Školarci 05. svibnja 2023.

Pogledali smo predstavu Charlie i tvornica čokolade u Trešnji i stvarno je odlična!

Foto: Instagram / @kazaliste_tresnja
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dječje predstave rijetko privuku veliku pažnju, ma koliko dobre bile. No, u slučaju nove predstave kazališta Trešnja, Charlie i tvornica čokolade, to nije tako. O toj predstavi svi pričaju – i to s pravom.

Svatko tko je gledao film Charlie i tvornica čokolade, bilo da se radi o novijoj ili staroj ekranizaciji, može otprilike zamisliti koliko bi bilo teško ovakvo djelo predstaviti na daskama koje život znače. Zato smo u kazalište Trešnja, na najnoviju i dugo najavljivanu predstavu Charlie i tvornica čokolade otišli s određenom dozom skepse… Bez razloga, ispostavilo se.

Roald Dahl omiljeni je dječji pisac mnoge današnje djece, a isti je slučaj bio i generacijama prije. Njegove filmove rado gledaju i odrasli, pa će mnogi na spomen Willyja Wonke pred očima imati upravo Johnnyja Deppa, a oni starije generacije i Genea Wildera. No, manje zbog ovih zvučnih imena, a možda još više zbog impozantnih scena kojih se sjećamo iz oba filma, pomislili smo kako je ovo djelo izrazito teško postaviti na pozornici dječjeg kazališta.

Zahtjevna scenografija na Trešnjinoj pozornici izgleda uistinu dobro, uz zapravo relativno jednostavne zahvate, a način na koji se izmjenjuju scene i dočarava ono što se činilo teško dočarati, zadržava pažnju gledatelja – odraslih, ali i onih mlađih od preporučene dobi od 7 godina, što će reći da je redateljica Lea Anastazija Fleger odradila itekako dobar posao. 

 | Author: Instagram / @kazaliste_tresnja Foto: Instagram / @kazaliste_tresnja

Glumci kojih je u predstavi poprilično puno, jako su dobro odradili svoj posao, pa akcije i dinamike na sceni niti u jednom trenutku ne nedostaje. A baš kao i scena, i kostimi glumaca predstavljaju vrlo velik dio atraktivnosti ove predstave. Iako su vrlo jednostavni, zapravo su vrlo smisleno i ciljano napravljeni, kao na primjer trenirka koja se napuhuje kad Violeta pojede žvakaću gumu i postane – borovnica. Siromašni Charlie ima neprimjetan i neugledan džemper i hlače, razmažena Vera ima bundicu napravljenu od plišanih medvjedića, Willy Wonka je upečatljiv i elegantan, ali otkačen u crvenom satenskom odijelu, a Oompa Loompasi su definitivno upečatljiv dio predstave.

 | Author: Instagram / @kazaliste_tresnja Foto: Instagram / @kazaliste_tresnja

No, treba napomenuti nešto onima osjetljivijima na primjeren ili neprimjeren sadržaj. Naime, budući da je Charlie i tvornica čokolade ipak djelo pomalo kontroverznog Roalda Dahla, kojem su još nedavno htjeli prepravljati djela zbog neprimjerenih izraza (od čega se, srećom, odustalo), logično je da se nije moglo izbjeći to niti u predstavi. Uvrede poput glup ili debeo sastavni su dio priče, pa tako i predstave. Upravo su te negativne karakteristike ono što kandidate koji su u posjeti famoznoj tvornici čokolade i eliminira i sprječava da pobijede.

 | Author: Instagram / @kazaliste_tresnja Foto: Instagram / @kazaliste_tresnja

Očekivano (ili ne, u današnjem svijetu), pobjednik je skromni i samozatajni Charlie. On koji stavlja obitelj ispred svega, on koji strpljivo trpi se što mu život nosi, on koji se ni na što ne žali, on koji nema sve što poželi (kao Vera kojoj tata sve kupi), on koji ne gleda televiziju osim za nagradu (za razliku od Mikea koji živi uz ekran igrajući igrice), on koji pojede čokoladu jednom godišnje, za rođendan (za razliku od Augusta koji je pretio od silnih čokolada koje pojede)… Možda na okrutan način, ali pouka je na mjestu i sasvim zorno prikazana.

Da je teško postaviti ovakvo djelo na kazališnu pozornicu, u to nema sumnje. No, u kazalištu Trešnja su to vrlo uspješno napravili! Ono što možemo potvrditi jest da ovu šarenu i atraktivnu predstavu mogu gledati i oni mlađi od 7 godina, iako je označena upravo kao 7+. Mnogi su maleni posjetitelji mlađi od 7 godina strpljivo i pažljivo gledali predstavu, koja traje oko 90 minuta.

Predstava je premijerno izvedena sredinom travnja, a dosad je već izazvala poprilično zanimanje, pa se karte već kupuju za izvedbe krajem svibnja. A mi se nadamo da će ova predstava još dugo biti na Trešnjinim daskama, kako bi je vidjelo što više malih i velikih. U svakom slučaju – nabavite karte!

Možda te zanima... Pogledali smo novu hit predstavu Ezopov kolaž u ZKL-u i oduševila nas je! Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.