Školarci Škola 29. kolovoza 2016.

Naučite dijete kako učiti

školarci
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djecu nitko nije naučio kako učiti. Očekivanja stavljena pred njih su velika, očekuje se da imaju dobre ocjene i da iza tih ocjena stoji kvalitetno, čvrsto i dugotrajno znanje

'Učimo učiti' je program koji je nastao jer je postalo nemoguće više slušati dvije stvari. Jedna je kako djeca ne znaju učiti, kako samo ''bubaju napamet'' i uče bez razumijevanja. To je teza koja u nama strašno iritira smisao za pravednost jer djecu nitko nije naučio kako učiti. Očekivanja stavljena pred njih su velika, očekuje se da imaju dobre ocjene i da iza tih ocjena stoji kvalitetno, čvrsto i dugotrajno znanje; što je kao da se od pilota očekuje da zna voziti avion, a da mu prethodno nitko nije pokazao kako se avion vozi.

Druga su stvar predrasude prema učenju. Učenje, proces kojim se čovjek izgrađuje (i kojim uopće postaje čovjekom), širi svoje horizonte, raslojava i obogaćuje misli, koji je osnova razvoja znanosti, kulture i društvenog napretka, etiketiran je kao ''dosadan'', ''naporan'', ''težak''... To je kao da za vodu kažemo da je suha. Apsolutno nemoguće i neistinito. Učenje je čista logika i čista kreativnost. Sve oko nas tako je savršeno logički povezano, poput puzzli, što učenje čini – jednostavnijim. Dakle, treba naučiti slagati puzzle. Također, to slaganje može biti jako kreativno, što učenje čini – zabavnim. Logično, jednostavno, kreativno i zabavno, to je učenje zapravo kada ga se bolje upozna.

Edukativni program 'Učimo učiti' usmjeren je na razvoj kompetencija učenja i uspješno se provodi već nekoliko godina. Teorijski pristup, kao i dio metoda učenja koje su nastale unutar programa, opisani su u knjizi Učimo učiti: ŠTO je kvalitetno znanje i KAKO ga stjecati (Jerčić, Sitar, Element, 2013.). Misija programa je promoviranje učenja kao razvojne, zanimljive, kreativne i logične aktivnosti slične izazovnoj igri (ozbiljnoj cjeloživotnoj igri).

Ciljevi programa su:

 • Osvješćivanje procesa učenja i upravljanje procesom učenja
 • Razumijevanje pojma kvalitetnog znanja i kvalitetnog učenja (što je kvalitetno učenje)
 • Ovladavanje metodama učenja (kako učiti)
 • Usvajanje aktivnog i misaonog pristupa učenju
 • Razumijevanje pročitanog sadržaja i naučenog gradiva
 • Stvaranje predodžbe učenja kao aktivnog, zanimljivog, logičnog i kreativnog procesa za koji smo sami odgovorni

Program je namijenjen djeci od 5. do 8. razreda osnovne škole, a provodi su u edukativnome centru Budi svoj, Bauerova 19, Zagreb, http://budisvoj.eu/adolescenti/ucimo-uciti/.

Prvi ciklus programa Učimo učiti počinje 19.9.2016. i završava 19.12.2016.

Program Učimo učiti traje tri mjeseca (24 termina), a rad se organizira u četiri grupe:

 • GRUPA 5 (učenici petog razreda): ponedjeljak i srijeda, 17 – 18.30 h
 • GRUPA 6 (učenici 6 razreda): ponedjeljak i srijeda, 18. 45 – 20. 15 h
 • GRUPA 7 (učenici 7 razreda): utorak i četvrtak, 17 – 18.30 h
 • GRUPA 8 (učenici osmog razreda): utorak i četvrtak, 18.45 – 20.15

Program vodi autorica programa Maja Jerčić. Pedagoginja i autorica istoimene knjige ”Učimo učiti: ŠTO je kvalitetno znanje i KAKO ga stjecati”. Tijekom višegodišnjeg iskustva u radu s djecom i mladima osmišljavala je metode učenja i razvijala načine kako potaknuti motivaciju kod učenika i utjecati na njihovu percepciju učenja.

Cijena tromjesečnog programa iznosi 4.000 kn. Ukoliko se cijeli iznos uplati prije početka programa ostvaruje se popust od 10% i plaća se 3.600,00 kn. Može se plaćati i na rate.

Za dodatne informacije o programu javiti se možete na e-mail maja@budisvoj.eu, a prijaviti se možete tako da pošaljete mail Jeleni na jelena@budisvoj.eu ili je nazovite na 091 520 0005. Prijave traju do 10. rujna.

Dođite na Dane otvorenih vrata

Kako biste stekli bolji dojam o tome što će se na programu 'Učimo učiti' raditi i što vaše dijete njime dobiva, te kako biste pitali sve što vas zanima i dobili odgovore, organizirane su i otvorene prezentacije programa u trajanju od 30-ak minuta. Dođite, informirajte se, razgledajte prostor, upoznajte voditeljicu programa... Više na: http://budisvoj.eu/adolescenti/ucimo-uciti/
Dani otvorenih vrata održavaju se u prostorijama centra Budi svoj, Bauerova 19:

 • 30.8.2016. u 18.30 h
 • 1.9.2016. u 18.30 h
 • 8.9.2016. u 18.30 h

''Znanje ti nitko ne može uzeti'', svima su nam govorili i roditelji i bake i djedovi. ''Znanje je moć'', tvrdili su filozofi. Gdje god pošao, koliko god kofera imao – jedan, dva, deset ili nijedan - znanje uvijek nosiš sa sobom, ono je pohranjeno u koferu neograničena kapaciteta; ono je moć – snaga za savladavanje teškoća, rasplitanje problema i izgrađivanje života. Zato je važno naučiti kako stjecati znanje, zato je važno naučiti učiti. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.