Nevjerojatno je koliko vitamina i biološki aktivnih tvari u sebi skrivaju breskve, ali one nisu uvijek jednake kakvoće. Svoju tipičnu aromatičnu slatkoću i bogatstvo okusa razvijaju tek u zadnjim danima dozrijevanja i to isključivo na stablu pod toplim zrakama sunca
Miss među voćem - breskva, ne samo da privlači svojom ljepotom, nego je i na opip meka i baršunasta i jednostavno mami dijete da je uhvati poput loptice i zagrize. Nevjerojatno je koliko vitamina i biološki aktivnih tvari skrivaju u sebi. Zahvaljujući visokoj koncentraciji niacina u kombinaciji s magnezijem, selenom i cinkom može u vrlo kratko vrijeme smiriti nemir i razdražljivost.
Breskve nisu uvijek jednake kakvoće – svoju tipičnu aromatičnu slatkoću i bogatstvo okusa razvijaju tek u zadnjim danima dozrijevanja i to isključivo na stablu pod toplim zrakama sunca. Branje i kupovina tvrdih i još nedozrelih plodova ima manjak svega navedenoga.
Isprobajte pečene polovice breskvi i servirajte ih s pilećim ražnjićima – neobičan, ali odličan spoj slatkog i slanog okusa. Breskve su izvrsne i u voćnim salatama, gdje u jednom obroku možete zadovoljiti pravilo "5 na dan".
Hladni napitak od breskve
Sastojci: 4 zrele breskve, 1 čašica jogurta, 2 žlice šećera, 2 žlice drobljenog leda, nastrugana korica 1 naranče.
Priprema: Očistite breskve. Narežite ih i ubacite u mikser zajedno s jogurtom, šećerom, ledom i koricom naranče. Miksajte oko 1 minutu i poslužite u visokih čašama.
Recept je preuzet s portala Gastro.hr