim programskim jezicima, mali će robotičari dobiti priliku svojim rukama izgraditi sve bitne sastavnice robota, naučiti robotske zakone I. Asimova i shvatiti što je potrebno da robot čini ono što mi želimo. Nismo sigurni da ćemo riješiti vječitu misteriju – napraviti robota koji će umjesto djeteta pisati zadaću i raditi kućanske poslove, ali možda baš ovaj program bude korak dalje u tom smjeru. Tko zna.

4. Programiranje je Fora! (8-12 godina)

Svi mi, pa tako i djeca, programiramo svaki dan. Svatko od nas, kad se igra skrivača slijedi program kakav bi mogao slijediti robot. Svaki kolač jedan je program. Ako već znamo programirati, onda samo trebamo naučiti neke sitne cake zanata i prenijeti svoje znanje u konkretne programe koje ćemo napraviti. Programske jezik Skratch, kao i Blockly, na našim super-modernim robotima namijenjenim između ostalom i dječjem programiranju, sastoje se od kockica naredbi, koje dijete poslaguje, mijenja postavke i tako radi svoju vlasititu igricu koju može podijeliti sa svijetom na stranici zajednice malih programera na Skratchu. Kroz igru i zabavu dijete će steći temeljno razumijevanje o tome kako se stvari programiraju. Za ovaj program nužno je ponijeti svoj laptop, na kojim ćemo djetetu instalirati Skratch.

I za kraj - velika dječja utrka robotića

A da bi sve bilo Fora i u ljetnom tonu, kad naučimo sve što smo trebali naučiti i napravimo sve svoje pokuse, imamo veliku, po prvi put u Hrvatskoj – utrku robota! Timovi djece, uz nadzor i pomoć svojih voditelja programirat će slatke robotić, Crticu i Točkicu tako da savladaju put i određene prepreke. Mali programeri bit će voditelji tima, a svi ostali naši polaznici sudjelovat će u velikom robotskom izazovu. Pobjednički tim dobit će poklone iznenađenja od Fora radionica, a film o njihovom uspjehu postavit ćemo na svoje stranice.

Za upise u programe nazovite 01 5530 749, pišite na foraradionice@vecernji.net, a da biste uvijek bili u toku s našim Fora programima, upišite se u newsletter!

Pridružite se ovom ljetnom znanstvenom osvježenju sa svojim mališanima!

Termini i lokacije:

Privatna klasična gimnazija, Harambašićeva ulica 19. Zagreb
ponedjeljkom 17:00-19:30
utorkom 17:00-20:30
Čarobna šuma, Knežija, Braće Cvijića 15, Zagreb
utorkom 17:00-19:30
srijedom 17:00-20:30
Čarobni dvorac, Dubrava, IV Poljanice 8
srijediom 17:00-19:30
četvrtkom 17:00-20:30
Igraonica Papageno, Lanište, Jaruščica 9b
četvrtkom 17:00-19:30
petkom 17:00-20:30

Cijena programa:

Znanstveni programi – 250 kn
Programiranje i roboti – 300 kn

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.