Školarci Škola 27. studenoga 2019.

Divjak: 'Skraćivanje praznika i produžetak nastavne godine sada su izgledni'

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Štrajk u osnovnim i srednjim školama se nastavlja do petka, a hoće li i dalje, ovisi o tome hoće li sindikati prihvatiti paket povećanja plaća od 10.4 posto koji im je Vlada ponudila u utorak navečer.

Premijer Andrej Plenković naveo je četiri datuma na koja bi se postupno povećale plaće zaposlenicima u hrvatskim školama.

U rane jutarnje sate Vlada je školskim sindikatima ponudila dodatak kroz Granski kolektivni ugovor: 3% od 1. prosinca 2019. i 1% od 1. lipnja 2020. te uvjetnih 1% od 1. prosinca 2020., ali ovo posljednje ako se do tog datuma ne redizajnira uredba o koeficijentima složenosti poslova. U slučaju prihvaćanja ove ponude, štrajk za studeni bio bi plaćen.

Predstavnik sindikata Branimir Mihalinec izjavio je da to nije ono što su sindikati tražili te da će prepustiti članstvu da se izjasni i tome budući se, kao je kazao, radi o njihovim plaćama.

Možda te zanima... Odrada 12 'izgubljenih' dana: Škole počinju u subotu? Školarci

"Mi smo tražili koeficijente, vlada je prihvatila da o koeficijentima razgovaramo sljedeće godine", rekao je Mihalinec i dodao kako je prošla ponuda bila nula te kako ova ponuda ne zadovoljava njihove zahtjeve. Odbio se izjasniti je li on osobno zadovoljan i kazao kako to nije ono što su očekivali.

O novoj ponudi Vlade danas i u četvrtak bit će proveden referendum među štrajkašima, a odluka će biti poznata već sutra u prijepodnevnim satima. Ako sindikat i njihovi članovi odluče prekinuti štrajk, nastava će početi već u petak. Na društvenim mrežema među nastavnicima i dalje većinom prevladava nezadovoljstvo te mnogi ne žele pristati na to što im Vlada nudi, prenosi 24sata.

Učiteljski sindikat: Štrajk ide dalje

"Sinoć kasno završili su pregovori sindikata s predsjednikom vlade. Nakon dugih pregovora, vlada je izrekla svoju konačnu ponudu. Ponudu nismo prihvatili, ali ćemo je, nakon što je dobijemo u pisanom obliku, uputiti vama na izjašnjavanje. Ponuda se sastoji od: 3% dodatka od 1.12.2019., 1% dodatka od 1.6.2020. i zajedničkog rada na koeficijentima; ukoliko ne dođe do izmjene Uredbe o koeficijentima do 1.12.2020., dobili bismo još dodatak od 1%. Štrajk ide dalje. Tijekom jutra očekujte sve materijale za izjašnjavanje. Izjašnjavanje ćemo provesti danas, u srijedu, i u četvrtak kada moramo imati rezultate', objavio je Sindikat hrvatskih učitelja rano jutros na Facebooku.

Zbog štrajka u školama koji u srijedu ulazi u 33. dan, učenici osnovnih i srednjih škola propustili su 13 dana nastave. Prema najavi ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, propušteno će se nadoknaditi produljenjem školske godine i skraćivanjem praznika.

"Sada smo u crvenom i izgledno je da će se nastavna godina produžiti. Skraćivanje praznika i produžetak nastavne godine sada su izgledni", rekla je Divjak novinarima nakon sjednice Vlade.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.