Školarci Škola 02. prosinca 2019.

Ministrica Divjak: 'Očekujem da se učenici sutra vrate u razrede'

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sindikati i Vlada od 14.30 sati na novoj su rundi pregovora.

Sindikati i Vlada danas u 14.30 nastavili su pregovore u devetom tjednu štrajka i 16. danu u kojem nema nastave. 

Kako 24sata neslužbeno doznaje  iz izvora bliskih pregovaračima, Vlada će prosvjetarima dati povećanje koeficijenta i to u tri rate 3+2+1, s tim da će posljednja rata povećanja koeficijenata biti tek u 2021. godini. Uz to će im se platiti dani u štrajku, ali i ukinut će se anonimne prijave nastavnika. Sve to uz uvjet da škola počinje u utorak. 

Možda te zanima... Trebaju li učenici nadoknađivati nastavu subotom? Školarci

Tajnice i računovotkinje loše prošle

No nenastavnom osoblju se koeficijenti neće mijenjati, već će povećanje dobiti kroz dodatke. Problem je u tome što dodaci znače manje povećanje nego koeficijenti za nastavnike, pri čemu su posebno loše prošli računovotkinje i tajnice.

One imaju manje koeficijente od kolegica i kolega koji isti posao obavljaju u, primjerice, ministarstvima. Kako saznajemo nitko nije zadovoljan, a tek treba vidjeti hoće li biti izjašnjavanja u školama.

Iz sindikata ne žele ništa komentirati, no izjava Vilima Ribića o tome da neće biti izjašnjavanja, saznajemo, nije mišljenje svih uključenih u pregovore. Podsjetimo, Vilim Ribić, čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, rekao je kako ovaj put Vladina ponuda neće ići na referendum te da će o njoj odlučivati sindikati. 

Možda te zanima... 'Kraći zimski praznici, ukidanje proljetnih praznika te produljivanje nastave do 26.6.' Školarci

"Ovo je loše, kako ćemo našim nenastavnim kolegama koji su s nama od prvog dana gledati u oči. Na ovo ne smijemo pristati, za ovo se nismo borili. A ovo da ide 3+2+1 to mi je sve labavo. Vidimo da ima novaca, ali očito iz prkosa nisu htjeli pristati na naše zahtjeve. Apsolutno sam da se svima poveća, a ne samo nastavnicima", oštra je bila profesorica i administratorica Facebook grupe 45 minuta Tamara Šoić.

Pregovori su u tijeku

Danas u 14:22 sindikati su stigli u banske dvore, no nisu htjeli otkriti ništa o jučerašnjoj ponudi. Nedugo nakon njih stigla je i ministrica Blaženka Divjak te izjavila kako "ono što ja mogu reći je da su se učitelji izborili za povećanje koeficijenata i ja očekujem da se učenici sutra vrate u razrede", prenosi 24sata.

Željko Stipić, čelnik Preporoda, istaknuo je kako svaki sindikat ima svoju autonomiju. "Naše glavno vijeće sa 16 glasova za, od 21 člana, donijelo je odluku da će se o ponuditi odlučivati na referendumu", rekao je. 

Na pitanje je li mu prihvatljivo da koeficijenti budu povećani kroz dvije godine, istaknuo je kako je manje važno što je njemu prihvatljivo. "Važno je što je članstvu prihvatljivo", rekao je dodavši da ako se danas ne dogovore, štrajk ide dalje. Istaknuo je i kako će njegov Sindikat, kako sada stvari stoje, potpisati Temeljni kolektivni ugovor za povećanje osnovice za 6,11 posto svim javnim i državnim službenicima. 

Sindikati i Vlada još uvijek su u novoj su rundi pregovora te čekamo nove informacije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.