Školarci Slobodne aktivnosti 05. lipnja 2016.

400 učenika i roditelja na 'Dugave pedaliraju'

biciklijada Dugave pedaliraju
Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Održana je treća po redu biciklijada 'Dugave pedaliraju' na kojoj je sudjelovalo 400 učenika, roditelja i stanovnika naselja Dugave

Osnovna škola Frana Galovića kao završnu fazu projekta „Franov bicikl“ u školskoj godini 2015./2016. održala je treću po redu biciklijadu pod nazivom „Dugave pedaliraju“ što je ujedno i posljednja godina planiranog trogodišnjeg projekta. Osnovni cilj biciklijade je ukazati na nedostatnu infrastrukturu za sigurno prometovanje djece i odraslih u naselju Dugave (nepostojanje biciklističkih staza i/ili biciklističkih traka, snižnenih rubnika, nedostatak sigurnosti za ostavljanje bicikala i sl.) te nedosljednosti u provođenju Zakona o sigurnosti cestovnog prometa.

biciklijada Dugave pedaliraju | Author: Promo Foto: Promo

Tijekom šk.god. 2013./2014. Osnovna škola Frana Galovića uključena je u projekt „Nasilje ostavlja tragove – zvoni za nenasilje!“ koji financira EU i Ured za udruge Vlade RH, a kroz koji je škola razvila projekt „Franov bicikl“. Projektom se želi potaknuti aktivno sudjelovanje učenika u lokalnoj zajednici; poticati učenike i roditelje na razvoj ekološke svijesti, ukazati na nužnost bavljenja rekreativnim sportskim aktivnostima te promicati zdrave stilove življenja. Dugoročni cilj projekta je izgradnja poligona i parkirališta za bicikle učenika škole i djecu iz vrtića što su ostvarili prošlogodišnjom biciklijadom. Ove godine upriličili su svečano otvorenje parkirališta za bicikle.

Dugoročniji cilj jest izgradnja biciklističke staze od Dugava do Buzina. Kroz projekt predviđena je suradnja s različitim akterima iz lokalne zajednice a posebno s Vijećem gradske četvrti Zagreb - istok stavljanjem projekta izgradnje parkirališta za bicikle u svoj program za 2015. godinu. „Franov bicikl“ dobio je i Plaketu Saveza Društava Naša djeca Hrvatske.

Manifestacija se ove godine pridružila mreži škola solidarnosti koju podržava Centar za mirovne studije te se uklopila i u kampanju „Zagreb – otvoreni grad“, zagrebačkih organizacija u kulturi koje otvaraju vrata grada interkulturalnim novinama. Projekt je imao i humanitarni epilog, prikupljanje plastičnih čepova i starog papira, prodaja suvenira biciklijade i stare odjeće.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.