Vrtić 11. listopada 2022.

Međunarodni je dan djevojčica, a dirljivo pismo mame svojoj kćeri izmamilo nam je osmijeh na lice

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Danas se obilježava Međunarodni dan djevojčica s ciljem stvaranja boljeg života i omogućavanja prava na obrazovanje i zdrav život djevojčica diljem svijeta!

Međunarodni dan djevojčica proglasila je Generalna skupština UN-a s ciljem priznavanja prava djevojčica i njihovih jednakih mogućnosti diljem svijeta. Obilježava se 11. listopada, a cilj je potaknuti svjetski entuzijazam u stvaranju boljeg života mladim djevojkama pružajući im priliku da postignu svoj puni potencijal.

UNESCO-ov e-atlas rodne nejednakosti u obrazovanju pokazuje da su djevojčice i dalje prve kojima je uskraćeno pravo na obrazovanje unatoč svim naporima i napretku učinjenim u posljednjih 20 godina. Rodne razlike i dalje su najveće u arapskim državama, podsaharskoj Africi te južnoj i zapadnoj Aziji. Od oko 850 milijuna djevojčica u svijetu, prema procjenama, njih čak 17 milijuna nikada neće stupiti u školsku učionicu. 

Naša je obaveza da djevojčice učimo da imaju pravo na obrazovanje, igru, da ne trpe nasilje, da ih učimo da plava nije „muška boja“ i da pojedini sportovi i određena zanimanja nisu rezervirani samo za dječake.  Današnji dan samo je podsjetnik da učimo djevojčice i dječake ravnopravnosti i pravim vrijednostima, svaki dan! 

Pismo mame kćeri na Facebook-u izmamilo nam je osmijeh na lice

Jedna je mama povodom Međunarodnog dana djevojčica na Facebook-u objavila dirljivo pismo svojoj kćeri, a mi ga u cjelosti prenosimo u nastavku. 

Danas je međunarodni dan djevojčica:

Moja prelijepa djevojčice,

Željela bih da kroz odrastanje na umu imaš da…

- Ništa ne moraš, a sve možeš.

- Da nije važno da si bolja od drugih već da si najbolja za sebe.

- Da život nije podnošenje, već pronalaženje sreće.

- Da način uvijek postoji, i da možeš, ali zaista možeš sve što poželiš. Ali da želja dolazi iz srca, a ne iz potrebe.

- Da je najvažnije da si sretna, a ne s kim, gdje i kako si sretna.

- Da možeš voljeti koga god želiš i kako god želiš – da se prepoznaju duše, a ne tijela, statusi, države, godine. I kada tako voliš – sve se dogodi da ta ljubav uspije, svi putevi se otvore.

- Da su ljudi nesretni jer žive kako misle da trebaju, a ne kako osjećaju i da zato povređuju jedni druge.

- Da ljubav nije patnja, bol, muka, da se kroz vezu ne trebate podnositi već da zajedno putujete.

- Da je u redu odustati. I stati. I reći da si pogriješila.

- Da uvijek možeš početi ponovo i da to nije propust već snaga.

- Da ne braniš svoje izbore u prošlosti, već svoju nadu u budućnost.

- Da slobodno vičeš, trčiš, igraš se, raduješ, jedeš kako želiš, pričaš kako želiš, misliš kako umiješ. Ne budi kao drugi i dopusti drugima da budu ono što jesu. Svi smo različiti dok spavamo – zašto im smeta što smo različiti kad smo budni?

- - Da nitko ne umire, da su duše besmrtne i svuda oko nas. Da se ne bojiš smrti jer je ona samo put ka dalje.

Da Bog, univerzum, svemir – kako god budeš izabrala vjerovati – ne kažnjava, već nas voli. Sve što se dogodi – sami sebi radimo. Naše bolesti su naše emocije zaključane, naše misli negativne, energije prenijete s koljena na koljeno zbog nesreća, patnji, bola koji prenosimo na svoju djecu.

- Pružaj ruke, širom, otvorene, jer samo raširene ruke mogu primiti zagrljaj.

- Plači, slobodno, gorko, jecajući, jer suze čiste i odnose sve ono što preuzmemo od drugih. Kada ih ne pustimo, padaju u našu dušu, talože i stvaraju bedeme koje nitko poslije ne može srušiti.

- Samoća nije strašna, možeš biti sam i sretan. I bolje je biti sam nego u lošem društvu.

- Nesreća nema stupnjeve. Ne možeš čekati da budeš mnogo nesretna ili malo nesretna. Ne može postojati mali razlog i veliki razlog za nesreću. Ne postoji razlog za nesreću. Ako si tužna – mijenjaj, počni ispočetka, vrati se unazad, uradi sve što je potrebno da u sebi vratiš radost i veselje.

- Ne možeš mijenjati druge. Ne možeš mijenjati ni sebe – možeš samo rasti, razvijati se, učiti i postajati najbolja verzija svog bića.

- Voli sebe. Poštuj sebe. Slušaj sebe. Vjeruj sebi. Kada vjeruješ sebi, vjerovat će ti i drugi.

- Postoje vile, čarobnjaci, jednorozi, anđeli i možeš ih vidjeti. Otvoreno srce je najjača kozmička sila, portal kroz koji prolaze svi svjetovi i s kojima se možeš sresti, pričati, družiti. Ne daj da te itko ikada uvjeri u drugačije.

- Strah ne postoji, strah je iluzija. Sve ono što dolazi nakon tvoje odluke je manje od samog straha s kojim se gledaš u oči. Zamijeni strah ljubavlju i sve ono što te je plašilo nestaje. Ljubav rađa ljubav.

- Ne vjeruj mom strahu, on je naučen. Suprotstavi mu se, slobodno. Neće mi biti lako, ali uvjeri me da je to samo moja iluzija, jer sam suviše dugo rasla vjerujući da postoji.

- Ne vjeruj mojim brižnim zabranama – demantiraj ih hrabrošću, željom za životom, voljom i zadovoljstvom, kao što to već sada radiš.

Ne uspoređuj se s drugima – ti si savršena u svemu što radiš baš takva kakva jesi. Nije važna ni ocjena, ni škola, ni uspjeh, ni posao. U svemu što budeš radila srcem i iz ljubavi bit ćeš najsretnija i samim tim najuspješnija.

Briga nije ljubav. Ne dozvoli da te brigom ucjenjuju i kontroliraju. Čak ni mi, najbliži.

Ti si čudo, stvoreno iz čuda koje treba čuda stvarati. Ti imaš moć i snagu da vodiš život kakav želiš, ma koliko bio suprotan od onoga kako ga vide drugi, pa i mi. Jer mi smo ti roditelji, ali ti nama ne pripadaš, mi te ne posjedujemo, samo te čuvamo.

Hvala ti što postojiš, i hvala ti što me učiš svemu što nisam znala, i što s tobom otkrivam koliko toga nisam znala. Možeš letjeti. Ja samo sada ne znam kako. Ne umijem te naučiti. Možda ćeš ti naučiti mene. Radujem se svemu što ću od tebe saznati.

 

Možda te zanima... Kako odgojiti sretno dijete? Istraživanja kažu da je ovo najvažnija stvar koju trebamo pružiti djeci Roditelji

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.