Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 07. ožujka 2016.

Djevojke uče kroz iskustva svojih majki

djevojka tinejdžer majka
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mlade djevojke koje imaju podršku obitelji, koje znaju da je netko uvijek tu da ih posavjetuje i sasluša, manje su sklone rizičnom ponašanju

Istraživanja su pokazala da u većini tinejdžerskih časopisa, riječ "djevojka" najčešće prate epiteti koje se odnose na fizički izgled poput "lijepa", "slatka", "seksi" i "zgodna". Psiholozi upozoravaju da mediji imaju sve jači utjecaj na mlade djevojke, kojima se postavlja imperativ da budu upravo takve.

Kako odgojiti djevojčicu koja će znati cijeniti sebe

To kod mladih djevojaka može uzrokovati ozbiljne psihološke probleme, poput depresije i nervoze, poremećaje u seksualnom ponašanju i prehrani. Ipak, psiholozi kažu i da utjecaj medija ne može zamijeniti utjecaj obitelji i da je utjecaj majke mnogo jači.

Kako pomoći djetetu da zavoli svoje tijelo?

Mlade djevojke koje tek prolaze kroz pubertet mnogo toga uče kroz iskustva koja je s njima podijelila njihova majka. Djevojke koje imaju podršku obitelji, koje znaju da je netko uvijek tu da ih posavjetuje i sasluša, manje su sklone rizičnom ponašanju.

Što učiniti kad dijete ima loše mišljenje o sebi?

Obitelj je najvažnija za razvoj samopoštovanja

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.