Školarci Škola 16. lipnja 2023.

Nova kniga 'Mucanje' - priručnik za roditelje, odgojitelje, nastavnike i stručne suradnike'

Foto: HINA/ Mladen VOLARIĆ/
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" u Karlovcu u četvrtak je predstavljena knjiga logopedice Dubravke Prpić "Mucanje – priručnik za roditelje, odgojitelje, nastavnike i stručne suradnike" koju je objavila zagrebačka nakladnička kuća "Alfa".

Autorica Pripić je rekla da se prihvatila pisanja nakon što joj se u vrlo kratkom roku kao logopedici s privatnom praksom u Karlovcu javilo šestero dječaka i djevojčica koji su počeli mucati, što je puno za mali grad.

"Zasukala sam potom rukave, napisala predgovor i kostur knjige, to poslala urednici i, eto, godinu kasnije je knjiga objavljena", rekla je Prpić, koja je rođena 1977. u Karlovcu, a diplomirala na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, da bi kasnije u Zagrebu i Belgiji nastavila poslijediplomske studije.

Recenzentica Ines Galić-Jušić je rekla da "potpisuje svaku stranicu knjige". "Napisana je s ozbiljnošću i koherentnošću onako kako mora biti.

Možda te zanima... Što trebaju znati roditelji djece koja mucaju Vrtić

Mucanje je vrlo složena situacija, a knjiga na jednostavan način onoga tko otvara knjigu s puno nade vodi ka spoznaji, navela je Galić-Jušić.

Dodala je da "učitelji pored složenosti svog posla ne mogu znati puno i o mucanju, a sada imamo knjigu koja strukturirano, pametno, informirano kažu nastavnicima što raditi".

Učiteljica razredne nastave Diana Selman je ocijenila da knjiga  jednostavnim jezikom govori kako pristupiti djetetu s problemom mucanja.

"Nude se smjernice i strategije kojima se može voditi. Možemo roditelju ukazati na mogući problem i uputiti ih logopedu", rekla je Selman.

Urednica Anita Benčec Nikolovski je rekla da se ovaj priručnik čita poput romana .

"Ovo je velik korak naprijed za logopediju i osnaživanje svih odgojnoobrazovnih djelatnika.  Dubravka je uspjela dati priručnik za svakog od nas", naglasila je Benčec Nikolovski.

Možda te zanima... Mucanje kod djece: Kako razlikovati normalna dječja zapinjanja u govoru od mucanja? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.