Školarci Škola 29. studenoga 2019.

Sindikati odbili ponudu Vlade, štrajk se nastavlja

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ponuda Vlade sindikatima u obrazovanju je povećanje plaće, dio i kroz dodatke, što nije isto što i povećanje koeficijenta što traže prosvjetari,

Učitelji i prosvjetni radnici u četvrtak su se na referendumu očitovali o ponudi Vlade, a danas su je na kraju i odbili. Sindikati su malo poslije 11 sati počeli obraćanje javnosti, a pred novinarima su se pojavili Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, i Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, prenosi 24sata.

Možda te zanima... Divjak: 'Skraćivanje praznika i produžetak nastavne godine sada su izgledni' Školarci

"Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat pokrenuo je štrajk jer su htjeli podići koeficijente. To su bili naši ciljevi.  Odbijamo ponudu vlade", izjavio je Branimir Mihalinec.

"Upravo danas, nakon izjašnjavanja članstva o ponudi vlade, rezultat je sljedeći: u srednjim školama se odazvalo 14.046 zaposlenih. 12.491 je bio protiv ponude vlade, to je 88,93 posto. Odazvat ćemo se na svaki sastanak ako ga bude. Ono što odbijamo je govor mržnje koji se počeo širiti mrežama, mi to ne vodimo, ne organiziramo, mi nismo administratori", dodao je te dao riječ kolegici Sanji Šprem.

"Cijela Hrvatska je ovo čekala, da vidi kakvi su rezultati izjašnjavaja. Rezultati nas ne iznenađuju. U osnovnim školama o ponudi vlade i nastavku štrajka pristupilo je 31.670 zaposlenika, to je izaslnost od 68 posto. 95,26 posto odbilo je ponudu vlade i izjasnilo se da se štrajk nastavlja", rekla je Sanja Šprem.

"Zaposlenici detektiraju niz problema koje treba hitno riješiti", rekla je Šprem te dodala da je to "cijeli niz problema poput viška administracije i zabrane zapošljavanja."

"Vlada u ovom momentu, ovakvim odgovorom mora shvatiti da su naši zaposlenici koeficijent složenosti poslova poistovjetili s koeficijentom dostojanstva. Na našem prosvjedu najvažnija je riječ bila dostojanstvo", zaključila je.

Možda te zanima... Odrada 12 'izgubljenih' dana: Škole počinju u subotu? Školarci

Igor Radeka iz sustava visokog obrazovanja i znanosti kazao je: "Na referendum je pristupilo 73,9 posto. Protiv prijedloga Vlade je bilo 69 posto."

Sindikat Preporod prvi je objavio podatke, u 383 osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove u kojima djeluju podružnice Preporoda, 88,03% onih koji su pristupili izjašnjavanju odbilo je ponudu Vlade Republike Hrvatske.

Podsjećamo, ponuda Vlade sindikatima u obrazovanju je povećanje plaće, dio i kroz dodatke, što nije isto što i povećanje koeficijenta što traže prosvjetari, koeficijenta koji je u prosvjeti najniži u javnom sektoru s visokom stručnom spremom. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.