Školarci Škola 21. prosinca 2016.

Roditelji se muče s domaćom zadaćom, a često im je preteška

zadaća dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novo istraživanje otkriva da u svakoj šestoj obitelji roditelji pišu domaće zadaće umjesto djece premda im to, u većini slučajeva, predstavlja veliko opterećenje

Svaki dvadeseti roditeljski par priznao je da je pisanje školskih zadaća uzrok svađa u kući najmanje tri puta mjesečno. Prepirke izbijaju uglavnom oko načina rješavanja zadataka, zbog toga što jedan roditelj ne pomaže dovoljno ili što se, naprotiv, previše miješa.

Istraživanje u Britaniji, kojim je bilo obuhvaćeno 2.000 roditelja s djecom u dobi od 5 do 15 godina, pokazalo je da je većina roditelja (67 posto) spremna pomoći djeci, ali da najčešće završe tako što sami rade zadatkeMlađa i starija djeca uče na isti način

Sedamdeset posto ispitanika kazalo je da im djeca rado prepuštaju pisanje domaćih zadaća, često ostavljajući ih same nad knjigom dok se ona bave nečim drugim. Najčešće greške koje usporavaju razvoj dječje inteligencije

Žele prikazati djecu u boljem svjetlu

"Postoji razlika između pomaganja i rješavanja cijelih zadataka. Pisanje domaćih zadataka umjesto djece nije dobra ideja ", kazao je predstavnik britanske Udruge ravnatelja škola, koji smatra da djecu treba pustiti da sama pišu domaću zadaću jer je to dio procesa učenja.

Njegovo mišljenje je da roditelji rade zadatke kako bi svoju djecu pokazali u što boljem svjetlu, što je potvrdilo i samo istraživanje.

Naime, četiri od deset ispitanika reklo je da doživi pravo ushićenje kada njihovo dijete dobije odličnu ocjenu za zadaću koju su mu pomogli da riješi, dok je jedna trećina navela da se sami roditelji natječu između sebe kao i s drugim roditeljima oko domaćih zadataka.

Osjećaju se "glupo" kad ne znaju riješiti zadatke

Jedna četvrtina ispitanika je, pak, izjavila da su zadaci koje njihova djeca rješavaju kući previše teški, dok je 65 posto njih priznalo da je bilo situacija kad nisu znali pomoći svojim mališanima. Sedam najčešćih pogrešaka u učenju

Istraživanje je pokazalo i da mnogi roditelji, baš kao i njihova djeca, osjećaju nelagodu zbog domaćih zadataka. Gotovo jedna petina roditelja kazala je da su se povremeno mučili nad zadacima, dok je jedna trećina rekla da su se osjećali "glupo" jer ih nisu znali riješiti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.